Inlägg från: Anonym (Lärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lärare)

    Vilka läxor har era barn som går i ettan?

    Jag arbetar själv som lärare på lågstadiet och kan säga att de där med läxor är så olika från klass till klass och beror helt på hur läraren lägger upp det. Jag har bara haft länsläkare på höstterminen i ettan, dvs man läser samma kapitel helst flera gånger i veckan. På vårterminen har jag sedan lagt till matteläxa i perioder, då har jag sådant som man behöver mängdträning tex tiokompisar, dubblor osv. Matteläxan har alltså inte varit varje vecka.

    Min dotter hade läsläxa med tillhörande skrivläxa i ettan. (Hon kunde läsa när hon började). Först nu i tvåan har de mer, läsläxa, matteläxa (digitalt), veckans ord ( 10 ord att lära sig stava) plus skriva en mening till varje ord.

    Äldste sonen kommer få en annan lärare i ettan så återstår att se hur hans läxor ser ut.

    Tycker det låter som ditt barn har lite väl mycket läxor för att vara höstterminen i åk 1.

  • Anonym (Lärare)
    kajsaemma skrev 2021-12-15 21:20:07 följande:

    Tack så mycket för informationen!

    Intressant att höra att det kan variera en del från klass till klass.

    Jag tänker nog prata med lärarna efter jul om hon fortsätter tycka det är jobbigt med läxorna. För hon tyckte det var kul så länge det var läs- och skrivläxa. Det var när matten kom in i bilden som det blev för mycket för henne. Fast hon har väldigt lätt för matten också.


    Ja man kan alltid ta upp det med läraren och fråga vad syftet med läxorna är. Själv är jag inte direkt emot läxor men tycker oxå att de ska ha ett tydligt syfte, sen tycker jag även som lärare man ska vara medveten om hur olika förutsättningarna för barnet att få hjälp hemma ser väldigt olika ut i olika familjer när det kommer till läxor. Därav en av anledningar till att jag är mer sparsam med läxor och försöker göra så mycket som möjligt på skoltid.

    Läsläxa är nödvändig då man måste läsa mycket för att bli bra på det, likaså en del av matten, antar de vill automatisera plus och minus 0-10. De andra kan jag tycka de likaväl kan göra på skoltid.

    Kan även tillägga att min dotter som oxå egentligen har väldigt lätt för sig i skolan är ganska trött på läxor just nu och det har varit en del bråk kring det de senaste veckorna. Tänker att de kanske är trötta och redo för lite jullov, sen kanske det går lättare igen när de fått en paus.
  • Anonym (Lärare)
    nernu skrev 2021-12-15 22:26:24 följande:

    Den matteläxan borde som sagt var ta en kvart. Om hon inte orkar en kvarts matte på en hel vecka så hade jag varit orolig.


    Orolig för vad? Man kan inte dra alla barn över en kant. Sen är det här med läxor väldigt omdiskuterat inom skolvärlden. Man ska oxå vara medveten om att det är relativt små barn vi pratar om 6-7 åringar. Läxor ska ge något och ha ett tydligt syfte. Man bör inte skicka hem läxor bara för att det är klart man ska ha läxor eller de är lika bra de vänjer sig för de blir bara mer.. köper inte alls den tanken.
  • Anonym (Lärare)
    nernu skrev 2021-12-16 15:32:17 följande:

    Orolig för att ett så pass stort barn inte klarar av att lägga några minuter varje dag på lite läsning och mattetal. Det är inga höga krav.

    Vidare blir jag orolig för att lärare i svenska skolan säger dra alla över en kant och stavar oxå. Är aldrig språkpolis i forum men med tanke på att du med ditt yrke hävdar en viss auktoritet så blir det relevant.

    Vad gäller att vänja sig vid att göra läxan till en rutin är det högst relevant. Jag kunde redan läsa när jag började skolan och hade lätt för mig så jag behövde inte göra några läxor och ingen vuxen tvingade mig heller. Det blev jättejobbigt när jag till slut inte kunde glida med utan att plugga längre. Hade jag börjat med enkla rutiner från början och utökat hela tiden så hade det varit betydligt enklare.


    Som jag skrev så är alla barn olika och bara för att det tar ett par minuter i ert hem så betyder inte det att det är samma i alla hem. Hos vissa familjer är det bråk och tjafs om läxor varje kväll just för att barnet kanske har de svårt, är omotiverat eller helt enkelt inte har någon lust att göra läxor.

    Jag ser inte hur mitt svar är tecken på en viss auktoritet? Jag talar om hur min åsikt ser ut och hur det talas om läxor i den kommun jag arbetar. Du menar att jag som lärare ska ge alla barn samma sak fast de har helt olika förutsättningar? Jag ?drar INTE alla barn över samma kant?. Hur jag stavar på ett forum är knappast relevant för min roll som lärare? Skulle jag vara en sämre lärare för att jag framför min åsikt och något stavfel har trillat in?

    Ja, så har det varit för dig. Betyder inte att det är samma för alla och där har ju dina egna föräldrar en central roll. Ts gör ju vad hon kan med sitt barn och försöker, jag tycker inte det finns något att vara orolig för.
  • Anonym (Lärare)

    Förstår inte varför just de är relevant i sammanhanget? Skulle jag vara en sämre lärare i svenska skolan för jag har lärt mig fel ord i ett ordspråk? Härifrån där jag är uppväxt säger vi ?över samma kant? även om det nu är fel.

Svar på tråden Vilka läxor har era barn som går i ettan?