Inlägg från: BurningDiamond |Visa alla inlägg
  • BurningDiamond

    Hund

    För att skaffa en (certifierad) assistanshund så krävs det ganska mycket. Googla lite på det. Om du mer är inne på linjen att skaffa en "vanlig" hund som får vara ett hjälpmedel (stöd, trygghet) i ditt liv så är det en annan femma.

    Det är alltid jättesvårt att veta hur framtiden kommer att se ut, men generellt brukar man säga att du ska välja ras efter den livsstil du har idag, och inte hoppas på att man ska lyckas ändra livsstil så den passar den ras du väljer. Det är inte vad du frågar efter i din TS, men om du kanske förstår vart jag vill komma? Om du idag inte kan få vardagen att gå ihop  för att fungera för ett bra hundliv så kan det vara jättesvårt att göra den radikala omställningen. En vuxen hund behöver 4-5 promenader om dagen, minst en av dessa långpromenad. Den behöver mental stimulans och träning (gå fint i koppel, inte sno mat från bordet osv).

    Jag skulle föreslå att du innan du skaffar en hund utmanar dig själv att under 2-3 månaders tid ta dessa 4-5 promenaderna om dagen, avsätta tid varje dag för att simulera träning och mental stimulans (göra något du i dagsläget inte gör, om det är korsstygnsbroderi eller bygga korthus eller träna på att jonglera eller något helt annat spelar ingen roll), och att hålla rutiner för din egen mat. Klarar du av att hålla de uppsatta målen över några månader så vet du att du kan klara att ta hand om en hund också.

    Ett annat tips är att försöka bli dagmatte/husse så du får "provsmaka" lite. Bli bekant med hundarna/hundägarna i området du bor. Gå med i brukshundsklubben eller annan lokal hund(sport?)-förening och knyt kontakter. Finns det hundstall eller hunddagis i stan? Kolla om du kan gå in som volontär.

    Tänk också på att första 1-2 åren om du skaffar en valp kan vara skit-tuffa. Jag har själv ganska god hundvana och 30+ års erfarenhet av hundar, väl beläst vad gäller etologi och beteende, men det fanns/finns ändå stunder när jag var redo att ge upp med min valp.

  • BurningDiamond
    Current skrev 2019-08-03 11:53:09 följande:
    Jag är motiverad, jag vill ha hund, jag vill lära känna den, lära mig om rasen och individen, lära hunden saker, forma ett band. Men jag är rädd att jag inte kommer vara 100% motiverad 100% av dagarna. Det är det jag försöker förbereda mig på mentalt, att då ska man göra det ändå. Jag _tror_ det skulle gå bra, men jag vet inte för jag har aldrig haft hund.
    Jag är sjukpensionär så jag har mycket tid. Hundvakt har jag säkert någon kompis som kan ställa upp. Jag vill inte att hunden ska bli lidande alls, men jag tror som sagt jag ska ställa frågan i psykisk ohälsa istället.
    Jag tycker faktiskt att du tänker rätt och ställer rätt frågor.

    En sak att fundera över är hur ditt egna sociala nätverk ser ut idag. Har du individer som du vet (inte bara tror eller antar) kan komma in och hjälpa dig utan varsel om du har en eller ett par dagar per månad om du skulle fallera någon gång?

    Har du ekonomi att leja in någon från rover eller kanske någon från en "pensionärs-pool" om du har en dålig dag, eller kanske en stående tur varje dag för att försäkra dig om att hunden får minst en ordentlig promenad per dag?

    Har du ett boendestöd eller annan hjälp som ser till att du får vardagen att gå ihop idag?

    Hur har du det med sysselsättning? Hur kommer det se ut för hunden, kommer den kunna vara med dig om dagarna eller kommer den behöva dagis-plats?
Svar på tråden Hund