• pyssel

    Sociala koder

    Kan det vara att du efter den första inledande kontakten inte kan läsa av om responsen bjuder in till mer? Är man "blind" för de mindre nyanserna i responsen kan det vara väldigt svårt att se skillnad på ett "jaha, vad studerar du själv?" (personen spelar artig efter sammanhangets regler och vill att konversationen håller sig där och inte några fikor) och ett "jaha, vad studerar du själv?" (personen både följer etikett och är nyfiken på dig, fler initiativ kan komma). Låt andra vara de som fördjupar konversationen och kontakten så vet du om du är rätt på det.

    Eller så håller du dina försök till andra som inte bryr sig så mkt om socialt finlir. Folk som kan ASD eller har det själva :)


    Alla hästar hemma
  • pyssel

    Det är svårt att förklara det subtila i ord för någon som har svårt med det subtila, det är väl därför de inte kan konkretisera "felet" för dig. Det kan vara allt från din tajming, tonläge, blick, kroppshållning till något helt annat när du interagerar med andra som gör att folk viker undan istället för att fördjupa kontakten.


    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Anhonym) skrev 2019-06-18 18:10:56 följande:

    Du går bara i försvarsställning om någon försöker förstå och hjälpa dig. En del av funktionshindret är att ha svårighet att se andra perspektiv än sin egen. Världen är inte så rak som du kan uppleva den. Samma mening kan betyda 10 olika saker för 10 olika människor i 10 olika sammanhang, missförstånd är extremt vanligt även bland människor som inte har ditt funktionshinder. Det händer hela tiden/varje dag. Känner man varandra bra så vet man oftast vad den andra personen menar oavsett hur den formulerar det för en ömsesidig förståelse för varandras personlighet och intellekt har vuxit fram men ändå inte alltid.

    Det är jättesvårt att få nya vänner i vuxen ålder, för alla. Jag är 35 och jag umgås fortfarande med mina vänner från högstadiet. Vi är ett gäng på 8-10 st som hållit ihop i 20 år. Det skulle mer eller mindre vara omöjligt att komma in i vår gemenskap.

    När du skriver på sociala medier är ett tips att skriva lika långt som dem också samt lika ofta. Spegla längden och frekvensen av dina meddelande med deras annars känner sig folk kvävda och stryper kontakten. Har en vän som också har det problemet, ADHD. Han förstår inte heller dessa koder och går precis som du i försvarsställning när man försöker hjälpa han.


    Hoppas din kompis söker ny utredning om han har sådana svårigheter att förstå sociala koder. Många är feldiagnostiserade i barndomen när t.ex "utåtriktad och för på" misstas för ett ADHD-symptom fast diagnosen borde vara densamma som i TS.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 13:22:08 följande:

    Jag läser era kommentarer och tar till mig.

    Men här är ett tydligt exempel på att jag verkligen tycker detta är konstigt.

    Ni vet situationen på studentmottagningen. Jag försökte prata då med studenten och försökte då små prata med hans kompisar. Ena tjejen verkade totalt blåst. Hon fattade inte att jag bara ville små prata. Gissa vart hon hamnade? Paradise hotel. Det som är konstigt i detta är ju att hon som ansågs vara normal enligt mig, var ju i själva verket väldigt konstig. Om man är med i pH så bor man ju med olika människor och är social och vill ständigt socialisera eller bråka med andra. Därför tycker jag då att hennes sociala förmåga inte makes sense när hon knappt fattar att folk små pratar som ett sätt att lära känna någon. Hon är ju skev.


    Det kan handla om något så litet men ack så svårt, tajming. De personer med ASD jag personligen känner som har minst svårigheter med socialt samspel, "avslöjar" sig då och då på just tajmingen i samtalet.

    Sedan drar du en lite galen slutsats att "vill socialisera med andra" skulle betyda "vill socialisera med alla".
    Alla hästar hemma
  • pyssel

    Problemet är att det som för många med ASD ser ut som "samma sak" inte är det. Personen med ASD har vanligtvis missat avgörande ledtrådar, både i den direkta kommunikationen med någon och när den betraktar ett samspel mellan andra. Kvinnor med ASD klarar sig ofta bättre än män i samspelet då de har goda strategier att kopiera och härma ganska framgångsrikt i lite ytligare situationer, lagom varvat med den egna personligheten. Samtidigt är kraven på att behärska de små nyanserna ofta hårdare mellan kvinnor än mellan män. Många ASD-män går bet när det gäller att hitta en kvinnlig partner men har ofta en och annan killkompis. För ASD-kvinnor kan det ofta se precis motsatt ut.


    Alla hästar hemma
  • pyssel

    Allt handlar om att uppfatta responsen på det man säger och gör. Även när man blir "bästa kompisar bara så där". För det är helt riktigt uppfattat att det sker.


    Alla hästar hemma
  • pyssel

    Fast jämförelserna blir inte korrekta, varken med andra NP-diagnoser eller med alla andras kommunikation på FB/event/fest. Du behöver göra något åt behovet att rättfärdiga det som blir fel i dina egna kontaktförsök med felaktiga analyser av vad alla andra gör. Det kommer aldrig ta dig framåt och göra det lättare för dig.


    Alla hästar hemma
  • pyssel

    TS har skrivit om den här incidenten med klassen och internetträffen innan och minns jag inte fel var det på gymnasiet och TS är väl 25 eller strax under.


    Alla hästar hemma
Svar på tråden Sociala koder