• Liljan3

    Slippa genuspedagogik i skolan

    Hej!

    Har lite funderingar inför skolval samt val av förskoleklass till första barnet. Vår plan är att vårt barn ska vara hemma med oss och alltså slippa gå i förskola fram till förskoleklass vilket vi tack och lov har ekonomisk möjlighet till. Vi känner dels att vi vill vara med vårt barn de första åren för att vi bäst kan ge honom det han behöver i form av omsorg och närhet till hans viktigaste anknytningspersoner och andra barn men vi är också kritiska till hur den svenska skolan fungerar idag. Främst vill vi slippa en skola som ska pådyvla vårt barn ideologiska teorier som alla barn påtvingas idag såsom genusvetenskap, feminism, att det inte finns skillnader mellan tjejer och killar, hbtq etc. Vill vill helt enkelt inte att vårt barn ska utsättas för sådana rörelser för de inte rimmar med våra värderingar och syn på familj och individ. Finns det fler som har liknande tankar och som har tips på hur man kan hitta alternativa skolor där mer tonvikt läggs på tradition och där undervisningen fokuserar på faktakunskap och inte på löst tyckande och åsikter, något jag anser tagit över den svenska skolan allt mer tyvärr. Här inbegriper jag sådant som besatthet av "jämlikhet", feminism, hbtq, klimatpolitik, genusvetenskap, normkritik osv. Dvs sådant vi vill minimera för vårt barn för att vi inte tror det bygger på de kärnvärderingar vi vill ge vårt honom helt enkelt. Tacksam för alla respektfulla och kloka reflektioner! :)

  • Svar på tråden Slippa genuspedagogik i skolan
  • Jemp
    Liljan3 skrev 2020-04-30 15:00:06 följande:

    Fast det är ju det det inte gör, det finns konsensus kring ATT det sker en uppvärmning, men inte kring vad som orsakar den (dvs huruvida det är merparten människans bidrag eller klimatförändringar som sker oberoende av oss, möjligen en kombination) Den politiska frågan är som du säger mer subjektiv, och där i synnerhet finns ju verkligen ett "rätt" sätt att tycka i Sverige, tyvvär.


    Kom gärna med (tillförlitlig) referens. 99% var den senaste siffran jag läste från bra källa.

    Det politiska läget tyder ju verkligen på att det inte finns ett rätt sätt att tycka. Tyvärr!
  • Liljan3
    Jemp skrev 2020-04-30 15:01:35 följande:
    Stor konsensus råder, jo. Se tex IPCCs arbete.

    Flyget står för en stor del av svenska utsläppen, mindre del globalt sett. Det står för större del än vad som syns i mycket statistik eftersom utsläpp internationella flyg registreras lite konstigt/bristfälligt. Sett till koldioxidbudgeten, utifrån hur mycket vi har "råd" (riskmässigt) att släppa ut, är flyget många 100% över. Industrier är en stor del av utsläppen, ja. De diskuteras också en hel del och behöver ställa om. Värt att poängtera är naturligtvis att industrier i sin tur påverkas av våra konsumtionsmönster.

    Skatt diskuteras ju enormt mycket!? Åt alla håll. Skatter är rätt kraftfulla styrmedel som politiken är oense om hur det bör användas.

    Jordbruket står också för stor del av utsläppen. Jordbruk måste vi ha, för vi måste ha mat, men hur de bedrivs kan vara avgörande. Köttfrågan är inte helt svartvit, delvis för att olika (miljö)intressen kolliderar och att olika modeller tar hänsyn till olika saker, sällan vägs allting in. Slutsatsen blir dock att minskad köttkonsumtion är nödvändig även om vi kan fortsätta äta en viss andel kött, producerat på bättre sätt.

    Ytterligare en intressant fråga är ju vad vi har att förlora på att ta hotet och forskningen på allvar?
    Problemet är att politiken använder "klimathotet" som ett styrmedel till att beskatta folk än mer, det ses som en legitim ursäkt till än mer frihetsinskränkningar på olika områden som blir allt mer påtagliga. Men det är en separat diskussion som kanske blir lite off topic här. Debatten i ämnet ser i varje fall ut att enformigt fostra människor att tycka samma sak och inte problematisera på ett sätt som riskerar omkullkasta rådande policy. Det finns faror med sådan pedagogik, då det lätt blir att "du får tycka annorlunda men bara så länge du tycker som oss, bara så länge du inte blir för obekväm" om man ska spetsa till det lite.
  • Jemp
    Liljan3 skrev 2020-04-30 15:07:09 följande:

    Problemet är att politiken använder "klimathotet" som ett styrmedel till att beskatta folk än mer, det ses som en legitim ursäkt till än mer frihetsinskränkningar på olika områden som blir allt mer påtagliga. Men det är en separat diskussion som kanske blir lite off topic här. Debatten i ämnet ser i varje fall ut att enformigt fostra människor att tycka samma sak och inte problematisera på ett sätt som riskerar omkullkasta rådande policy. Det finns faror med sådan pedagogik, då det lätt blir att "du får tycka annorlunda men bara så länge du tycker som oss, bara så länge du inte blir för obekväm" om man ska spetsa till det lite.


    Jag kan inte hålla med dig om att debatten ser ut så. Ang din sista mening så ska vi definitivt inte förbjuda oliktänkande (tvärtom, om vi ska återknyta till ditt första inlägg) men det kan jag heller inte se att den gör. Den har snarare fastnat på en nivå vi borde passerat för länge sen.

    Antar att det är nuvarande regering du benämner som "politiken"? Jag är väldigt nyfilen på vilka frihetsinskränkningar du syftar på?
  • hallontryffel
    Liljan3 skrev 2020-04-30 14:56:45 följande:

    Se ditt tidigare inlägg som jag adresserade, där finner du svaret på dina funderingar :)


    Du har inte svarat mig på den frågan tidigare men skriver i inlägget jag nyss citerat att den som ställde frågan om hur du skulle ställa dig till om din son kom ut som homosexuell saknar förmåga till mer nyanserat tänk än så.

    Du framstår inte som mindre otrevlig bara för att du avslutar ditt inlägg med en smiley.
  • Trent
    Liljan3 skrev 2020-04-30 11:09:08 följande:

    Alltså, jösses vad folk går igång på detta, frågan kommer åt en känslig nerv för somliga tydligen, men det är rätt underhållande :)

    Allt vi vill ha är en skola som fokuserar på evidensbaserad vetenskap och lämnar åsiktsprägling åt sidan. Tex genusförskolor där barnen kallas hen, där man styr pojkar till att leka med vissa leksaker och tjejer med vissa för att det ska bli "jämlikt" etc (ja jag har hört flera sådana fall där förskokepedagoger aktivt vill motverka könsroller och jag sympatiserar inte med det) Det är ett helt paket av åsikter som följer med den typen av pedagogik som vi helst vill slippa. Jag är inte emot homosexuella. Jag är inte emot hur andra uppfostrar sina barn, det är deras sak. Ja, vi är läkare och har en kristen grundsyn, det går faktiskt att hålla två tankar i huvudet samtidigt, jag lovar :) Men det är inte den kristna tron som vi vill ska stå som fokus i valet av skola och det har jag heller aldrig påstått. Den kristna värdegrunden får våra barn hemifrån och från släkt och församling det står alla föräldrar fritt att skänka sina barn den värdegrund de anser stå dem närmast, det tror jag alla föräldrar gör. Men den saken är inte ens central i min fråga, utan det var den att hitta en skola som ägnar så lite tid som möjligt på ideologisk verksamhet och mer på kunskapsbiten i undervisningen. Där upplever jag att den svenska skolan blivit allt sämre med tiden och fyllts med allt mer flum. Jag är knappast ensam om den åsikten. Hoppas jag rett ut eventuella frågetecken och att diskussionen kan fortsätta respektfullt med fokus på sakfrågan och utan personangrepp :)


    Varför slänger du in den sista meningen om personangrepp? Sluta antyda eller påstå saker som inte stämmer.

    Sen sveper du så brett att det är omöjligt att bemöta dina inlägg. "ett helt paket av åsikter som följer med...". Va? Vad menar du med det? Och viktigare: hur vet du det? Fram med lite evidens!

    Sen måste jag bara säga angående ditt första stycke (jag ber om ursäkt): Gäsp.
  • Ignoramus

    O-HERRE-GU. Vilka människor det finns idag.

    Kan ni inte göra som Ystadfamiljen och hålla er och era värderingar helt separerade från resten av samhället för alltid?

  • Arboga

    Jag röstar inte rött men inser mer dag för dag att den kristna högern är skrämmande med sina värderingar.

  • Liljan3
    Arboga skrev 2020-04-30 15:28:09 följande:

    Tragiskt.


    Du är rolig du :)
  • Liljan3
    Ignoramus skrev 2020-04-30 15:31:55 följande:

    O-HERRE-GU. Vilka människor det finns idag.

    Kan ni inte göra som Ystadfamiljen och hålla er och era värderingar helt separerade från resten av samhället för alltid?


    Wow, nivån av enfald hos dig är imponerande :)
Svar på tråden Slippa genuspedagogik i skolan