Inlägg från: Fridalouise |Visa alla inlägg
  • Fridalouise

    hur få barn att äta bra?

    Hej!
    Mitt bonusbarn äter så dåligt. Ingen aptit förutom när det gäller godis. 
    Jag vet att det är upp till föräldrarna att ta itu med det. Men tycker att åren går och det händer inget. Hade hoppats på skolhälsan och andra rutinkontroller men det verkar gå under radarn överallt så tror inte att de heller fångat upp det. Barnet äter lite vitt bröd och lite pommes frites då och då, annars bara godis. 


    Jag skulle gjort på ett annat sätt om det vore mitt barn men orkar inte bråka om det och till sist är det ju föräldrarna som tar besluten. Jag vet att pappan är lite orolig men han tonar ner det. 

  • Svar på tråden hur få barn att äta bra?
  • Fridalouise
    Mortiscia80 skrev 2022-05-28 13:49:23 följande:

    Ta bort de dåliga alternativen och erbjud bra, hälsosamma matalternativ istället.


    Barnet äter inget hälsosamt alls. Jag förstår i och för sig att man kan tänka att nutellamackor (inget smör, bara vitt bröd och mest nutella) är bättre att få i sig än ingenting. Men vanorna bryts aldrig, vad det verkar. 
  • Fridalouise
    Tow2Mater skrev 2022-05-28 14:43:37 följande:

    Vad lagar ni for mat en vanlig dag? Sitter barnet med er vid matbordet med godis på sin tallrik, eller vilka rutiner har ni hemma hos er?


    Barnet sitter med och får till exempel  kyckling som vi lagar utan röra/sås samt ris och det finns sallad/gurka/tomat/majs allt uppdelat i små skålar.  Inget äts. Efter maten som inte ens smakas på för det är blä serverar pappan det barnet egentligen vill ha: godis eller efterrätt som kan vara chokladglass eller donuts eller rent plockgodis. Jag ser inte att barnet äter något annat än rena sockerbomber. 
  • Fridalouise

    Det är tvärnej på de klassiska spaghetti m köttbullar, korv m mos, pastaskruvar. Fiskgrytor, linsgrytor, teriyakikyckling, typ allt från Linas matkasse, äts av de andra men det här barnet kan bara äta sötsaker tydligen. Det är det eller inget, hittills. Föräldrarna har valt sötsaker över inget. Men fattar inte att det inte noteras i skolan till exempel. 

  • Fridalouise
    Jemp skrev 2022-05-28 17:45:37 följande:
    Vad skulle noteras i skolan och av skolhälsan? 
    Äter barnet skollunch? 

    Kräsna barn är jätteknepigt men det här låter ju som en ny nivå. Galenskap såklart att bara ge ett barn socker. 
    Det kunde tex noteras att barnet ligger under på längdskalan och väger också under det man ska. 
    Ser ut som en 6-åring men fyller nio snart. Barnet äter ingen skollunch, det serveras ju inte sötsaker i skolan. 
  • Fridalouise
    Tow2Mater skrev 2022-05-28 15:26:07 följande:
    Kyckling med torrt ris utan sås låter ju faktist inte speciellt gott.
    Såsen ligger i en egen skål. Det är väl mer för att konceptet grytor verkligen inte funkar och vid något tillfälle har barnet tagit 2-3 gafflar ris, men sås är absolut nej. 
  • Fridalouise
    Overthetop skrev 2022-05-28 18:45:21 följande:

    Jag var den ultimata matvägraren som barn och kan inte instämma helt med flera andra här. Att bara plocka bort skräpet och ställa fram salladen i princip är gulligt i teorin men det funkar långt ifrån alltid i praktiken. Min mamma testade det gång på gång, ät eller gå hungrig, valde att gå hungrig, dag efter dag, vecka efter vecka tills jag fick läggas in på sjukhus, gång efter gång. Så barn kan minsann vara principfasta. 

    För barnets bästa är det dock viktigt att lära sig äta rätt. Den största fördelen du har här är om du får de biologiska föräldrarna med på tåget, enighet är nästan det enda sättet för att lyckas. Sen gäller små, små steg i rätt riktning, byt inte en maträtt rätt av, blanda i en liten osynlig grönsak, erbjud gott men i mindre portioner, fresta med goda nyttigheter osv. Då blir förändringen mer naturlig för barnet och goda vanor bildas även för lång tid framöver. 


    Jag har sett detta också, att när det gjorts försök att bryta vanor har det inte ätits något alls. Det är svårt. 
    Jag var inte med och skapade vanorna men hade förhoppningen om att bvc, skolhälsovård, tandläkare eller liknande skulle ta upp det. 
    Idag åt barnet nutellamacka till frukost, nutellamacka till lunch och glass till middag. 
  • Fridalouise

    Tack för tips! Kan vara ARFID. Men barnet rör inte grönsaker, köttfärs och annat ni nämnt. Inte tomater, gurka, morötter, avocado, sallad, inget sånt! Stavar eller ej. Dippsås funkar inte. Grädde ratas. Hårdbröd och fullkornsbröd är blä och äts inte. Kinamat är ju rätt söt mat men det äts inte. Smoothies är blä och funkar inte. Har försökt smuggla ner banan och avocado i smoothie med kakao men det spottades ut.
    Det som äts är sötsaker såsom köpekladdkaka och glass med kolasås och strössel. Sockervadd äts. Chips och ostbågar äts. Bara det inte är nyttigt. Kommer inte på en enda maträtt som fungerar. Vitt bröd med nutella är det nyttigaste jag kommer på. 

Svar på tråden hur få barn att äta bra?