Inlägg från: Cereal Killer |Visa alla inlägg
  • Cereal Killer

    Vilken FETTHALT har mjölken ni dricker?

    Vi har lättmjölk i kaffet. Däremot blir det en hel del ost och grädde i matlagningen, även om vi försöker minska på användandet. Är inte ?rädd för fett? generellt, men gillar inte att vi får i oss transfetter och en massa mättat fett.

  • Cereal Killer
    Anonym (kossanmu) skrev 2019-08-11 10:39:24 följande:

    Mättat fett är inte farligt, man trodde det på 80-talet. Du bör läsa på istället. 

    Ju mindre fett mjölken innehåller, ju högre blir sockerkvoten. Man kan alltså lika gärna ge sina barn cocacola att dricka istället.

    Som exempel innehåller bröstmjölk till våra egna bebisar stor mängd mättat fett. Ska vi sluta amma våra barn och ge dom lättmjölk istället?


    Evidensläget gicks igenom för 4-5 år sedan eller så, och man bedömde då att det mesta fortfarande talar för att mättat fett ökar risken för sjukdom. Det man däremot ändrat uppfattning kring är fettintaget generellt. Då var rekommendationen att äta fettsnålt, nu är den istället att välja bra fetter. En annan ny kunskap som tillkommit är att transfetter är den allra värsta formen av fett. Precis som för mättat fett så är feta mjölkprodukter en stor bidragande orsak till vårt dagsintag av transfetter, så det är ytterligare en anledning att välja lättprodukter.
  • Cereal Killer

    Och ja, sockerkvoten ökar naturligtvis om man tar bort fettet. Om du äter 1 gram fett och 1 gram socker äter du 50% socker, men tar du bort fettet äter du 100% socker (men exakt lika mycket socker som innan, och en tredjedel så många kalorier).

  • Cereal Killer
    Anton Chigurh skrev 2019-08-11 19:00:24 följande:

    Eeeeh.....vet du överhuvudtaget vad du snackar om...!

    Det är en jävla skillnad på hur industriellt framställda transfetter påverkar hälsan jämfört med transfetter från idisslare(som dessutom förekommer i små mängder).

    Läs för i helvete på innan du postar sån dynga som du gjort här ovan.

    Intag av transfetter från idisslare visar på minskad risk för hjärt-kärl sjukdomar. MINSKAD. För helvete.

    OCH minskad cancerrisk. Dessutom.

    Det sista förvisso i djurförsök. Men ÄNDÅ.


    Jag känner till att den hypotesen tidigare framförts och var på väg att ta med det i mitt inlägg men tänkte att debatten kring detta nog dött ut. Uppenbarligen har den inte det.

    Det finns inga belägg för att det skulle vara någon skillnad mellan naturliga och industriellt framställda transfetter när det gäller riskerna med transfetter hos människor. Vår kunskap kring mekanismerna bakom hjärt-kärlsjukdom och cancer är dock begränsad och därmed kan man naturligtvis inte säga varken det ena eller det andra med hundraprocentig säkerhet.

    Själv hoppas jag naturligtvis att naturliga transfetter är ofarliga, eftersom jag som jag tidigare uppgav äter för mycket feta mjölkprodukter. Men dessvärre är hälsopåståenden som saknar vetenskapligt stöd oftare osanna än sanna.
Svar på tråden Vilken FETTHALT har mjölken ni dricker?