Inlägg från: LFF |Visa alla inlägg
  • LFF

    Skolplikt - få syskon

    Solblomma30 skrev 2020-04-09 08:18:30 följande:

    Så många skriver att en bebis inte är spännande för ett barn i F-klass men jag måste bara skriva att vi fick ett syskon till vårt barn som går i ettan fem dagar innan skolan började nu i höstas.

    Vår sjuåring har ÄLSKAT lillebror från första minuten hon såg honom. Alltså älskat med stora bokstäver. Hon ville bo hos oss på BB, hon låg med honom i sängen hela tiden, ville ha honom i knäet, gosa mysa och aldrig släppa honom. Hon var så glad för att få vara med oss och uppleva lite av spädbarnstiden innan skolan drog igång. Hon ville inte gå till skolan när den väl började, men det gjorde hon såklart ändå iom att det hade hunnit gå några dagar hemma efter förlossningen ändå.

    En av mina bästa kompisar har också fått barn nyligen och det var samma sak i deras familj. De har två äldre söner, 5 och 7 år gamla och deras söner avgudar bebisen och vill bara vara hemma och umgås med familjen nu.

    I F-klass brukar det för övrigt inte vara några problem att få ledigt så bara hör av dig till rektorn innan och flagga för att ni kommer ansöka om ledighet för storasyskonet några dagar kring födseln. Det lär inte vara några problem :) Skönt för er att slippa hämta och lämna i skolan också när bebisen är precis hemkommen! Lycka till!


    Fler och fler skolor har samma nolltolerans mot att vara ledig utanför loven för förskoleklassare som för övriga elever på skolan. Så det är fel att säga att det inte brukar vara några problem att få ledigt. 
  • LFF
    Solblomma30 skrev 2020-08-13 11:15:54 följande:
    Jag förstår inte att det är fel eftersom jag har erfarenheten att i princip alla skolor här runtomkring beviljat ledighet utanför lov för F-klassare och även äldre elever. Det kanske gäller där du bor då.
    Ja, jag vet att många skolor har brukat beviljat ledigheter för F-klassare men jag vet också att många skolor, både där jag bor och på andra ställen, har ändrat så att man inte längre är lika frikostig som tidigare utan anser att loven räcker.

    Mina barn började i F-klass förra året. Vi hade en resa inplanerad till v5 och ansökte om ledighet (som beviljades). Precis innan jullovet skulle börja gick rektorn ut och sa att man från och med årsskiftet inte skulle bevilja några ledigheter utanför loven. Det var nya riktlinjer från kommunen. En av våra friskolor har haft så länge, att man har nolltolerans på ledighet utanför loven.

    En arbetskamrat bor i grannkommunen och där har man också nolltolerans i alla årskurser. Även andra vänner, i andra kommuner, har samma åsikt.

    Detta just för att många inte tar F-klassarnas skolplikt på allvar på samma vis som med de "riktiga" skolbarnen (det var ju även därför som man gjorde det till skolplikt även för F-klass, fram tills inte alltför länge sedan var ju F-klass lika frivilligt som förskolan).
Svar på tråden Skolplikt - få syskon