Inlägg från: AnkiC |Visa alla inlägg
  • AnkiC

    Sjukpenningnivå vs lägtsanivå?

    Om arbetet är för tungt för en graviditet ska du givetvis ta graviditetspenning. Du måste ju bli beviljad det först. Graviditetspenning är utöver föräldrapenningen. Det är ju dumt att slösa f-dagar om du inte måste. F-dagar innan födseln tar man bara om man vill sluta jobbet tidigare och om man inte blir beviljad graviditetspenning.

    Om du inte får graviditetspenning men ändå vill ta ledigt innan så måste du ta f-dagar på sjukpenningsnivå(SGI). Lägstanivå-dagarna kan man börja ta ut när man tagit 180 SGI-dagar. Du kan ta ut upp till 7 dagar per vecka eller mindre. Det beror ju på hur mycket pengar du behöver per månad. 7 dagar per vecka blir ca 80% av din heltidslön. Man kan välja alla dagar, även helger oavsett om man arbetar då eller ej.

  • AnkiC
    Annapanna87 skrev 2019-07-14 21:33:19 följande:

    Tack för svar nu förstår jag nog lite mer. Har skickat in papper från min arbetsgivare som behövs för att få graviditetspennig och försäkringskassan har godkänt den. Så jag har fyllt i uppgifter idag och skickat in så får väl se i veckan om jag har gjort rätt när dom svarar.

    man har mycket kvar att lära..


    Ok va bra. Ja då ska du inte ansöka om föräldrapenning hos försäkringskassan för tiden innan födseln. Det gör du från beräknad födelsedatum. Ja det är inte lätt med dessa grejer. Det är en djungel.
Svar på tråden Sjukpenningnivå vs lägtsanivå?