Inlägg från: Anonym (Trebarnsmamman) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Trebarnsmamman)

    Livspusslet vid lov och ledighet

    Inga problem alls faktisk. Vi sparade många dagar i början och nu har jag fortfarande en massa sparade semesterdagar. Nuförtiden får man ta ut FL ännu längre - med mina barn var det till 8 år. Skulle säga att det handlar om hur man planerar föräldraledigheten.

  • Anonym (Trebarnsmamman)
    Anonym (Emma) skrev 2022-05-12 09:33:22 följande:
    Livspusslet vid lov och ledighet

    Alltså det finns oftast jourförskolor/jourfritids att ta till när det är stängt men det kan vara med helt andra pedagoger än barnet är van vid samt en annan förskola/skola. 

    De har rätt att stänga 4 heldagar per år, dvs studiedagar. 

    Så vi leker med tanken att läsåret börjar i januari så har vi följande som inte ligger på röda dagar):

    4 studiedagar (utspridda)
    5 dagars sportlov
    4 dagars påsklov (en dag är antingen långfredag eller annan dagen)
    1 dag lov i samband med Kristi himmelsfärd
    cirka 40 sommarlovsdagar (en del har längre sommarlov, andra jullov)
    4 dagars höstlov
    ca 20 dagars jullov (beroende på hur jul infaller)
    -----
    cirka 78 dagars ledighet (skulle säga att det nog snarare mellan 75-85 dagar beroende på kommun)

    Jämför det med 5 veckors semester = 25 dagar

    Alla har inte en partner till barnet/barnen eller mor/farföräldrar att lämna till osv. 

    Så jo, jag är för föräldraveckan. 


    Vill ni vara lediga så mycket så behöver ni planera föräldraledigheten efter det. Det går absolut med rätt prioritering /planering. Bara då kan man få så många dagar.
  • Anonym (Trebarnsmamman)
    MammaMusan skrev 2022-05-13 07:03:58 följande:
    Min arbetsgivare tillåter endast FL vid 2 tillfällen per år. Så att ta FL vid en studiedag är befängt om man vill ta lite extra ledigt vid jul eller sommar eller annars. 
    Ta semester på strödagarns då och fl i längre perioder. Samt saxa mellan er föräldrar.Då kan man vara ledig länge om det är vad man vill. För övrigt har man rätt till tre perioder enligt föräldraledighetslagen.
  • Anonym (Trebarnsmamman)
    Anonym (Emma) skrev 2022-05-13 10:29:37 följande:
    Nu skrev jag ju aldrig att det var oss det handlade om. Däremot känner jag andra som inte haft möjlighet att planera. En del har varit tvunga att ta ut full föräldraledighet med små barn. Inga släktingar nära osv.  Där skulle dessa dagar vara väldigt betydelsefulla. 

    Man måste se ur ett större perspektiv att alla inte har det lika bra som en själv. Det så kallade helikopterperspektivet. 

    (Om du behöver veta så har mina i princip alltid haft fullt sommarlov sedan förskolestart, lediga studiedagar osv. Just för att vi har och har haft möjligheten)
    Jaha. Då har man prioriterat annat än tid med barnen på loven och får stå för det. En extra vecka löser knappast behovet av ledighet om man har slut på föräldradagar. Vill man ha lediga lov så behöver man planera för det från början.
  • Anonym (Trebarnsmamman)
    Jemp skrev 2022-05-15 21:29:23 följande:
    Tråden handlar ju just om hur man tar ledigt (vem har pratat om framförhållning?) och jo, många måste använda föräldradagarna i början för att försörja sig. 
    Fast då har man ju gjort valet att skaffa barn utan att ha råd att spara föräldradagar under första året och då får man ju stå för det valet. Ska dagarna räcka länge måste man planera för det från början.
Svar på tråden Livspusslet vid lov och ledighet