• Pulver

    Exet hörde av sig

    Varför ska du inte svara på hans mail?

    1. För att du vill skada honom?

    2. För att du tror att det kommer leda till att han skadar dig?

    Jag får intrycket att du vill hämnas på honom för att du tycker att han har betett sig dåligt. Du har väl också ett ansvar för er dåliga relation? Du skriver att han inte har förstått, det innebär väl också att du inte har varit tydlig nog?

    Om du hjälper honom så hjälper du också dig själv och kanske andra.

  • Pulver

    Jag tycker att många av svaren du har fått är präglade av ett väldigt egoistiskt tankesätt.

    ?Du har inga skyldigheter?, ?inte ditt problem?,

    ?Han kommer inte tillföra nåt positivt? osv.

    Men tror du inte att du kan tillföra nåt positivt i er uppkomna situation?

  • Pulver

    Nej om du inte tror att du kan hjälpa honom så känns det såklart meningslöst. Tänker ändå att ibland när det är mycket negativa känslor inblandade kan det också vara svårt att förstå sina egna bevekelsegrunder och då kan det vara värt och tänka över ifall man agerar på ett ickekonstruktivt sätt (vilket iaf jag anser att man gör om man agerar egoistiskt, driven av hat och hämndbegär).

  • Pulver
    Anonym (Svara ABSOLUT INTE!) skrev 2019-10-22 09:13:58 följande:

    Inget positivt kan komma av att de aterupptar kontakten. De ar inte tillsammans langre och TS ar inte intresserad av att umgas med personen. De har inte horts av sen i vintras. Personen maste ga vidare och inte hoppas pa en relation med TS. Hoppet tands om TS nu oppnar upp for kontakt. Och alla som varit i ett forhallande med psykisk misshandel vet hur obehagligt det ar att ha kontakt med personen fran det forflutna. Man vill absolut inte raka stota pa personen och det basta ar att bryta helt (vilket de gjort). Inget gott kan komma ur att ateruppta kontakten. 

    TS har det bra. Exet har det sakert bra (star ingenstans att han mar daligt), men har nu mailat. Inget daligt kommer av att TS inte svarar pa ett mail. 


    Tror du att en människa som utsätter sin partner för psykisk misshandel mår bra? För mig går det inte riktigt ihop.
  • Pulver
    Anonym (A) skrev 2019-10-22 09:28:23 följande:

    Fast det är exets ansvar, han har ansvar för sin hälsa. Det ansvaret kan du inte lägga på TS.

    Vill han må bra får han söka hjälp, inte söka upp gamla ex som gått vidare. TS har ingen skyldighet att leka hobbypsykolog åt en man som misshandlat henne.

    Hur tänker du?


    Jag tänker att man alltid har ansvar för sina handlingar, och medför inte det också en skyldighet att försöka göra det bästa av de situationer man befinner sig i? Såsom att hjälpa andra om man kan.

    Den moraliska skyldigheten gäller ju inför en själv och jag vill inte lägga skuld på TS eller någon annan.

    Jag tror dock att om man försöker hjälpa andra så innebär det positiva saker också för en själv. Tvärtom med egoistiska handlingar.

    Jag tänker att om någon som verkar behöva hjälp kontaktar en så är det bästa man kan göra att försöka hjälpa den personen. Men jag kanske är lite naiv. Jag har nog inte så bra förståelse för hur en sån här relation kan fungera.
  • Pulver
    Anonym (A) skrev 2019-10-22 09:31:00 följande:

    TS kanske drivs av att må bra i en relation, och vill inte gå tillbaka till att ha kontakt med en person som misshandlat henne.

    Att kalla TS för egoist eller hämndlysten för att hon vill fortsätta må bra och hålla sig ifrån en misshandlare är ganska magstarkt, tycker jag.


    Jag har inte kallat TS för egoist och hämndlysten, det jag försökte få fram var att det kan vara värt att tänka över sina motiv innan man agerar i enlighet med råd som jag tycker präglas av ett egoistiskt tankesätt. Att man skulle sakna skyldigheter att agera på ett visst sätt är inte ett skäl att inte agera.
  • Pulver
    Anonym (Hmm) skrev 2019-10-22 10:13:47 följande:

    Han bad inte om hjälp. Troligen för att han inte fattat hur illa han betett sig. Det han vill är att chitchatta om ditten och datten, vara ?kompis? typ eftersom han är ensam.

    Hade han skrivit om att han gått i behandling och kommit till insikt, att han förstått hur han betett sig mot mig och andra och ur djupet av sitt hjärta försökt be om ursäkt: då hade det kanske varit en annan sak.

    Hur skulle jag kunna hjälpa honom i denna situation? Skulle vara intressant att veta.

    Som tur är bor vi i varsin ände av landet.


    Han bad inte om hjälp, kanske för att han inte anser sig behöva det, men tror du inte att han skulle kunna ha nytta av nån sorts professionell behandling? Jag uttryckte mig kanske lite dömmande när jag skrev att han ?verkar behöva hjälp? men jag tänker att det finns terapiformer som skulle få honom att ändra sitt destruktiva beteende och att du kanske skulle kunna vara en nyckel till att han söker sig till någon sådan.

    Han hörde ju av sig till dig för att han på något sätt bryr sig om dig, då bryr han sig väl också i någon mån om vad du anser om hans grundläggande personliga brister. Om du tror att du i detta läge tänker att du inte kan hjälpa honom så är det kanske bäst att ignorera hans kontaktförsök, du vet nog mycket bättre än någon annan här hur denna kontakt annars skulle utveckla sig.

    Jag är säker på att du i andra lägen när människor söker sig till dig och verkar behöva hjälp, inte avfärdar detta med argument såsom att du ?inte har skyldigheter? eller ?inte får betalt?. Dessa egoistiska argument använder man om man kan men inte vill hjälpa. Om man inte tror att man kan hjälpa så behöver man inte de argumenten.

    Det viktigaste tycker jag är att du är ärlig mot dig själv.
  • Pulver
    Anonym (M) skrev 2019-10-22 10:18:25 följande:

    Jag tror, kan ha fel, att signaturen "Pulver" (som för övrigt är nyreggad, ibland brukar nyreggade medföra vissa problem som jag låter bli att utveckla) bara är ute efter att provocera.

    Om jag vore du skulle jag bara ignorera denne.

    I övrigt är mitt råd att följa råden du fått från alla här, utom just "Pulver".


    Mitt huvudsakliga budskap i den här tråden har varit att man ska tänka igenom sina motiv så att man inte agerar efter de negativa känslor som antagligen uppkommer i en lång destruktiv relation. Att man inte ska agera egoistiskt och hämngirigt i de fall där man istället kan göra något konstruktivt.

    Att du blir så provocerad av detta, kan det tyda på en brist hos dig själv?

    Jag har försökt hålla mig saklig i min argumentation och önskar att du också försökte göra det.
  • Pulver
    Anonym (A) skrev 2019-10-22 11:41:07 följande:

    Att man inte har skyldighet att agera är visst ett skäl till att inte agera, speciellt om det som i TS fall rör sig om man som misshandlat henne.


    Jag förstår inte riktigt hur du menar.

    Jag har inte skyldighet att dricka te, därför ska jag inte dricka te? Jag tänker att du gör något slags argumentationsfel här.

    Det kan finnas gott om skäl att inte ha vilja ha kontakt med en person som har misshandlat en men att man saknar skyldigheter är inte ett av dem.
Svar på tråden Exet hörde av sig