Inlägg från: nnnnnnnn |Visa alla inlägg
  • nnnnnnnn

    Sjukpenningnivå vs lägtsanivå?

    Annapanna87 skrev 2019-07-14 15:35:05 följande:
    tack för svar Glad har skickat in ansökan om graviditetspenning men visst dras det väl inte dagar från föräldraledigheten då va? utan det måste ju vara något utöver det.? Usch vilken dålig koll jag känner att jag har,blir helt uppstressad Obestämd

    Jo, dina föräldradagar är till för att du ska kunna vila före förlossningen + vara med ditt barn efter.


    Du har 240 FP-dagar, 195 SGI-dagar + 45 lågnivådagar. Partnern har lika många.


    Båda föräldrarna behöver inte ta ut en enda dag under barnets första år, trots att båda kan vara hemma med barnet heltid (eller deltid) om de vill och har råd med detta.

    FK har inte varit helt klara med vad som gäller före barnet föds, när jag pratat med dem om detta... SÅ jag har valt att ta ut SGI-dagar 5 dagar/vecka innan barnet fötts och sen när barnet kommit så har jag låtit bli att ta ut dagar så att jag sparat dagarna till senare.

    När man har tagit ut 180 SGI-dagar för barnet (oavsett vilken förälder som tar ut dagarna) så får man börja ta ut lågnivådagar. Det gör man inte under första året eftersom man hellre sparar dagarna än slösar iväg dem under första året. Eftersom varje lågnivådag är värd så lite pengar är det smartare att ta ut färre SGI-dagar än att ta ut många lågnivådagar under barnets första år. När barnet fyllt 1 år måste man ha inkomst 5 dagar/vecka = kan ta ut lågnivådagar om man inte måste ha pengarna men behöver ta ut fler dagar för att komma upp i 5 dagar/vecka.

Svar på tråden Sjukpenningnivå vs lägtsanivå?