• McIris

    Muskelryckningar . ALS?

    Du har inte ALS! Då rycker det inte överallt för det första utan nån muskel som tex i handen eller benet etc Ryckningarna kommer utav att muskeln hållet på att dö och då är man redan väldigt svag i den muskeln.

    Det du har är stress. Helt säkert! Jag har haft exakt så, små ryckningar runtom i kroppen tom i tungan. Som värst ryckte tummen i flera veckor.

    Ta det lugnt och försök att tex träna. Det är bra mot ryckningar. Du kan även testa magnesium som är bra för muskelfunktionen.

  • McIris
    Anonym (Orolig) skrev 2019-07-08 18:44:29 följande:

    Är du säker? Känner ingen svaghet alls men det darrar till lite här o där just nu. Nyss knät, vaden, tummen som sagt..

    Känner mig inte alls stressad. Eller jo just nu kanske pga detta, men inte annars.

    Tack så mkt för ditt svar. Kändes skönt o läsa på någe vis.


    Jag är heeelt säker! Du har INTE als, muskelryckningar är ett av många symtom men som uppkommer i ett senare skede. Det rycker för att muskeln är förtvinad.

    Ju mer du tänker på det ju mer rycker det. Om man fokuserar på symtom så förstärks dom. Jag är expert på psykosomatiska symtom och googlesjuka. Sluta googla, då är du ALLTID dödssjuk. Googla på blåmärken så har du leukemi eller huvudvärk är hjärntumör. Och hur sannolikt är det?
  • McIris
    Anonym (Orolig) skrev 2019-07-08 19:54:08 följande:

    Tack för lugnande svar ändå. Jobbar du inom sjukvård? :)

    Är det så? Tycker man läser om just dessa ryck men inte när dom kan uppstå. Bara att dom gör det.

    Jo du har nog rätt, nu har jag googlat i flera dagar o tycker ju såklart att alla symtom stämmer in just nu. O som du säger, så rycker det väl ännu mer nu när jag tänker just på det...

    Ja, oron gnager såklart men känns ändå skönt o läsa det du skriver.


    Nej, men jag har levt ett tag haha. Du behöver inte oroa dig.
  • McIris
    Anonym (Orolig) skrev 2019-07-09 10:59:55 följande:

    Haha ;) Önskar jag kunde slappna av helt o tänka på annat men det har liksom grott in nu alla hemska tankar om ALS.

    Dina svar kändes så lugnande på någe vis att läsa :) Men tycker det rycker mer idag på ett o samma ställe o även att benen känns tunga... Ja. Vill bara få bort alla envisa tankar.


    Japp typisk hypokondri. När man ges symtom så får man dem som ett brev på posten. Nu har du plötsligt det jag skrev.
  • McIris
    Anonym (Orolig) skrev 2019-07-10 08:13:35 följande:

    Så du menar att jag tänker för mkt så jag själv framkallar symtom? Tänk OM det faktiskt är något då? Det rycker ju liksom..... Obehahligt. Men du menar att det har jag känt förr men iom att de kan va syntom så känner jag det hela tiden nu?


    Ja, tänk OM? Läs om katastroftankar istället! Jag menar att när jag skrev hur snarare Als började genom att någon enskild muskel som blir svag och rycker så fick du genast dom symtomen. Eller hur?
  • McIris
    Anonym (Orolig) skrev 2019-07-10 17:44:37 följande:

    Ja jag kanske är löjlig. Överdrivet kankse men det är sjukt jobbigt att gå med dessa tankar. Ja jo. Jag tänker nog på kroppens varje lilla rörelse just nu. Det rycker där, gör ont här. Känner min tung. Ont i halsen. Osv osv. Suck :(


    Du är inte alls löjlig! Dessa tankar är oerhört vanliga och mänskliga. Men lär dig känna igen dina tankemönster. Har du en grundläggande oro/ ångest som du ventilerar ut genom katastroftankar? Har du ett kontrollbehov?

    Tänk även på att tankar är just...tankar. Inte verklighet. Det är dina rädslor. Inget annat. Jag arbetar som kurator och hanterar tankar som dina ofta.
  • McIris
    Anonym (Orolig) skrev 2019-07-11 00:09:36 följande:

    Tack för dina svar o förståelse. Du träffar väl ofta folk med just detta. Ja.. Kontrollbehov, ja jo, kanske. Oro har man jämt, mer eller mindre om allt. Jag har aldrig sett mig som en orolig människa. Sen fick jag barn o allt förändrades! Är väldigt ?hönsig? som mamma, säger dom. Måste ha koll varje sekund på barnen. Annars sätter ju dessa sk katastroftankar in. Att dom blitt kidnappade, hänt nått, skadade osv osv.

    Men hur kan tankarna kring nånting ta över så att kroppen ändå känner av o tror att det är på riktigt? Säg att jag är helt övertygad om denna sjukdom nu. Kroppen känner av varje syntom som är. Men i huvudet är det bara tankar. Hur kan kroppen ?spela med??


    Ja, som sagt. Katastroftankar är väldigt vanligt och ett sätt att hantera ångest. När man lever med ständig oro så triggas ett centra i hjärnan där fara och flykt uppfattas. Vi behövde ju det en gång i tiden då verkliga faror fanns och vi behövde fly. Vid ständig oro triggas lätt detta system och hjärnan tror att det finns något verkligt att vara rädd för. Förstår du?

    Sen att det just är en sjukdom är ett sätt att kanalisera rädslan och oron. Hjärnan behöver nåt verkligt att vara rädd för. Så luras du att tro att dina symtom är en allvarlig sjukdom. Och du, kroppen och psyket är så starkt sammanlänkade att man kan få vilka kroppsliga symtom som helst. Det finns ju människor som blivit både förlamade, fått blödningar och starka smärtor som bara varit psykosomatiska. Så ja, utan tvekan.

    Att få barn är till en viss del en livskris. En stor omställning som kräver en helt annan stresstolerans. Som du skriver, en ständig oro. Den oron måste man lära sig att härbärgera. Dvs att lära sig hantera, förstå och göra rimlig. Dessutom att lära sig stå ut med att man faktiskt inte kan ha kontroll på allt, inte ens att ens barn råkar ut för saker. Det är människans lott, vi kan INTE styra allt och ha STÄNDIG kontroll. Ja vad som helst kan hända, det är samma för alla. Men oftast gör det inte det. Men att på nåt sätt finna lugn i det, att släppa taget lite och göra så gott man kan. Det räcker.
  • McIris
    Anonym (Orolig) skrev 2019-07-11 19:48:22 följande:

    Usch, detta tär såå mkt på psyket just nu. Idag har armen varit såå tung. Det sticker lite i fingrarna, det domnar o armen är slapp liksom. Den bara är där. Det gör mig såklart ännu mer nervös nu, över va det kan vara! Helt övertygad om att det är något riktigt allvarligt nu, för det känns ju inte alls som de ska.

    Tycker jag känner mig svag i hela armen o orkar inte bära lika mkt med den! Den känns trött o känns som jag får typ mjölksyra fort...

    Är bara så jäkla ledsen ikväll, vill stänga in mig o grina järnet ett stund. Vill bara veta att jag inte kommer dö i ALS. Kan inte dö ifrån mina barn, min man! Livet liksom.


    Men finaste du. Det var benen härom dan, minns du? Det är inte rimligt. Du uttrycker så mycket oro och ångest och jag känner igen mig så väl. Jag har faktiskt varit svår hypokondriker trots att jag arbetar med detta.

    Känner igen dina tankar och ditt sätt att tänka så väl. Man blir så övertygad och skräcken att förlora sitt liv med sina barn är förlamande.

    Jag fick efter att mm hypokondri lagt sig ironiskt nog cancer. Detta var för 3 år sen. Jag kan säga att ångesten över inbillade sjukdomar var värre än cancern. Då visste jag vad jag hade att göra med och andra tog över.

    Du MÅSTE hitta en samtalskontakt. Du mår inte bra av att ha det såhär. Även om du försäkrar dig hos en läkare så kommer oron och ångesten hitta nya kryphål.
  • McIris
    Anonym (Jag med) skrev 2019-07-19 21:31:59 följande:

    Läser och tänker, nej stackare inte du också. För ett år sedan drabbades jag av flera symtom på ms och sedan als. Jag googlade och fick ännu fler. Jag besökte läkare och neurolog, visade inget fel. Gjorde även hjärnröntgen. Jag har en fruktansvärd ångest och blev därför ordinerad ssri. Mitt liv kom tillbaka, jag kunde sluta fokusera på att jag nog var sjuk och inse att mina symtom berodde på stress och ångest. Men så, häromdagen känner jag hur det hoppar i munnen. Går förbi en spegel och räcker ut tungan, ser tydliga nervryckningar i ena sidan av tungan. De slutar snart, men alla realistiska orsaker, som kaffe, oro osv, är jag helt säker på att det inte beror på. Jag har helt klart ALS och nu känner jag hur alla mina muskler förtvinar och rycker. Jag vet inte vad som är på riktigt längre, men det är fruktansvärt och otroligt jobbigt att leva med denna ångest. Önskar ingen detta. Jag har alltså ingen ALS diagnos, nu, utan är bara extremt rädd för att ha det.


    Jag har också haft ryckningar i tungan. Ju mer jag oroade mig för det ju mer kändes det.
Svar på tråden Muskelryckningar . ALS?