• Tukt

    Nationalstaten - tror du på den?

    Att det kan ha en logisk poäng rent administrativt kan jag hålla med om. Men i övrigt bygger det ju mer på en ide. En idé som inte riktigt finns eller har funnits. I alla fall i Europa. 
    Jag tänker både på gränser, människor och kultur, vilka alla tre är något som varierat rätt märkbart så länge vi haft idén om att vi ska ha länder 

  • Tukt
    Tom Araya skrev 2024-01-13 20:49:34 följande:
    Både ja och nej. Vissa kulturella skillnader finns inom det område som blivit nationalstat, men också likheter och samhörighet, beroende på vad man jämför med. Men Norge och Sverige har mer kulturella likheter än vad Tyskland och Iran har, även om det existerar vissa kulturella skillnader inom alla de nämnda staterna.
    Jo, men idén med en nationalstat är väl att den ska vara homogen. Och det är ju sällan länder rent historiskt. Därav är det mer av en idé än realpolitik.
  • Tukt
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-01-13 20:43:09 följande:

    Rent administrativt?


    Nationalstaten är grunden för röttsystemet. Och demokratin , om landet är demokratiskt. Utan en nationalstat finns ingen rättvisa och ingen demokrati, då har den starkare alltid rätt. 


    Ja, det var TS som tog upp det. Och det kan jag hålla med i. Det är praktiskt att ha definierade områden rent administrativ. På samma sätt som att det är praktiskt att bryta ned det i landsting och komun för saker som är närmare medborgaren.

    Jag vet inte om man kan säga att en nationalstat är grunden för demokrati. Inte ens historiskt. Man kan ha en stat, ett land utan att det är en nationalstat, och att det däri både finns rättsystem och demokrati.
  • Tukt
    Tom Araya skrev 2024-01-13 21:09:15 följande:
    Kan du beskriva och ge exempel?

    Hur definierar du stat, nationalstat och land eller nation?
    Jag definierar väl nationalstaten ungefär som Wikipedia gör.
    "En nationalstat är en stat som är uppbyggd kring en nation, och en majoritetsbefolknings nationella identitet"
Svar på tråden Nationalstaten - tror du på den?