• Fifen

    IVF hösten 2019

    Hej, 
    Jag är ny här och tänkte att jag skulle försöka hänga med i tråden.Vill börja med att säga tack till alla som delar med sig av all nyttig information!
    I september är det dags för mig och min sambo för vår första FET. Vi haft en ganska så lång resa hit. När jag var 17 fick jag reda på att jag aldrig skulle kunna bli gravid. Men tack vare ett fantastiskt läkarteam och forskare som vågar tro på sin forskning står vi här nu med drygt en månad kvar till vårt första försök och har faktiskt oddsen på vår sida för en gångs skull!

    Vi har redan gjort 3st ÄP och har 8st 5dagars blastocyster i frysen.
    På grund av allt annat runtomkring så har både jag och min sambo varit så fokuserade på allt annat som varit tvunget för att gå vägen för att nå till denna punkt, och så helt plötsligt närmar det sig! Och jag känner mig sjukt oförberedd! Ingen av oss har någon aning om vad som väntar och jag har knapp hunnit läst på något alls. Vad ska man göra för att optimera sina chanser? Har ni fått några råd?

    I mitten av september gäller det!

  • Fifen
    Loviisa89 skrev 2019-08-14 21:20:30 följande:
    Välkommen!

    Vad är det som gör att du tidigare inte kunde bli gravid och att det nu har ändrats? :)

    Vad spännande med er första insättning! Mitt bästa råd är att försöka hitta på saker under ruvardagarna så de inte går så otroligt långsamt :)
    Tack! 

    Jag föddes utan livmoder men med alla annat så som äggstockar, äggledare mm. vilket upptäcktes när jag var 17. Så jag har ingått i ett forskningsprojekt om livmodertransplantation och under förra hösten genomförde jag en transplantation som (peppar, peppar) gått väldigt bra. Innan operationen genomfördes allt med hormonbehandling,  ÄP, befruktning och infrysning, så nu i september är det dags för nästa steg med insättning. Oddsen är med oss dåd det är 86% av de som varit med i tidigare studie som fått barn. Dessutom har 3 st i projektet blivit gravida på första försöket. Jag har bestämt att jag ska bli den 4e att lyckas med det :)

    Okej, jag får redan nu försöka boka in aktiviteter då! Jag tycker redan nu att väntan är olidlig! Så kan nog inte föreställa mig den oändliga väntan som kommer vara sen!

    Finns det något som man inte bör göra nu innan insättningen eller efter insättningen?
    Är det någon som hört något om restriktioner om mat och dryck? Jag vet att jag läste någonstans inför hormonbehandlingen att för mycket koffein inte är något bra.
  • Fifen
    Loviisa89 skrev 2019-08-15 17:54:05 följande:
    Ojj, det måste varit väldigt tufft att få det beskedet som 17-åring. Men häftigt att man kan transplantera livmödrar, vad skönt att det än så länge verkar lyckat :) Spännande, håller tummarna för att du blir den fjärde! Vet ni ungefär när i september det blir? :)

    Vår klinik rekommenderar bara att man ska äta och dricka som gravid efter insättningen, alltså ska man inte dricka så mycket kaffe tex då. Det är väl inte så mycket mer generellt man ska undvika, utan leva som vanligt (lättare sagt än gjort).

    Vid en första insättning är det nog bäst att inte blanda in så mycket alternativa saker heller, kan ju fungera på första försöket. Efter ett par insättningar blir man mer desperat och känner att man måste göra någonting annorlunda eftersom det inte funkat, det är där jag är, haha :)
    Jo, det är superhäftigt! Det är dessutom min mamma som donerat sin livmoder till mig. Så NÄR barnet kommer har det legat i samma livmoder som jag har gjort, det är helt sjukt när man tänker på det. Det är fortfarande en forskningsstudie. Men de hoppas att inom ett par år öppna ett Transplantationscenter för hela Norden nere på Sahlgrenska som ska erbjuda alla som på något vis saknar eller har fel på sin livmoder kommer kunna få hjälp med hjälp av transplantation. Det är ingen lätt resa att gå som frisk, till att faktiskt utsätta sig för en transplantation och faktiskt försämra sin hälsa för att ha möjligheten att få ett biologiskt barn. Men lyckas det kommer det vara värt allt i världen tänker jag! Lyckas det inte har man i alla fall gjort allt i sin makt! Det tror jag kommer kännas bra för själen.

    Okej, det förutom kaffet lever jag i och med nu redan som "gravid" pga min transplantation. Så det svåra blir väl att sluta med kaffet sen Glad 
    Beroende på ÄL så blir det troligtvis 24 eller 25 september som vi ska göra första insättningen uppe på Stockholm IVF i Hammarby Sjöstad. Har skaffat en nedräkningsapp på telefonen för att jag längtar så. Det kryper lite mer i kroppen  för varje dag som går av förväntningar och nervositet.Jag kan inte ens föreställa mig hur långa alla dagar kommer kännas efter insättningen!
  • Fifen
    Loviisa89 skrev 2019-08-17 21:53:08 följande:
    Ja, insättningen gick bra, brukar inte vara så mycket problem. De tinade vårt femdagars nu, så vi har tre sexdagars kvar i frysen :)

    Testdag är 30/8. Men läkaren sa att jag borde kunna testa om 10-12 dagar, aldrig varit med om att de sagt emot sitt testdatum innan, haha :)
    Ååå så spännande! Jag håller verkligen alla tummar för er! Denna gång är det er tur!
  • Fifen

    Hjälp! Eller JA! Eller gahh vad nervös och pirrig jag blev!
    Eftersom jag är lite av en specialpatient så har jag kontakt med mina läkare  nästan varje vecka för att se hur allt går med mediciner efter transplantationen. Sedan i maj har jag kört med teststickor för ÄL för att både jag och läkarna ska lära oss hur min kropp reagerar på allt. 
    Det är sagt att det ska ha gått 10 månader sedan operationen innan man vill belasta livmodern med en graviditet. Och sist jag var på besök hos läkaren planerade vi in en trolig återföring v.39 helt enligt plan i mitten av september då det gått 10 månader.

    Idag visade ÄLtestet en glad gubbe, så jag kontaktade min läkare för att han skulle föra in i min mapp.
    MEN nu ringde koordinatorn upp mig och sa att alla prover och biopsier har sett så bra ut under hela tiden, så de vill att vi gör första FET på nästa tisdag!! Hjälp  jag trodde det var nästan fem veckor kvar! Det blev så himla verkligt allt ihop nu! Nu måste jag samla ihop nerverna och samla mig! Jag som fick veta när jag var 17 år att jag aldrig skulle kunna bli gravid ska bli det om en vecka!! Så sjukt!

    I hela projektet är det som tidigare skrivet tre st som blivit gravida på första försöket. Jag ska bli den 4e och få ett majbarn nästa år! Jag har liksom bestämt mig det. Och i natt innan jag fick reda på allt detta drömde jag att jag var gravid. Det måste vara ett tecken!!!! 

    Så förväntansfull!!!

  • Fifen
    Loviisa89 skrev 2019-08-20 17:00:20 följande:
    Men åhh vad kul!! Så spännande! :) Där du går sätter dom alltså in 7 dagar efter positivt ÄL test. Var det idag på morgonurin det visade positivt?
    Aaa verkligen så spännande!! Ja, de räknar dagen efter positivt på ÄL-testet som dag 0 och sen 6 dagar till en 5dagars blöastocyst. fattar inte varför de räknar med en "0-dag" men men, så länge det fungerar är det bra Glad.
    Aaa jag har bara testat morgonurin, eftersom att jag egentligen inte skulle ha insättning fören v.39 har jag bara testat en gång om dagen, och alltid hittat min ÄL med det. Tänkte att jag till nästa gång då "det skulle gälla" skulle öka intensiteten, men det behövdes ju inte just nu då. Jag förstår inte hur jag ska kunna somna idag. Jag går verkligen på moln här hemma för att det äntligen är dags för nästa steg!
  • Fifen
    LillaFågelSvart skrev 2019-08-20 09:04:45 följande:

    En liten uppdatering från mig:

    Satte in ett 5-dagars (FET) den 8/8. Testdag imorgon (21/8) men har känt att det är något på G... Konstig värk som inte är som mensvärk och mensen 5 dagar sen. Så igår tjuvtestade jag (det var dessutom min födelsedag och kände på mig att det skulle bli ett fint besked) och testet visade ett superstarkt PLUS! Helt sjukt... Kunde inte tro det så var tvugen att testa igen på lunchen och jodå, fortfarande ett starkt plus :)

    Men nu på morgonen såg jag att det hade kommit lite blod när jag gick på toa.. Rosa-aktigt i färgen och väldigt lite, syntes bara när jag torkade mig. Men hjärtat i halsgropen och nu är jag såklart jätteorolig. Vet att det är vanligt med blödningar i början av grav men usch, det här känns inte bra..


    Ååå vad roligt!!! Hoppas hoppas hoppas att allt fortsätter som det ska! Vilken hoppingivande nyhet! Hjärta
  • Fifen
    LLW skrev 2019-08-20 10:50:56 följande:
    Äggplock beräknas till runt slutet av september. Så ett bra tag kvar, men ska ju hinna nedregleras innan :) plus att Prasteronet ska hinna verka, egentligen ska man vänta 2-3 månader men jag fixar inte riktigt den tiden kände jag. Så vi kör på! Nu jävlar är det dags för oss hörrudu, det här är vår höst!!
    Loviisa89 skrev 2019-08-20 06:51:30 följande:

    Åh så kul att de individanpassar och att ni får prova så mycket nytt ju! Dom verkar riktigt bra i Falun :D


    Ja det känns riktigt bra! Extra kul att vi får vara med i Intralipidstudien, för då ingår det läkemedlet så vi sparar rätt många tusen :) nu är det bara hoppas det gör skillnad!Det känns ju väldigt bra att de verkligen satt sig in i vår historik och framförallt fokuserar på mannen också! Känns som att det är få kliniker som bryr sig om mannen, det är bara fullt fokus på oss kvinnor trots att problemet ju faktiskt ligger hos dom hälften av gångerna :)
    Spännande med att ingå i en studie! Jag hoppas verkligen att de kommit något på spåren och kan hjälpa fler i framtiden! Eftersom vi också ingår i forskning tänker jag alltid att jag bidrar till en bättre läkarvård genom att gå igenom allt som vi gör. Då får allt en annan dimension också, Det är härligt att känna att´det man gör även gör skillnad för andra på ett eller annat sätt.
  • Fifen
    Aaanvändare skrev 2019-08-20 22:10:04 följande:

    Hej alla, hoppar in här och hoppas på snabbt svar från någon ????????

    Lurar på en sak här nu angående ÄL test och FET. Jag har väntat in att kliniken ska öppna igen efter sommaren för att få sätta in min 5-dagars blastis som är kvar från förra IVF omgången. Fick nu ikväll positivt på ÄL test, imorse var det däremot negativt. Fick dock höra att jag BARA skulle testa på morgonen så jag får väl testa imorgon bitti då med men ska jag då sätta idag som dag för pos test eller imorgon? Och hur många dagar efter pos test är återföringen för ett 5dagars? Exempelvis om jag idag tisdag får positivt ÄL-test, har jag då insättningen +6 dagar? Alltså måndag nästa vecka?


    Jag hade glad gubbe på igår (tisdag) på ÄL-testet och jag ska göra insättning av en 5-dagars nästa tisdag. Min klinik (Stockholm IVF) räknar dagen efter "glad gubbe"som dag 0.
    Så idag (onsdag) är dag 0, tor dag 1, fre dag 2, lör dag 3, fre dag 4, osv till tis som är dag 6 enligt deras sätt att räkna.
    Men det verkar som andra sagt vara lite olika på hur klinikerna räknar. 
  • Fifen

    En fråga till alla, hur har ni gjort med att prata med er omgivning?
    Jag är väl lite special eftersom alla vet att jag genomgått livmodertransplantationen, så alla vet om att vi ska påbörja IVF under hösten för att kunna bli gravida. Men jag funderar på om man ska berätta för någon att vi snart är igång med vår första FET. Blir det mer press, eller mer stöd att berätta för sin omgivning?
    Hur har ni gjort?

Svar på tråden IVF hösten 2019