Inlägg från: cb66 |Visa alla inlägg
  • cb66

    Alla som arbetar med programmering!

    Hur är det att arbeta med programmering? Arbetsuppgifter med mera.
    Programmering innebär till 80% att sitta framfördatorn och skriva kod. Resten av tiden går till möten för att diskutera krav och lösningar

    Hur bör en programmerare vara som person? Egenskaper och dylikt
    Noggrann, lösningsorienterad, analytisk. Man måste gilla att sitta själv och jobba framför datorn. Man måste vara bra på koncentrera sig längre perioder.

    Vad har du gått för utbildning? Vilken utbildning rekommenderar du? Självlärd?
    Jag gick systemvetenskap. idag finns det bra 2-åriga YH utbildningar som funkar. Annars är det klassiska att gå natur/teknik på gymnasiet och sen en ingenjörs/datavetenskaps utbildning på universitetet. Matte är väldigt viktigt. Självlärd funkar bara till en viss gräns sen fastnar man

    Hur är klimatet på din arbetsplats? Högt/lågt i tak, utbildningsmöjligheter, kollegor...
    Den är bra, många roliga kollegor. Högt i tak men rätt stressigt.

    Hur ser lönespridningen ut? Ny på jobbet, jobbat några år, riktigt erfaren
    Skulle gissa att man börjar på runt 30 och det går upp till 55 för en LeadArchitect

    Negativa aspekter?
    Träffar inga andra människor än de närmsta kollegorna, kan vara stressigt vid release om det är buggar. Ibland riktigt långtråkigt med veckor av bara kodning

    Har du ångrat ditt yrkesval? Varför, i så fall?
    Nej, finns massa att välja på. Kan bli konsult, kan koda spel, kan jobba utomlands. Får bra betalt. 

    Tacksam för alla svar!
  • cb66
    Marmeladfrukt skrev 2019-10-22 17:45:29 följande:

    Tack för alla svar!

    Jag vet inte om detta ändå är för mig, då jag söker något mindre stressigt. Även om det kanske kunde passa eftersom jag är både analytisk och gillar matematik (som jag har ett antal högskolepoäng i). Jag gillar logik och den omedelbara feedbacken av om något funkar eller inte. Det är det jag gillar mycket med matematik, antingen så gör man rätt eller fel.

    Finns det möjlighet, rent generellt, att jobba deltid? Är det brukligt med eget kontor?

    Kommer jag lära mig tillräckligt på en yh-utbildning? Jag planerar några kurser i vår och har antagit självstudier i java.


    Det finns mängder med olika jobb och arbetsgivare. Som programmerare finns det stora möjligheter till deltid både som konsult och som anställd. Det är vanligare att man sitter i en grupp eller i landskap men det finns massor med företag där utvecklare har egna kontor. 

    Om du har lite högskolepoäng i matte kommer YH att räcka långt. Jag har en studentlägenhet i mitt hus där det numera är den andra programmeraren som gått ut YH och fått jobb -.direkt.

    Stressen beror på din arbetsgivare och vad du väljer för typ av bolag, det finns i de flesta branscher men jag skulle nog säga att programmerare har det mindre stressigt än många andra yrkesgrupper.

    Jag tycker du ska köra på, det är ett tryggt yrke, bra betalt och det är jävligt roligt att skapa applikationer som hjälper människor eller företag.
Svar på tråden Alla som arbetar med programmering!