Inlägg från: Anonym (Q) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Q)

    10 åring aldrig mätt?!

    Jag hade faktiskt pushat grönsaker hårt. Pojken ska få äta sig mätt, men med en normal portion vanlig mat och sedan mer grönsaker. Sätt fram grönsaksstavar någon kvart innan det är dags att äta och ha grönsaker tillgängliga att knapra på som enda snack mellan måltiderna. Och se till att han dricker tillräckligt med vatten - ibland kan man förväxla känslan av törst med hunger.

    Sedan behöver man inte sporta för att vara aktiv. Ut och rör på er som familj: cykla, spela pokemongo, lek, låna en hund för promenader ... Byt aktiv lek mot skärmtid. Välj att inte sätta er i soffan efter middagen 5 dagar i veckan (om det är där ni lätt hamnar).

  • Anonym (Q)
    Undrandee skrev 2020-03-13 22:13:25 följande:
    Självklart försöker vi med utelekar, promenader, cykla osv. MEN allt är nej eller "jag orkar inte"

    drar vi med han ut skriker och gråter han... bara vi åker till affären gråter han och tjurar.

    Jag får "hota" med indragen skärmtid, månadspeng, kördagsgodis osv om han inte går med ut. Men oftast blir det att han vägrar och vi får dra in på saker.
    Vänd på steken och låt honom tjäna in sin skärmtid och andra privilegier genom aktiv lek eller annan motion. Låt honom starta med noll minuter på sina skärmar och tjata inte på honom. Gör det lätt att tjäna in minutrarna i början. Det ÄR roligt för barn att leka, så han kommer att bli dubbelt belönad med rolig lek och sin skärmtid. Ju mer man leker desto bättre blir man på det och desto roligare blir det så det kommer automatiskt att bli lättare.
    Lägg dig på en rimlig nivå där han kan tjäna in 30 minuter till en timme om dagen och anpassa sedan till en nivå som passar er familj.
    Väljer han att inte delta en dag så är det helt ok och inget som kommenteras, men han får heller ingen skärmtid.

    Och sedan kan du anstränga dig lite extra att göra det roligt och lätt för honom särskilt i början när han fortfarande håller på att lära sig att leka. Badhuset, cykelturer, dunkgömme, dansparty, hoppa hopprep. Passa på nu innan han blir en trulig tonåring!!

    Och ta diskussionen om organiserade sporter en gång till. Det finns så många olika att det är värt att leta efter en som han faktiskt gillar.
  • Anonym (Q)
    Undrandee skrev 2020-03-14 16:08:01 följande:
    Han sitter ofta på sitt rum och gör inget i princip tills vi kommer på saker åt honom. Jag vill dock han ska kunna tänka själv och inte servera honom saker. Han säger även att alla saker han vill göra bara kostar pengar.

    Vi har inga större summor att lägga på lekland, simhall, bio osv och jag vill också att han ska kunna se nöjet i att tex. gå ut i skogen och grilla korv tex. men det är svårt
    Jag förstår absolut hur du tänker här och tror att du har rätt: att ha lite tråkigt är bra för kreativiteten. MEN för barn som inte kan leka fungerar inte detta. Du måste aktivera och engagera och visa hur det går till så att han kan lära sig och sedan ta över. Hur tror du att han mår? Är han glad och harmonisk? Eller tror du att han känner sig isolerad och nere? Kanske är vägen till en aktivare pojke genom att se till att han mår bättre rent allmänt. Eller tvärt om: om han blir mer aktiv så kommer han att må bättre?

    Och en aktiv livsstil behöver inte kosta pengar. Utelek och promenader är gratis. Cykla och kicka runt en boll kanske även passar er budget.

    Du säger att han gör ingenting på sitt rum. Inga skärmar? Inga böcker? Ingen leksak att pilla med alls? Ifall han har någon leksak eller annat han sysslar med så ta ut den bland er andra i familjen och visa lite intresse för den. Även om du samtidigt begränsar hans tillgång till skärmarna så börja prata med honom om dem och spelen han spelar på dem. Visa att du är intresserad av vad han gör och tycker om. Visa att han är betydelsefull och intressant. 

    Dra med honom inte bara på roliga saker och lekar (även om det kanske är första prioritet) men även i hushållssysslor, som matlagning och städning. Gör dem tillsammans dock så att det blir en social syssla.

    En sista tanke: tror du att han kan vara på väg in i puberteten? Det är lite tidigt, men det är inte ovanligt att man hör att ungdomar försvinner in på sina rum något år precis när de går in i puberteten. 
  • Anonym (Q)
    Undrandee skrev 2020-03-14 16:58:23 följande:
    Absolut. Vi visar intresse och bjuder med in i sällskapsspel, utelekar osv. men han är svår. Oftast ska saker kosta som han tycker är kul och det känns inte rätt. Han blir ofta irriterad när vi frågar om hans skoldag tex eller om han kan vara med i städning tex. Känner mig tom på ideer nu och har svårt att nå fram till honom känner både jag och hans pappa. Även mycket tjat om läxor som ska bli gjorda innan det blir någon skärmtid.
    Det ligger i föräldrarnas roll att vara tjatiga och se till att livets tråkigare delar fungerar, men det är inte bra när all interaktion verkar ligga på det planet. Hoppas att vi hittar ett bra sätt att bryta det här på och att ni når fram till honom. Han har tur som har engagerade föräldrar som bryr sig och inte ger upp.
Svar på tråden 10 åring aldrig mätt?!