Inlägg från: vargavinter |Visa alla inlägg
  • vargavinter

    Min pojkvän är likgiltig, elak och hotar att lämna mig och barnet

    Jag är gravid i 6 månaden och mitt förhållande är helt kaotiskt. Jag vet inte om jag orkar längre..
    Min kille och jag hade ett av och på förhållande under några år (det var svårt i början för oss pga distans under en längre period), men till sist beslöt vi oss för att vi ville satsa och vi flyttade ihop i samma stad. Jag har vetat sen start att han VERKLIGEN vill bli pappa och är extremt barnkär. Ganska direkt vi bodde tillsammans började min kille tjata om att jag skulle sluta med mina p-piller. Jag kände mig inte redo, då vi inte har det jättestabilt ekonomiskt och vi har varit så av och på, bråkat mycket osv. Själv har jag även haft depressioner till och från under mitt liv, så visste inte om jag var redo. Han övertalade mig (TJATADE!!) och jag blev gravid direkt. Så fort jag fick veta att jag var gravid så släppte alla mina tvivel och jag har älskat vårt barn sen sekunden jag plussade. Så problemet ligger inte där. Dock tvivlar jag så otroligt på min kille. Verkar inte som att han alls är intresserad längre, han frågar verkligen ALDRIG hur jag mår osv, klappar aldrig magen, undrar kring barnets utveckling, vill prata om framtiden, lyssna på mina/prata om sina egna förväntningar osv. Har varit hyfsat hormonellt stabil under graviditeten och varit generellt gladare än jag varit i  mitt liv innan. Men självklart att jag NÅN GÅNG, typ max 5-6 ggr under detta halvår, varit ledsen, deppig och "oprovocerat" gråtit pga rädslor inför förlossning, osäker i min mammaroll och bara allmänt orolig. Han bryr sig inte, tröstar inte, frågar inte vad som är fel osv. Att bli ignorerad triggar mig till att bli MER ledsen och ibland har jag suttit och gråtit i kanske 4 timmar, utan att han ens låtsas om att jag finns till. Slutar alltid med att jag får trösta mig själv och bara "släppa" det, om jag vill undvika gräl. Hur kan man vara så känslokall mot någon som är gravid med ens barn? Att låtsas som personen är luft? Inte ge en kram? Yttra ett enda ord? Speciellt som jag vid många tillfällen uttryckt och förklarat "det beror inte på dig, jag är hormonell och det enda du behöver göra är att ge mig en kram, så får jag känna mig trygg".
    Ibland har bråk startat, grundat i skitsaker, och jag har verkligen upplevt det som att han överreagerar skarpt och blir oerhört arg. Han hotar att lämna mig och barnet, han hotar att slå sönder mina ägodelar, han kalllar mig hemska fula ord och säger saker som t.ex att han ångrar att han valde att starta familj med just MIG. Hans beteende är ganska extremt och känns irrationellt, jag kan verkligen bli riktigt rädd för honom för allt känns så hotfullt. Även om han inte är våldsam fysiskt. Jag är ganska känslig och blir väldigt ledsen och upprörd, gråter mycket och blir ångestfylld under våra bråk (som verkligen är HEMSKA, aldrig upplevt liknande i andra förhållanden). Ibland känner jag av stressen i magen, i form av spänningar och att det gör lite ont, så jag får ännu mer panik över att detta ska påverka barnet. När jag ber honom sluta bråka med mig och förklarar att stressen påverkar barnet, så verkar han helt skita i det, eller så tror han väl att jag vara ljuger och fejkar magsmärtor.. Han anklagar mig även att det är JAG som skadar barnet, pga jag blir så ledsen = mitt fel.
    Det har kommit till en punkt då jag inte vet om jag orkar med detta. Känner mig verkligen helt ensam i denna graviditet, även om vi bor tillsammans. Orkar inte bli hotad med att han ska lämna mig osv konstant!! Även om han "bara" säger så för att såra mig i stunden, så är det så OTROLIGT sårande och jag vet inte hur mycket jag kan förlåta. När är gränsen nådd? Är det normalt att män är såhär känslokalla, elaka och visar så otroligt lite intresse under graviditeten? Kommer han vara en närvarande och bra pappa, trots att han verkar skita totalt i barnet och dess hälsa medans det ligger i magen? Nån som har nån erfarenhet kring män som blivit MONSTER under graviditeten, men sedan varit bra pappor ändå?
    Är nära att lämna, väldigt nära! Men vill inte göra nåt drastiskt med tanke på barnet. Vill inte splittra familjen i "onödan". Jag har älskat honom i så många år, men känner att mitt enda fokus måste vara att må bra för att kunna ta hand om min kommande dotter.
     
    Förlåt för mycket låååång post.. mycket tankar som flyger i denna skalle.
  • Svar på tråden Min pojkvän är likgiltig, elak och hotar att lämna mig och barnet
  • vargavinter

    Tack för era svar.
    Prata med någon/terapi är inget alternativ då han "inte tror på sånt" och stenvägrar. Har läst mycket senaste dagarna och funderar om han eventuellt lider av narcissistiska personlighetsdrag. Skrämmande är det i alla fall.
    Har försökt sitta lugnt med honom och prata om detta vid 3 tillfällen i denna vecka nu, men har fått skäll bara jag öppnat munnen. Jag vill lugnt och metodiskt diskutera vår situation, försöka få honom att berätta hur han verkligen känner. Vill han verkligen bli pappa eller inte? Men han ger mig absolut inga svar och tar inte mina försök till samtal på allvar. Känns som jag inte har något annat val än att lämna.

    Enda problemet är väl att vi bor utomlands, (jag har bott i England de senaste 8 åren) och om jag lämnar honom, så kommer jag flytta hem till Sverige. Han är inte svensk själv. Så om jag sticker med barnet så är det väl det sista jag ser av honom, han kommer inte flytta med eller troligen ens finnas i barnets liv. Det känns som ett enormt steg att ta, men det känns som jag inte har nåt annat val. Men om jag sticker så kommer min dotter aldrig ha en pappa, och jag kommer vara 100% ensam med barnet. Den tanken är otroligt skrämmande, men det är väl bättre än situationen jag är i just nu.
    I staden vi bor nu är jag helt ensam, har lite ytligt bekanta kollegor osv, men ingen nära vän eller familj att vända mig till för att prata om allt detta. Lämnade alla vännerna på andra sidan landet, när jag valde att flytta till honom.

  • vargavinter
    louisa83 skrev 2019-07-18 15:11:45 följande:

    Det intressanta är ändå varför det inte verkar vara helt ovanligt att män helt plötsligt ändrar beteende när tjejen blir gravid eller föder barn. Att vara tillsammans i flera år och mannen uppvisar normalt beteende, är snäll och omtänksam, till och med säger att han vill ha barn, och sen omvandlas till ett elakt och känslokallt monster. Finns hur många trådar som helst på familjeliv om detta. Verkar finnas ett mönster. Från ett psykologiskt perspektiv, varför? Jag förstår självklart att ts och alla ts innan henne tvekar att lämna eftersom han inte var såhär förut, man tänker vad var det som hände? Är det bara en fas? Sånt här beteende är ju helt förvirrande.


    Precis som du säger.. från att ha varit en sån underbar kille, till att bli elak och kall. Var helt säker på att han skulle bli så underbart bra som pappa (och som partner), älska mig så mycket för att jag födde hans barn osv. Men jag hade fel och jag var ju såklart otroligt naiv som "gick med" på att skaffa hans barn innan jag själv var redo egentligen.
    Har ju undrat så många gånger vad som hänt med honom, varför han slutat bry sig. Känns som att han är mer drabbad av gravid-hormoner än vad jag nånsin är. Oförutsägbar och irrationell! Men det är ju såklart helt ologiskt. Hoppades att det skulle vara en kortvarig fas och att det skulle gå över, men det har pågått nästan hela graviditeten nu.

    Tack för alla som svarar, pushar och ger råd. Jag har nu börjat se över möjligheterna att flytta hem, kollar lite boenden, flyg osv. 
  • vargavinter
    louisa83 skrev 2019-07-18 23:34:34 följande:
    Jag har ställt den här frågan i tidigare trådar och det är aldrig någon som kan svara på den. Men jag är uppriktigt intresserad av vad det är som ligger bakom psykologiskt sett. Hur kan någon gå från snäll omtänksam och kärleksfull till kall och elak? För om man vet varför så kanske man till och med kan lösa detta. Istället är det enda folk säger att man ska lämna honom. Men om det är en kris han går igenom då?

    Jag tror hur som helst att det kanske är bättre för dig att åka till Sverige och vara med dina föräldrar och släktingar (om det är de som bor där), iallafall temporärt. Det kan vara bra att du och din pojkvän får en paus från varandra, du kan ju säga till honom att det är en chans för honom att tänka igenom vad han vill. Sedan åker du till Sverige och föder barnet där (funkar det rent praktiskt och ekonomiskt för dig?) Du kommer må mycket bättre tror jag om du är omgiven av din familj. Sen får du se hur situationen utvecklas.

    Har du någon kontakt med någon i pojkvännens familj? Som du skulle kunna prata med om honom? Berätta hur han beter sig och fråga vad det kan bero på, om han kanske har gjort såhär förut? Eller om de kanske vet något om honom som inte du vet? Hur är hans egna förhållande till sina föräldrar?

    Om du kände någon som var psykolog så tycker jag att du ska rådfråga den personen what the heck is going on.

    Jag bor själv i utlandet, förstår hur jobbigt det måste vara att flytta hem igen, och i en sån här situation. All styrka till dig. I Sverige kommer du inte känna dig ensam. Du ska inte behöva gå igenom en graviditet helt själv utomlands!

    Skickar dig en stor kram, allt kommer att gå bra! Ibland blir saker och ting inte som man tänkt sig
    Jag håller med dig, Louisa, jag har också läst en del liknande trådar. Det känns som det många gånger finns någon bakomliggande psykologisk förklaring, men gudarna ska veta hur man kommer fram till vad och hur. Speciellt med de typer av män som inte är villiga att prata om sina känslor och problem, då blir det svårt att lösa!!

    Har i alla fall lyckats kommunicera fram till honom nu idag att jag kommer att åka till Sverige och föda barnet där. Jag var helt bestämd och rak kring det, men förklarade att det är någonting jag känner att jag verkligen måste göra. Han verkar ha förstått allvaret i det och han verkar införstådd med att bollen ligger hos honom, han är välkommen att komma till oss i Sverige, om han är beredd att ta sitt emotionella ansvar. Så vi får se. Kanske han inser när jag åker, hur han egentligen vill ha det. Känns skönt att ha fått fram det nu i alla fall.

    Jag har en syster och mamma i Sverige, så dom kommer hjälpa mig, vilket känns skönt. Min kille har dock ingen kontakt med sin egen familj, så finns ingen där jag kan prata med. Vet bara att han inte hade det helt lätt under uppväxten. Men vem hade det egentligen? ;)

    Vill säga tack till alla som svarat och kommit med kloka råd. Det hjälpte verkligen mig att få tummen ur och jag känner att jag nu faktiskt tagit tag i situationen och kommer att ta mig till Sverige inom kort. Så tack!
Svar på tråden Min pojkvän är likgiltig, elak och hotar att lämna mig och barnet