• Vildbi

    Vilken FETTHALT har mjölken ni dricker?

    Men JAAAAA! Jag har snöat in på mjölk! Stör det dig så hoppa vidare.

    OBS! OBS! OBS!

    Detta gäller enbart KOMJÖLK!

    OBS! OBS! OBS!

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vilken FETTHALT har mjölken ni dricker?
  • Anonym (kossanmu)
    Anonym (FörMycketMättatFett) skrev 2019-08-11 00:43:34 följande:

    Skolor i Sverige ska numera servera lättmjölk.

    Detta då mjölk innehåller mycket mättat fett.

    Ni borde verkligen läsa på!


    cosinus skrev 2019-08-10 18:37:54 följande:

    Vi har mellanmjölk hemma. Mannen föredrar den och barnen, de få ggr de dricker mjölk, är vana vid den från skolan.

    Jag dricker bara lättmjölk men då jag dricker ungefär ett glas mjölk vart annat år så känns det inte riktigt rimligt att jag ska bestämma vilken mjölk vi har hemma.

    Har mjölk i the dock, där duger mellanmjölken och till de få ggr jag äter havregrynsgröt.


    Mättat fett är inte farligt, man trodde det på 80-talet. Du bör läsa på istället. 
    Ju mindre fett mjölken innehåller, ju högre blir sockerkvoten. Man kan alltså lika gärna ge sina barn cocacola att dricka istället.

    Som exempel innehåller bröstmjölk till våra egna bebisar stor mängd mättat fett. Ska vi sluta amma våra barn och ge dom lättmjölk istället?

  • Anonym (FörMycketMättatFett)
    Anonym (kossanmu) skrev 2019-08-11 10:39:24 följande:

    Mättat fett är inte farligt, man trodde det på 80-talet. Du bör läsa på istället. 

    Ju mindre fett mjölken innehåller, ju högre blir sockerkvoten. Man kan alltså lika gärna ge sina barn cocacola att dricka istället.

    Som exempel innehåller bröstmjölk till våra egna bebisar stor mängd mättat fett. Ska vi sluta amma våra barn och ge dom lättmjölk istället?


    Du har dålig koll. Tragiskt.
  • Anonym (kossanmu)
    Anonym (FörMycketMättatFett) skrev 2019-08-11 11:24:41 följande:
    Du har dålig koll. Tragiskt.
    Nej, det är du som har dålig koll. Fett löser fett, det fick man lära sig i skolan. Socker löser inte fett utan det klibbar igen och fastnar.
  • Anonym (FörMycketMättatFett)
    Anonym (kossanmu) skrev 2019-08-11 12:58:15 följande:

    Nej, det är du som har dålig koll. Fett löser fett, det fick man lära sig i skolan. Socker löser inte fett utan det klibbar igen och fastnar.


    Det handlar om farliga fetter och bra fetter.

    Herregud jag orkar inte!

    Det dåliga MÄTTADE FETTET ökar det onda KOLESTEROLET, känt som LDL.
  • Anonym (kossanmu)
    Anonym (FörMycketMättatFett) skrev 2019-08-11 13:04:04 följande:
    Det handlar om farliga fetter och bra fetter.

    Herregud jag orkar inte!

    Det dåliga MÄTTADE FETTET ökar det onda KOLESTEROLET, känt som LDL.

    Nej det gör det inte. Våra kroppar består ju för fan av mättat fett. Läs på lite (Inte på livsmedelsverkets sida utan hitta riktig fakta)


    Jag antar att du är så ilsken för att din hjärna inte får i sig rätt fetter och att blodsockret har droppat lite för mycket så det är svårt att hålla humöret uppe. 


    Men ät du din blaskmjölk och kemiskt framställda äckelmargarin om det gör dig lycklig, jag föredrar riktig mat :)

  • Cereal Killer
    Anonym (kossanmu) skrev 2019-08-11 10:39:24 följande:

    Mättat fett är inte farligt, man trodde det på 80-talet. Du bör läsa på istället. 

    Ju mindre fett mjölken innehåller, ju högre blir sockerkvoten. Man kan alltså lika gärna ge sina barn cocacola att dricka istället.

    Som exempel innehåller bröstmjölk till våra egna bebisar stor mängd mättat fett. Ska vi sluta amma våra barn och ge dom lättmjölk istället?


    Evidensläget gicks igenom för 4-5 år sedan eller så, och man bedömde då att det mesta fortfarande talar för att mättat fett ökar risken för sjukdom. Det man däremot ändrat uppfattning kring är fettintaget generellt. Då var rekommendationen att äta fettsnålt, nu är den istället att välja bra fetter. En annan ny kunskap som tillkommit är att transfetter är den allra värsta formen av fett. Precis som för mättat fett så är feta mjölkprodukter en stor bidragande orsak till vårt dagsintag av transfetter, så det är ytterligare en anledning att välja lättprodukter.
  • Cereal Killer

    Och ja, sockerkvoten ökar naturligtvis om man tar bort fettet. Om du äter 1 gram fett och 1 gram socker äter du 50% socker, men tar du bort fettet äter du 100% socker (men exakt lika mycket socker som innan, och en tredjedel så många kalorier).

  • Mrs Green

    Måste jag dricka mjölk vill jag ha lättmjölk. Men eftersom jag nästan aldrig dricker mjölk (bara till pannkaka) så brukar vi inte köpa det utan vi köper mellanmjölk som dottern vill ha (och som jag tycker är ok i kaffe). 

  • Cereal Killer
    Anton Chigurh skrev 2019-08-11 19:00:24 följande:

    Eeeeh.....vet du överhuvudtaget vad du snackar om...!

    Det är en jävla skillnad på hur industriellt framställda transfetter påverkar hälsan jämfört med transfetter från idisslare(som dessutom förekommer i små mängder).

    Läs för i helvete på innan du postar sån dynga som du gjort här ovan.

    Intag av transfetter från idisslare visar på minskad risk för hjärt-kärl sjukdomar. MINSKAD. För helvete.

    OCH minskad cancerrisk. Dessutom.

    Det sista förvisso i djurförsök. Men ÄNDÅ.


    Jag känner till att den hypotesen tidigare framförts och var på väg att ta med det i mitt inlägg men tänkte att debatten kring detta nog dött ut. Uppenbarligen har den inte det.

    Det finns inga belägg för att det skulle vara någon skillnad mellan naturliga och industriellt framställda transfetter när det gäller riskerna med transfetter hos människor. Vår kunskap kring mekanismerna bakom hjärt-kärlsjukdom och cancer är dock begränsad och därmed kan man naturligtvis inte säga varken det ena eller det andra med hundraprocentig säkerhet.

    Själv hoppas jag naturligtvis att naturliga transfetter är ofarliga, eftersom jag som jag tidigare uppgav äter för mycket feta mjölkprodukter. Men dessvärre är hälsopåståenden som saknar vetenskapligt stöd oftare osanna än sanna.
  • Anton Chigurh
    Cereal Killer skrev 2019-08-11 22:10:11 följande:

    Jag känner till att den hypotesen tidigare framförts och var på väg att ta med det i mitt inlägg men tänkte att debatten kring detta nog dött ut. Uppenbarligen har den inte det.

    Det finns inga belägg för att det skulle vara någon skillnad mellan naturliga och industriellt framställda transfetter när det gäller riskerna med transfetter hos människor. Vår kunskap kring mekanismerna bakom hjärt-kärlsjukdom och cancer är dock begränsad och därmed kan man naturligtvis inte säga varken det ena eller det andra med hundraprocentig säkerhet.

    Själv hoppas jag naturligtvis att naturliga transfetter är ofarliga, eftersom jag som jag tidigare uppgav äter för mycket feta mjölkprodukter. Men dessvärre är hälsopåståenden som saknar vetenskapligt stöd oftare osanna än sanna.


    Med andra ord.

    Jag kan inte bevisa ett skit av det jag påstår. Fast, det kan inte du heller. Du försöker dock påskina vissa saker. Men, du har NOLL belägg för dina påståenden.

    Noll.
    Most people are only alive because it is illegal to shoot them.
  • Anonym (F)
    Anonym (kossanmu) skrev 2019-08-11 13:09:05 följande:

    Nej det gör det inte. Våra kroppar består ju för fan av mättat fett. Läs på lite (Inte på livsmedelsverkets sida utan hitta riktig fakta)


    Jag antar att du är så ilsken för att din hjärna inte får i sig rätt fetter och att blodsockret har droppat lite för mycket så det är svårt att hålla humöret uppe. 


    Men ät du din blaskmjölk och kemiskt framställda äckelmargarin om det gör dig lycklig, jag föredrar riktig mat :)


    Konstigt då att ett av dom allra viktigaste kostråden min fru fick efter sin hjärtinfarkt, var att dra ner så mycket som möjligt på mättat fett.
    Det sa både sjuksystrar med hjärtsjukdom som specialitet, dietister knutna till hjärtenheten och läkarna på hjärtmottagningen.
    Det tillsammans med att undvika rött kött, var det allra viktigaste.
    För det är vad som binder plack i blodbanorna.

    Men det är klart du vet säkert bättre än alla dom här experterna. 
  • HSOF
    Cereal Killer skrev 2019-08-11 22:10:11 följande:

    Jag känner till att den hypotesen tidigare framförts och var på väg att ta med det i mitt inlägg men tänkte att debatten kring detta nog dött ut. Uppenbarligen har den inte det.

    Det finns inga belägg för att det skulle vara någon skillnad mellan naturliga och industriellt framställda transfetter när det gäller riskerna med transfetter hos människor. Vår kunskap kring mekanismerna bakom hjärt-kärlsjukdom och cancer är dock begränsad och därmed kan man naturligtvis inte säga varken det ena eller det andra med hundraprocentig säkerhet.

    Själv hoppas jag naturligtvis att naturliga transfetter är ofarliga, eftersom jag som jag tidigare uppgav äter för mycket feta mjölkprodukter. Men dessvärre är hälsopåståenden som saknar vetenskapligt stöd oftare osanna än sanna.


    Oj oj vilken hets stämning det var i den här tråden :D

    Men när det kommer till fett och mättat fett så finns det ingen forskning som tyder på att det skulle vara skadligt för oss. Däremot så har forskningen påvisat att intag av mer omättat fett har hälsofördelar. Men fettdebatten som helhet har varit väldigt felaktig under flera decennier och i USA lever fettskräcken fortfarande kvar.

    Forskningen har även på senare tid påvisat allt större samband mellan metabola sjukdomar och socker och andra snabba kolhydrater.

    När det kommer till transfetter så är man ganska säker på att de är sjukdomsalstrande för oss dock bara de artificiella. De naturliga som bl.a. finns i små mängder i animaliskt fett har man inte kunnat påvisat samma samband.

    Kostforskning är väldigt svårt, dels för att det måste göras under en längre tid samt att du måste titta på fler parametrar än bara kosten i sig.

    Men en sak är nog ganska säkert, margarin borde inte få kallas för livsmedel!
  • HSOF
    Anonym (F) skrev 2019-08-12 11:33:17 följande:

    Konstigt då att ett av dom allra viktigaste kostråden min fru fick efter sin hjärtinfarkt, var att dra ner så mycket som möjligt på mättat fett.

    Det sa både sjuksystrar med hjärtsjukdom som specialitet, dietister knutna till hjärtenheten och läkarna på hjärtmottagningen.

    Det tillsammans med att undvika rött kött, var det allra viktigaste.

    För det är vad som binder plack i blodbanorna.

    Men det är klart du vet säkert bättre än alla dom här experterna. 


    Det är så det fungerar inom vården. Läkare och hjärtspecialister är egentligen inga experter på kost. De har så vitt jag vet ungefär 3 dagar näringslära under sin långa utbildning. De inhämtar sedan sin kunskap från läkemedelsindustrin som vill sälja medicin. De har inte som syfte att bota människor för då skulle de sluta att tjäna pengar till slut.

    När det kommer till dietister och nutrionister som dock precis som jag är utbildade inom kost och näring så bygder tyvärr den mesta av den forskning som byggt upp våra råd från sponsrad forskning (stora livsmedelsföretag ofta inom majs, socker eller spannmål). Dessa vill precis som läkermedelsindustrin tjänar pengar på sina produkter. Så forskningen är tyvärr väldigt vinklad och riktig forskning från oberoende aktörer har mycket svårt att nå fram.
  • HSOF
    BurningDiamond skrev 2019-08-28 00:19:36 följande:

    +1 på den!


    Haha men du gav mig en -1 om det nu var meningen att ge en tumme upp? ;)
  • BurningDiamond
    HSOF skrev 2019-08-28 08:00:14 följande:
    Haha men du gav mig en -1 om det nu var meningen att ge en tumme upp? ;)
    Det är inte jag som tuuam ner dig.
  • HSOF
    BurningDiamond skrev 2019-08-28 12:37:53 följande:
    Det är inte jag som tuuam ner dig.
    Jaha då är det någon annan som tummat ner ute att vågar ta debatten. Undrar vad det var i min post som förtjänade tummen ner?
Svar på tråden Vilken FETTHALT har mjölken ni dricker?