• HSOF

    Vilken FETTHALT har mjölken ni dricker?

    Cereal Killer skrev 2019-08-11 22:10:11 följande:

    Jag känner till att den hypotesen tidigare framförts och var på väg att ta med det i mitt inlägg men tänkte att debatten kring detta nog dött ut. Uppenbarligen har den inte det.

    Det finns inga belägg för att det skulle vara någon skillnad mellan naturliga och industriellt framställda transfetter när det gäller riskerna med transfetter hos människor. Vår kunskap kring mekanismerna bakom hjärt-kärlsjukdom och cancer är dock begränsad och därmed kan man naturligtvis inte säga varken det ena eller det andra med hundraprocentig säkerhet.

    Själv hoppas jag naturligtvis att naturliga transfetter är ofarliga, eftersom jag som jag tidigare uppgav äter för mycket feta mjölkprodukter. Men dessvärre är hälsopåståenden som saknar vetenskapligt stöd oftare osanna än sanna.


    Oj oj vilken hets stämning det var i den här tråden :D

    Men när det kommer till fett och mättat fett så finns det ingen forskning som tyder på att det skulle vara skadligt för oss. Däremot så har forskningen påvisat att intag av mer omättat fett har hälsofördelar. Men fettdebatten som helhet har varit väldigt felaktig under flera decennier och i USA lever fettskräcken fortfarande kvar.

    Forskningen har även på senare tid påvisat allt större samband mellan metabola sjukdomar och socker och andra snabba kolhydrater.

    När det kommer till transfetter så är man ganska säker på att de är sjukdomsalstrande för oss dock bara de artificiella. De naturliga som bl.a. finns i små mängder i animaliskt fett har man inte kunnat påvisat samma samband.

    Kostforskning är väldigt svårt, dels för att det måste göras under en längre tid samt att du måste titta på fler parametrar än bara kosten i sig.

    Men en sak är nog ganska säkert, margarin borde inte få kallas för livsmedel!
  • HSOF
    Anonym (F) skrev 2019-08-12 11:33:17 följande:

    Konstigt då att ett av dom allra viktigaste kostråden min fru fick efter sin hjärtinfarkt, var att dra ner så mycket som möjligt på mättat fett.

    Det sa både sjuksystrar med hjärtsjukdom som specialitet, dietister knutna till hjärtenheten och läkarna på hjärtmottagningen.

    Det tillsammans med att undvika rött kött, var det allra viktigaste.

    För det är vad som binder plack i blodbanorna.

    Men det är klart du vet säkert bättre än alla dom här experterna. 


    Det är så det fungerar inom vården. Läkare och hjärtspecialister är egentligen inga experter på kost. De har så vitt jag vet ungefär 3 dagar näringslära under sin långa utbildning. De inhämtar sedan sin kunskap från läkemedelsindustrin som vill sälja medicin. De har inte som syfte att bota människor för då skulle de sluta att tjäna pengar till slut.

    När det kommer till dietister och nutrionister som dock precis som jag är utbildade inom kost och näring så bygder tyvärr den mesta av den forskning som byggt upp våra råd från sponsrad forskning (stora livsmedelsföretag ofta inom majs, socker eller spannmål). Dessa vill precis som läkermedelsindustrin tjänar pengar på sina produkter. Så forskningen är tyvärr väldigt vinklad och riktig forskning från oberoende aktörer har mycket svårt att nå fram.
  • HSOF
    BurningDiamond skrev 2019-08-28 00:19:36 följande:

    +1 på den!


    Haha men du gav mig en -1 om det nu var meningen att ge en tumme upp? ;)
  • HSOF
    BurningDiamond skrev 2019-08-28 12:37:53 följande:
    Det är inte jag som tuuam ner dig.
    Jaha då är det någon annan som tummat ner ute att vågar ta debatten. Undrar vad det var i min post som förtjänade tummen ner?
Svar på tråden Vilken FETTHALT har mjölken ni dricker?