• Anonym (Svårt)

    Arv vid skilmässa? Vad gäller?

    Anonym (Undrande) skrev 2023-11-06 21:06:19 följande:
    Arv vid skilmässa? Vad gäller?

    Gift i 20 år med en och samma man, ett barn ihop. Skilda sedan 3 år. 


    Under tiden vi var gifta hade vi gemensam ekonomi. Ett bankkonto där alla pengar gick in? och ut. Båda hade förfogande över det. Vi hade inget äktenskapsförord. Under äktenskapet dog min mans båda föräldrar och mina föräldrar. Mitt arv från min mamma och pappa gick in in på vårt gemensamma konto och vi använde det till att renovera vårt hus för bla. Min man och hans bror var arvinga till svärisarna.  Svärföräldrarna hade inte skrivit något om att arvet efter dom skulle vara enskilt. Efter sej lämnade dom ett hus + mark som då var värt ca 2,5 miljoner. Jag och min dåvarande man bodde bra och tjänade båda bra (jag mer än honom) och hade god ekonomi. Brodern var  skild sedan ett par år tillbaka, bodde i en taskig andrahandslägenhet.Inga barn och sjukskriven. Inga pengar att köpa något boende för. Med andra ord rätt taskig sits.


     När svärföräldrarna dog var Tanken att huset skulle säljas och pengarna delas mellan min exmake och hans bror. Jag visste att brodern gärna ville flytta till huset men han hade inte råd att lösa ut sin andra bror, min dåvarande man. Jag var väl lite pådrivande  till att brodern väl kunde flytta dit. Vi hade ju redan allt vi behövde och om brodern flyttade dit kunde dom behålla sitt fantastiska barndomshem  plus att min make (vi) inte behövde göra någonting. Lite win win. Och i slutänden  skulle ju allt så småningom ändå någon gång gå till vårt barn.


    Brodern flyttade dit. Tror bröderna skrev något papper sinsemellan om att mitt ex skulle få sin del av arvet senare. Jag brydde mej inte. 


    Nu har brodern hastigt dött. Som ensam arvinge är mitt ex. Känner jag honom rätt kommer han sälja och inom ganska kort tid gjort av med pengarna. Men så har jag funderat. Vad säger egentligen lagen? Det arvet som mitt ex skulle ha när föräldrarna dog ingick väl egentligen i vår gemensamma kassa. Vi var ju gifta då. Pengarna var ju inte enskild egendom. Borde typ en fjärdedel av dom pengarna tillfallit mej vid skilsmässan?  Tänker inte göra några anspråk på pengarna är mest nyfiken på hur regelverket ser ut? 


    Svårt läge.

    Du hade kanske kunnat få ut någonting men om din man inte gett dig pengar hade du varit tvungen att gå till domstol och driva process (vilket alltid är en dålig idé)

    Så egentligen är det bara att vara glad och gå vidare.

    Men du verkar vara en generös person så det blir nog inga problem för dig att göra det. Fint gjort av er mot brodern förövrigt.
Svar på tråden Arv vid skilmässa? Vad gäller?