• uhsumkat

    Är du för eller emot aktiv dödshjälp?

    Anonym (ABC) skrev 2019-11-09 08:42:58 följande:
    Emot. Assisterat självmord skulle jag kunna tänka mig att godkänna. Det innebär att personen själv utför handlingen som leder till döden. Men att kräva att någon annan aktivt ska utföra dödandet, nej.

    Passiv eutanasi hör inte hit. En människa som dör om man slutar med den livsuppehållande vården behöver inte eutanasi.

    Man talar om självbestämmanderätt. Men om man vill vänta med eutanasin tills man själv är oförmögen att utföra självmordet, så har man samtidigt avsagt sig sin självbestämmanderätt. Bestämmanderätten har då överförts på den som ska utföra eutanasin. Den instansen/personen kan ju säga nej.

    Att dra gränsen mellan att döda eller inte döda, det är lätt. När man väl tillåter dödandet, då har man stigit in i en gråzon. När samhället har vant sig vid att man dödar patienter, så kommer gränserna för vad som är acceptabelt att så småningom förskjutas. Ensamma dementa åldringar t. ex., det blir ju billigare att döda dem än att vårda dem. Eller svårt sjuka som övertalas att begära eutanasi av sina anhöriga. Eller barn som föds med grava handikapp, varför vänta ett par år, om man ändå vet att de kommer att dö?

    Den palliativa vården borde utvecklas så att ingen behöver lida. Palliativ sedering finns också som alternativ.
    Just så.

    "När man väl tillåter dödandet, då har man stigit in i en gråzon. När samhället har vant sig vid att man dödar patienter, så kommer gränserna för vad som är acceptabelt att så småningom förskjutas. Ensamma dementa åldringar t. ex., det blir ju billigare att döda dem än att vårda dem. Eller svårt sjuka som övertalas att begära eutanasi av sina anhöriga. Eller barn som föds med grava handikapp, varför vänta ett par år, om man ändå vet att de kommer att dö?"

    Det har hänt förut och vi verkar inte ha lärt oss något av historien. Det barkade åt helvete då och kommer att göra det igen om vi sätter igång med att döda patienter.


  • uhsumkat
    Duppedu skrev 2019-11-09 11:07:51 följande:
    Jätteför, men också jättestrukturerat. Vill du verkligen dö för du anmäla din dödslängtan, träffa psykolog/läkare och ha uppföljningssamtal under säg en 2-3årsperiod som går efter en upprättad mall. En mall som kommer bli bättre med åren.

    Du kan få din sak beviljad och nekad efter ett antal kriterier. T.ex. om du är svajig, om behandling hjälper, om du testat det som erbjuds osv.

    När du beviljas döden tycker jag vi upprättar mysiga slutlivshem i harmonisk atmosfär, där slutlivsterapeut är en licensierad yrkestitel. Där får du lämna livet i fred eller med anhöriga. Vill man göra det hemma går det såklart också bra.

    Det är ju såklart jättetråkigt att någon vill dö men det är ändå något vi alla ska göra förr eller senare. För vissa kan det vara skönt att få bestämma själv.
    Det här är en mycket romantiserad syn på det hela.

    Tittar man på de fåtaliga länder som tillåter assisterat självmord så tillåts inte det i hemmet. Risken är stor att kemikalierna hamnar i orätta händer som kan leda till mord. 
    Man kan göra som förlossningsavdelningar, försöka göra det hemtrevligt i viss mån, men sanningen är att miljön kommer att vara klinisk därför att "verksamheten" kräver det.

    Men det allvarliga i det här är att när man väl börjat döda sina medmänniskor suddas de etiska gränserna ut. Från början är alla länders regelverk riktigt strikt men gränserna har i samtliga fall suddats ut. Barn har beviljats, människor med full behandlingsbar psykisk ohälsa har beviljats. 
    Kontentan är, precis som nazisternas Aktion T4, att man börjar sortera människor i "närande" och "tärande" och de "tärande" blir man gärna av med.

    Så istället för att diskutera dödshjälp borde man diskutera vården. 
    Debatten om dödshjälp är föga förvånande något som SD driver hårt. De som är välkända för att sortera människor i kategorierna "närande" och "tärande". Ytterligare något de har gemensamt med deras hårt kritiserade bakgrund.

  • uhsumkat
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 11:20:04 följande:
    Vilken otrevlig ton. Klassisk avledning när du försöker få mig att lägga energi på att dementera påståenden som jag aldrig gjort.
    Förstår att du upplever det som otrevligt att någon ber dig presentera fakta på dina påståenden.
    Jag antar att du inte kommer att göra det utan att det åter är något du endast har personlig erfarenhet av som du applicerar på alla i alla situationer.
  • uhsumkat
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 09:17:05 följande:
    30-40 % av de som har sådana smärtor uppnår en
    50% lindring.
    Någonting du aldrig har sagt förstår jag?

    Jag inser att du inte vill ha en saklig diskussion utan bara tjafsa sönder den med att varva påståenden med förnekande.
  • uhsumkat
    Anonym (Jag) skrev 2019-11-09 11:22:21 följande:
    Sövas ner?? Vad är det för om inte för anhörigas skull? Du tycker att det är ok att söva en person för att de har för ont för att leva drägligt, men inte ok att ge en dödlig dos av något, om patienten önskar detta?
    Lider den som är sövd?

    Inte mycket.

    Du rättfärdigar mord med omöjliga argument samtidigt som du förkastar de metoder som de facto tar bort lidandet.

  • uhsumkat
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 11:22:22 följande:
    Nu är det ju snarare du som vägrar acceptera att svåra smärttillstånd är en svår nöt för läkarvetenskapen att knäcka. Det är just sådan förnekelse som får mig att fundera på om aktiv dödshjälp kan vara ett rimligt alternativ.
    Det har jag inte förnekat.
    Du å andra sidan applicerar dina erfarenheter med en botbar sjukdom med livets slutskede och de behandlingar som finns tillgängliga då. Det skiljer nämligen sig rejält åt.
  • uhsumkat
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 11:59:30 följande:
    Du påstår att JAG gör mig till talesperson för hela världen när det i själva verket är du som förnekar att något som upplevs av tusentals människor varje dag ens existerar. Snacka om projicering..
    Ja, jag säger det eftersom det är precis vad du gör. Om du läser vad du själv skriver kanske du kan inse det du också.
  • uhsumkat
    kaffe skrev 2019-11-09 12:23:48 följande:
    Du drar det till sin spets. Det finns inget som säger att ett ja till aktiv dödshjälp per se måste innebära att oskyldiga människor dödas för att dom är till last för samhället.

    Det finns en annan sida av myntet också. Är det etiskt rätt att till varje pris hålla en människa vid liv med mediciner och teknisk utrustning bara för att man kan? Vem gagnar det ens?

    Det finns sjukdomar i dag som vi inte kan bota, där en diagnos innebär att du kommer att dö. Din bild som du målar upp där den döende är smärtlindrande och sederad och somnar in lugnt och fridfullt är många gånger så långt i från sanningen man kan komma. Möjligen är det så om man är 100 år redo att dö. Men det finns också många som trots att dom får ta del av den fina vården i Sverige dör långsamt och smärtsamt och i stor ångest. Om man i det stadiet får lite extrahjälp är kanske mer etiskt rätt än tvinga någon kvar i livet så länge som möjligt.
    Ja lika mycket som du gör. 

    Idag håller vi inte människor vid liv till varje pris. Vi gjorde det en gång i tiden men det ligger 50 år tillbaka i tiden. Idag ser det annorlunda ut. 

    Problemet med denna diskussion är att den har sin rot i SD's propaganda. De har en mycket smutsig agenda där grundvärderingarna stavas "närande" och "tärande".

    Den andra är att lekmän applicerar sin egen erfarenhet av smärta (migrän, frakturer etc) och applicerar den smärtproblematiken på helt andra typer av smärta. Det går inte att göra så.

    Det tredje är medias vinkling, där man inte håller sig till hela sanningen utan alltid är mycket vinklat. Därifrån kommer övertygelsen om att "människor plågas ihjäl i enorma smärtor".

    Idag ska ingen dö under stor smärta och svår ångest på det sätt du beskriver. Då fungerar inte vården därför att behandling finns. Men många tycker att det är bättre att vi er dem en dödlig injektion än att rusta upp vården.

    Fö. De länder som tillåter assisterat självmord tillåter aldrig att personal ger patienter en dödlig injektion, något som många förespråkar i den här tråden. Det är alltid och kommer alltid att vara mord.


  • uhsumkat
    kaffe skrev 2019-11-09 12:58:33 följande:
    Hur länge enligt dej är det etiskt rätt att hålla någon nedsövd? Dagar? Veckor? År?
    De som har så svåra smärtor lever aldrig speciellt länge så det blir aldrig ett etiskt problem.
  • uhsumkat
    kaffe skrev 2019-11-09 14:03:08 följande:
    Inte till varje pris, men kanske förlänge sett ur patientens perspektiv.

    Frågan om dödshjälpens vara eller inte vara har diskuterats långt innan SD ens fanns.

    Nej, ingen ska behöva dö under stor smärta och ångest. Ändå förekommer det. Det går inte alltid att smärtlindrande fullt ut eller ge tillräckligt med lugnande av den enkla anledningen att den dos som skulle krävas är dödlig.
    Frågan om dödshjälp har funnits i alla tider. SD har dragit upp det på agendan igen, Nazisterna praktiserade det. 

    Det förekommer.
    Det intressanta är att man hellre mördar patienter än att diskutera varför vården inte fungerat och hur vi kan se till att det fungerar. DET är det intressanta i sammanhanget, att man vill ha enkla, ekonomist lönsamma metoder framför humanitet.
Svar på tråden Är du för eller emot aktiv dödshjälp?