Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Nyanställda får högre lön...

    Jag arbetar inom social arbete. Började mitt jobb för 3 år sedan och insåg ganska snabbt att andra som började samtidigt fick högre lön än mig. Trots att jag hade tidigare erfarenhet på samma arbetsplats, 7 år i branchen och 6 år sedan examen.
    Nu när det gått 3 år ligger jag efter i lön med flera tusen. Nyanställda och helt nyutexaminerade får flera tusen högre i lön än mig. Facket säger att det är svårt att få upp lönen och att de typ rekommenderar mig att byta jobb och komma tillbaka.. Är det rimligt?

  • Svar på tråden Nyanställda får högre lön...
  • Anonym (TS)
    Anonym (Lokalfacklig) skrev 2023-11-08 08:27:56 följande:

    Tyvärr är det ofta så man får göra. Arbetsgivaren vill sällan göra en satsning utöver det vanliga löneutrymmet.

    När vi förhandlar för medlemmar kan vi ibland få upp arbetsgivarens ursprungliga bud med några hundralappar. Det kan vara bra att veta att ofta tar arbetsgivaren de hundralapparna från några som inte är fackligt anslutna. Det är jobbigare för arbetsgivaren att motivera för oss som förhandlar för medlemmar varför en annan medlem ska få en lägre höjning än tidigare föreslaget. Det händer så klart även det, men i fyra av fem fall tar arbetsgivaren inte summan från någon annan av våra medlemmar. Vi vet ju inte om arbetsgivaren skjuter till extra pengar eller ej, men högst troligt är det någon annan medarbetare som får lite sämre löneökning.

    Lite sidospår:
    Hur förhandlar vi för en medlem? Vi utgår från det underlag medlemmen gett oss. Vi påtalar snedsitsar, t.ex. de som halkat efter lönemässigt, och ibland lyckas vi få till en långsiktig (2-3 år) satsning på vissa personer så de ska hanna rätt.  Med det sagt har jag varit med om att förhandla upp en lön med över 20%, på en gång, men det är extremt sällsynt. Det var då en person arbetsgivaren verkligen inte vill förlora. Vi kunde i förhandlingen även visa hur bra den presterar (vilket arbetsgivaren även redan visste) och jämföra med löner för den yrkeskategorin i samhället i stort. Vi sa också rakt ut till arbetsgivaren att om vår medlem är missnöjd och inget händer med lönen så kommer vi svara den med just detta: tyvärr måste man oftast byta arbetsplats för att få upp lönen. Vet inte om just det tog skruv i det fallet, men resultatet blev en väldigt bra höjning.

    Så ibland kan det lyckas, men då är det nästan uteslutande en medlem som presterar enormt bra och nästintill är oumbärlig för arbetsgivaren. Alla "normalduktiga" skiter oftast arbetsgivaren i om de slutar för de går trors allt att ersätta. Vi kan, som tidigare nämnt, kanske få upp budet lite.

    Ibland kan man få arbetsgivaren att matcha den nya lönen när man kommer och ska säga upp säg för att man hittat nytt jobb med bättre lön. Men man måste ha ett nytt jobb klart för att arbetsgivaren ens ska överväga det.

    Ytterligate ett litet sidospår:
    Vi får däremot aldrig säga till medlem eller någon annan vad som sades om en viss person vid förhandlingarna. Vi kan ge exempel på hur vi förhandlar i allmänhet, men aldrig prata om vad som sades vid en viss förhandling. Det får inte arbetsgivaren heller göra. Lönebeslutet är alltid arbetsgivarens. Så om en person får ett påslag på säg 1000 kronor och är skitförbannade på oss som förhandlade för att 1000 kronor var alldeles för lite. Då kan inte vi säga att arbetsgivaren ville egentligen ge dig 0 kronor och vi lyckades trots det få till 1000 kronor. Arbetsgivaren får inte heller säga saker som "facket begärde inte mer för dig" eller liknande. Återigen, alltid arbetsgivarens beslut.


    Tack för ett utförligt svar.
    Men vad menar du med "Vi utgår ifrån det underlag medlemmen ger oss". Vad är det för underlag? Mitt fack har aldrig inhämtat något underlag från mig inför lönerevision. Jag ligger bland de lägsta på arbetsplatsen och det handlar egentligen om att jag är dålig på att förhandla och har svårt att se mitt egna värde. 
    Däremot så nu efter 3 år så har jag otroligt mycket extra uppdrag. Är brandombud på arbetsplatsen, mentor till nyanställda och har övriga planerings- och mentorsroller. Går ibland in för chef på vissa möten etc och jobbar rent av häcken av mig med olika sidouppdrag och gör det extra för mina kollegor. Jag är en väldigt uppskattad medarbetare men får ingen bra ökning. Jag tror det grundar sig mycket i att jag är för dålig på att prata för mig själv, men jag har blivit bättre på det senaste året. Förra året fick jag till mig att jag fick högsta ökningen på arbetsplatsen. 800:- och skrev under lönen, men sedan när jag fick ut lönelistorna hade andra kollegor fått upp till 2000:- i ökning. Kollegor som redan ligger högt i lön. Upplever att det föreligger en tystnadskultur på jobbet och de som inte ifrågasätter eller säger emot chefen belönas med högre ökningar. Jag som är en trogen anställd. Jobbar övertid, utför alla arbetsuppgifter etc men säger ifrån ibland upplever att jag inte får samma ökning. Jag utför själv vissa arbetsuppgifter som andra på arbetsplatsen inte kan vilket jag känner borde vara av vikt för arbetsgivaren att jag är kvar. Jag tänker att de borde tjäna mer på att ge mig en större ökning för att ha kvar mig jämfört med att bekosta en ny rekrytering som ändå skulle lönesatts högre än mig...
  • Anonym (TS)
    Anonym (Lokalfacklig) skrev 2023-11-08 17:47:01 följande:
    Det finns olika löneförhandlingsmodeller. Det kan t.ex. vara rent facklig förhandling. Då har medarbetarna bara lönesamtal utan siffror och lönen förhandlas för alla medlemmar av de fackliga ombuden. Då behövs underlag från medlemmarna för att de fackliga representanterna ska kunna göra ett bra jobb.

    Det kan även vara lönesättande samtal. Ofta går de samtalen till så att medarbetare och chef pratar om nya lönen och ska komma överens. Gör de inte det kan det antingen gå till ett förstärkt samtal där fackligt ombud är med och/eller facklig förhandling. Går det till facklig förhandling vill vi ha underlag från medlemmen så vi kan argumentera för personens löneanspråk.
    Vi har ett löneförberedande samtal med chefen. Inget med facket, inget underlag till facket eller liknande. Det är väl om de får ta del av underlaget från löneförberedande samtalet? Men där är ju endast chefens bedömning som man kanske inte alltid håller med om. Den anställdas inställning finns inte med där. 
  • Anonym (TS)
    Anonym (Lovisa) skrev 2023-11-19 08:10:47 följande:

    Har varit med om liknande och det är tyvärr inte ovanligt. Antar du jobbar i offentlig sektor? Vi fick hjälp av facket. Det man måste göra är att ligga lite före, går ej att ändra lönen vid lönesamtalet oftast för då är lönerna redan satta och "det finns inte mer pengar". Man måste ta det när facket förhandlar om nästa år. Då kan man t ex påtala osakliga löneskillnader och göra en lönekartläggning så att det från början avsätts pengar för att jämna ut osakliga löneskillnader. När jag frågade min chef vad jag kan göra för att få upp min lön kunde hon inte svara på det, jag gjorde redan ett jobb hon var nöjd med. Så jag tog det med chefen över och facklig ombudsman, inte det lokala fackliga ombudet, de kan oftast inte så mycket, utan med central fackligt ombud som jobbar övergripande med de här frågorna. Jag fick upp min lön tack vare det, extra pengar avsattes för nästa år. Det går faktiskt att göra saker även om chefen säger att det inte gör det och pengar finns för det finns ju när de nyanställer. Klarar men inte lösa det i samtal med sin chef kan man gå ett steg högre. Går inte det så är det byta jobb som gäller.


    Det är det centrala fackliga representanten som råder mig att byta jobb...
  • Anonym (TS)
    Anonym (Lovisa) skrev 2023-11-20 19:56:53 följande:
    Då kan ombudet inte sitt jobb. Eller så har du en usel arbetsgivare. Eller så finns det inga osakliga löneskillnader. Har man gjort en lönekartläggning? Det kan man kräva. Med fackets hjälp. 
    De påstår att de gjort en lönekartläggning och sett att cheferna justerat löner under RALS för andra och att det inte är acceptabelt. De ser skeva löner men det är svårt när man pratar om individuell lön. Att det är ett sätt där arbetsgivaren att kunna ha skeva löner typ. Jag jobbar statligt. Har försökt få till detta med en separat korrigering av lönen men facket menar att det endast görs om man varit tjänstledig och missat revision eller varit sjukskriven under lång tid.
Svar på tråden Nyanställda får högre lön...