• Anonym (Olustig)

    hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?

    Hej alla

    Finns det någon här inne som har några tips/tankar/idéer kring hur man får ett öppet förhållande att fungera när bara den ena parten vill ha det öppet? Går det överhuvudtaget?

    Jag vill ha ett öppet förhållande, men min partner säger sig känna sig otillräcklig och värdelös av tanken att inte "räcka till" för mig. Jag har försökt förklara att det inte handlar om det (vi har f.ö. fantastiskt sex) utan om att jag helt enkelt behöver olika människor för sex.

    Vi är överens om att det vi har är för bra för att bara kasta bort, så vi vill verkligen båda två få det här att funka - men hur? Jag vet tyvärr redan att jag inte kommer att kunna ändra på hur jag är - om vi skulle bestämma oss för ett monogamt förhållande för min partners skull, så skulle det istället bli att jag träffade andra i smyg - och det vill jag inte. Så om det öht ska funka är det min partner som får ändra på sig, och acceptera att jag träffar andra. Frågan är om det öht är möjligt? Jag vill ju att vi båda ska kunna må bra i det här, inte att min partner bara ska bita ihop och stå ut liksom.

    Finns det någon som har några erfarenheter, tankar, råd, eller tips att dela med sig av här hade jag varit jättetacksam...

  • Svar på tråden hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?
  • Tintin i Amerika

    de som håller på sånt deras förhållande spricker 

  • Anonym (Olustig)
    Xenia skrev 2019-08-08 21:26:25 följande:
    Du tycks tro att livet alltid varit så som det är här och nu. Förut fanns inga preventivmedel och aborter. Kvinnans och barnens skydd var att mannen/fadern stannade kvar och tog hand om dem. I de fall den (polygama) mannen inte gjorde det hade barnen mycket mindre chans att överleva. Den polygama mannen kunde sprida sina gener via många olika kvinnor. Åas hade den monogama mannens avkomma större chans att överleva.

    Långt före dagens DNA-analyser var mannens enda chans att veta att barnen var hans att hans kvinna var monogam och inte vänstrade. Sällan hade en man råd att försörja två familjer, hittade han en ny kvinna att göra barn med övergav han den gamla. 
    Ah. Ok. Jag fattade inte att du pratade om en tid och situation som inte öht är aktuell. 
    Xenia skrev 2019-08-08 21:26:25 följande:
    I de fall en man/kvinna inte nöjer sig med en partner så riskerar hen även att förhållandet upphör och att barnen inte får stanna kvar i sin kärnfamilj. Ingen katastrof idag men om barnen fick välja skulle mamma och pappa stanna ihop.
    Och återigen: i vilket universum är situationen annorlunda bara för att man är monogam? 

    Förlåt - jag låter kanske hård i mina kommentarer... I mean no disrespect. Jag har bara svårt att förstå din argumentation...


  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Varit där) skrev 2019-08-08 21:19:09 följande:
    Jag kände att hans upplägg utan regler och öppet direkt inte alls funkade för mig. Efter rannsakat mig själv insåg jag att jag inte kunde göra våld på mig själv för då skulle jag må skit, samtidigt som jag absolut inte ville han skulle göra det på sig själv heller. Det fanns bara en utväg; säga hur jag kände och vad JAG behövde för att ens våga ge det ett försök. Då jag inte tror på ultimatum var jag fullt beredd på att han kanske skulle dumpa mig, men jag var även beredd på att dumpa honom om vi inte kunde mötas på något sätt.

    Så jag förklarade att jag ville vi skulle fokusera på att bygga upp VÅRT förhållande i första hand innan vi ev blandade in andra. Jag ville ha en bra grund i vår relation och trygghet. Lära känna varandra som ett par och bygga upp förtroendet samt få liv vara i den där förälskelsebubblan. Sedan när jag kände den delen var tillräckligt bra, då kunde vi kanske ta det försiktigt att öppna lite i taget. Jag ville även ha regler osv och att jag skulle vara den primära. Jag vägrar komma i andra hand, då kunde han glömma det.

    Jag var extremt noga med att också säga att jag inte kunde lova att det skulle funka för mig, att jag aldrig kunde garantera mina känslor i praktiken (även om jag kanske ville försöka). Jag kunde inte heller lova att jag inte skulle svänga i mina känslor för det hela kändes som en stor process att genomgå för mig. Sedan sa jag att jag förstår om han inte ville gå igenom allt det, för det fanns ju inga garantier, och att jag inte ville tvinga in honom i monogami om han inte kände det var rätt för honom. Kändes det fel för honom fick vi gå skilda vägar under vänskapliga former. Jag trodde helt klart det skulle sluta i att han dumpade mig, men han tittade mest på mig och efter lite funderande sa han att då gör vi som jag vill. HAN gjorde det aktiva valet att välja mina känslor framför sina. HAN var beredd att möta mig i hur jag ville göra den resan för att det ev skulle funka för mig. Det var en av de tydligaste sätt han kunde bevisa för mig att han respekterade mig, prioriterade MIG och var beredd att vänta in mig.

    Vi har varit ihop i 4,5 år nu och det där med öppet har gått över förväntan. Det betyder inte att det inte tog tid (ca ett halvår till ett år) innan jag släppte de mesta nojorna, men det har gått bra för oss. Det underlättar dock enormt för mig att han väldigt tidigt också gjorde klart att han inte var ute efter någon mer flickvän, utan endast kk. Jag är alltid först och han ger mig den bekräftelse jag behöver för att känna det. Det underlättar också att han inte är typen som raggar på allt med bröst...

    Så mitt råd är, ni behöver prata igenom allt ordentligt. Du måste ge honom chans att verkligen sätta ord på vad han känner och vad hans rädslor är. Du behöver bemöta hans rädslor på ett respektfullt och bra sätt. Du behöver förklara hur du tänker visa att han är din nummer ett. Och du måste vara beredd på att han kanske ändå inte vill eller att han ändrar sig längs vägen. Då får du helt enkelt visa honom den respekten att göra slut så han inte mår skit i relationen och får men av det.
    Glömde: träffar du också andra, eller är det bara han som gör det?
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Swing for fun) skrev 2019-08-08 22:04:02 följande:

    Gör som Örjan och spånar lite fritt.

    Är det för TS livsviktigt att gå från strikt monogamt till ett helt öppet förhållande på en gång eller går det att tänka sig att ta det i steg.


    Alltså, vi har redan bestämt att jag inte ska träffa någon annan nu, utan att han ska få tid på sig att fundera och känna efter. Vill dock bara förtydliga att det inte är frågan om att gå från ett monogamt förhållande till ett öppet. Vi har aldrig definierat vårt förhållande innan nu som vare sig monogamt eller öppet; vi har helt enkelt inte diskuterat det innan, eftersom det är först nu som vi öht har definierat det som ett förhållande
    Anonym (Swing for fun) skrev 2019-08-08 22:04:02 följande:

    Min tanke är att kanske börja med att träffa ett par och ha sex i samma rum, sedan byta partner och sedan byta partner i olika rum och till sist nå slutmålet med en helt öppen relation.

    På resans gång har man skaffat kontakter och erfarenheter som underlättar för båda parter att hitta likasinnade sexkamrater att leka med.


    Det här tror jag hade varit ett jättebra sätt; frågan är bara om han skulle gå med på det... min omedelbara reaktion är att han aldrig någonsin skulle känna sig bekväm med det, men man vet ju aldrig... ska absolut ta upp det med honom iaf. Tack igen för dina råd!!

  • Anonym (Olustig)
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 22:08:43 följande:

    Om ni har ett öppet förhållande så är ju ditt och din killes förhållande ett kärleksförhållande ja, men de andra personerna, kvinnorna och männen, som ni har sex med utanför er relation har ni ju inte ett kärleksförhållande med. Iaf om jag förstått vad du har skrivit korrekt.


    Ah!!! Nu fattar jag vad du menar!! Och nä, där har du ju förstås helt rätt!! Förlåt för trögfattadhet...
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 22:08:43 följande:

    Sen kan man ju såklart var tex tre personer som alla älskar varandra men det är ju något helt annat än ett öppet förhållande.


    Ja, det är ett polyförhållande :)


  • Tintin i Amerika

    ser hur mer och mer TS söker bekräftelse för att bli gynnad till sin fördel
    och undviker andra som är emot henne 

  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Mjäk) skrev 2019-08-08 22:16:32 följande:
    Risker torde vara större eftersom paren i en öppen relation kan ligga runt med en massa personer. 
    (Jag utgår från att vi fortfarande pratar om risken för otrohet/att man blir kär i nån annan här.) 

    Fast det du säger här förutsätter att det enda - eller i alla fall primära - som kan locka bort en från ens fasta partner är sex. Att man primärt blir intresserad av någon annan pga sex. Om det verkligen är så så är ju så klart risken större i öppna relationer och polyrelationer. Men är det verkligen så? För min egen del kan jag iaf säga att det definitivt inte är det. Tvärtom är det så att av de män jag fått känslor för genom livet är den klart största andelen män som jag INTE hade haft sex med när jag blev kär i dem.
  • Anonym (Olustig)
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-08 23:53:39 följande:
    klart du håller med Örjan för hen talar för din fördel! 
    DU kan inte ta ett beslut för DIG och låter din partern ta det beslutet åt dig
    det är otroligt fegt och egoistiskt 
    Jag har tagit mitt beslut för mig. Däremot anser jag att jag inte har rätt att ta HANS beslut åt HONOM. Anser DU det?
  • Tintin i Amerika
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-09 00:43:17 följande:
    (Jag utgår från att vi fortfarande pratar om risken för otrohet/att man blir kär i nån annan här.) 

    Fast det du säger här förutsätter att det enda - eller i alla fall primära - som kan locka bort en från ens fasta partner är sex. Att man primärt blir intresserad av någon annan pga sex. Om det verkligen är så så är ju så klart risken större i öppna relationer och polyrelationer. Men är det verkligen så? För min egen del kan jag iaf säga att det definitivt inte är det. Tvärtom är det så att av de män jag fått känslor för genom livet är den klart största andelen män som jag INTE hade haft sex med när jag blev kär i dem.
    självbedrägeri heter det 
  • Anonym (Olustig)
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-09 00:38:36 följande:

    ser hur mer och mer TS söker bekräftelse för att bli gynnad till sin fördel
    och undviker andra som är emot henne 


    Jag svarar på varenda inlägg utom (i) (ibland) dem som specifikt är riktade till nån annan än mig, och (ii) dem som är totalt osammanhängande och obegripliga. Det finns till exempel inte så väldigt mycket att säga till svar på ett inlägg som det här:
    Tintin i Amerika skrev 2019-08-08 23:45:13 följande:
    det heter med andra ord övertalning övergrepp 
    Vad betyder det ens?

    Och en annan sak: vaddå gynna mig? Jag har inte öht frågat efter bekräftelse i att jag gör rätt i nånting eller nåt sånt. Många av svaren har av nån anledning kommit att handla om det, och jag har försökt besvara dem också, även om de inte öht handlar om det jag frågade efter i min trådstart, men make no mistake: mitt syfte är inte, och har aldrig varit, att tigga bekräftelse.
Svar på tråden hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?