Inlägg från: Anonym (Orsak symptom) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Orsak symptom)

    Ni som förstår provsvar från läkare, vad betyder detta?

    Hade vid kontroll en depå på 2, men blodvärde 127. Trött har jag varit i många år, men även om jag ätit järntabletter i två månader nu känner jag ingen effekt. Tror järnbristen ibland kan vara symptom snarare än orsak. På vad har jag dock ingen som helst aning om. Men, ja läkaren kommer erbjuda tabletter (och vissa av dem slår ut magen rätt rejält tyvärr). Dessa jag fick denna gång gick dock bra. 

  • Anonym (Orsak symptom)
    1234568 skrev 2019-11-16 15:43:54 följande:
    Ferrit stiger ca 5-10 steg i månaden om du äter 100mg fe++ (inte fe+++) per dag. Om din början varit 2, så betyder det att du MAX legat på 22 efter 2 månader. Och med ferrit 2 så har man anemi (hb 127 är anemi för de allra flesta), och då kommer det första veckorna av ditt järn gå till att korrigera hb, sedan först till dina depåer. Ferrit under 30 räknas som total järnbrist. Så sanningen är nog mer att du aldrig blivit av med din järnbrist. 

    har man lidit länge av järnbrist så behöver man äta järn alla dagar i ca 1-2 ÅR. Sanningen är att 2-3 månader fyller inte dina förråd. Och effekten brukar kunna ta lång tid att känna av. Ferrit stiger så oerhört sakta.

    När det kommer till Hb så är det inte referensvärdet som gäller. Alla människor har sin egen personliga nivå där hb ska ligga. För vissa är det 130, för andra 150. Men om någon som har 150 ligger på 130, så är det anemi. Hb är ett värde som är stabilt genom livet. Du har alltså inte 150 en gång och 130 en annan gång. 5-7 steg kan det variera pga tid på dygnet, hur mycket du ätit, fysisk ansträngning. Men det kastar inte 15-20 steg. Då är det anemi.
    Tack för ditt svar :) Antar att jag kanske borde tagit erbjudandet om järn intravenöst från läkaren, men då jag ogillar nålar så tänkte jag att piller nog duger gott.. har legat lågt i depåer länge, 9-8-6 (6 förra året) men nu när det var 2 började det kännas lite mer allvarligt. Tar piller två ggr per dag och ska väl till läkaren och kolla upp värden igen snart. Beroende på vad det ligger då kanske jag ber att få det intravenöst istället.
Svar på tråden Ni som förstår provsvar från läkare, vad betyder detta?