Inlägg från: Anonym (Tröttsamt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tröttsamt)

    Idiotiska uttalanden om npf

    Skummade Expressen nyss och läste detta om Pernilla Wahlgren

    https://www.expressen.se/noje/pernilla-wahlgrens-alkoholbeslut-efter-adhd-diagnosen/

    H
    on har tydligen ADHD men lite ADD också för hon är inte så hyper. Antingen har hon inte fattat vilken diagnos hon har eller så har hon gått till en klåpare till utredare som bara sagt det hon vill höra.

    Visst är det skönt att kunna ha en diagnos att skylla på när man är lite så där härligt vimsig framför tv-kamerorna. Men hon är så klart i så dålig i sina båda diagnoser, som för alla andra utesluter varandra men klart att allas vår Pernilla kan ha dem samtidigt, att hon behöver medicin. 


    Jag blir så trött på kändisar som hoppar på diagnostrenden och förstör för oss som kämpar varje dag för att få ihop vardagen, med våra barn och/eller oss själva. 


    Snart säger väl spånet att det är en superkraft också.

  • Svar på tråden Idiotiska uttalanden om npf
  • Anonym (Tröttsamt)
    Anonym (Hmm) skrev 2024-03-18 10:27:36 följande:

    På vilket sätt förstör hennes superkraft din vardag? Var din vardag lättare innan hon ? kom ut ? med detta avslöjande?


    Det jag i första hand reagerar på är att hon säger att hon både har adhd och add. Det är inte möjligt, så hon är uppenbart okunnig eller felinformerad.


    Sen förstör hennes och andra kändisar för oss som behöver hantera npf när de kommer med ogenomtänkta och felaktiga uttalanden om funktionshindren eftersom de sprider missvisande bilder som blir till fördomar bland andra människor och tro mig - vi möter på tillräckligt av sådana utan att de späs på av medietörstande kändisar.

  • Anonym (Tröttsamt)
    AndreaBD skrev 2024-03-18 10:54:46 följande:

    Men det där med ADHD eller ADD -  hon påstår väl säkert inte att hon skulle ha båda?  Dessutom brukar det vara så att om vuxna utreds så kan man inte helt säkert säga vilket det är, eftersom många som varit hyperaktiva som barn inte är det som vuxna. Och en del läkare vill inte ens göra skillnaden. 

    Mycket möjligt att hon har ADHD. Vad talar emot det? Att hon är framgångsrik? Jag tror det hänger på att hela familjen är kändisar. Det hjälper enormt. Det märker man ju också när det gäller hennes barn. 


    Det är exakt det hon säger i artikeln. Att hon har lite av båda.
  • Anonym (Tröttsamt)
    Anonym (E) skrev 2024-03-19 15:42:13 följande:
    Vad menar du att den kombinerade formen är då? Ja, inte smidigt uttryckt men inte konstigt.

    Adhd i kombinerad form är när man både är hyper och ouppmärksam. Det som tidigare kallades adhd alltså men nu har begreppet vidgats. Add är en variant av adhd när man bara är ouppmärksam. Sen finns det också en ovanlig variant där man inte har problem med koncentration utan enbart hyperaktivitet.  


    Man kan inte ha både adhd och add.

  • Anonym (Tröttsamt)
    Anonym (Nof) skrev 2024-03-19 20:09:36 följande:

    Jo..man kan ha båda..eftersom det är en och samma diagnos !
    Förr skilde man på ADHD och ADD ..i de nya kriterierna har alla diagnosen ADHD ..men du kan ha den med eller utan utåtagerande hyperaktivitet.. De som har diagnosen ADHD utan utåtagerande hyperaktivitet fick förr diagnosen ADD..det man idag lärt sig att dessa personer är minst lika hyperaktiva..De vänder ? bara? sin hyperaktivitet inåt istället. Därför är det inte ovanligt att tjejer ( för ja det är mycket vanligare att tjejer får den diagnosen än killar ) oftare får sin diagnos senare än de barn som bär sin hyperaktivitet utåt, ofta kommer dessa tjejer in i vården inte pga att man misstänker en ADHD - diagnos utan pga att de mår psykiskt dåligt, de har utvecklat ett självskadebeteende av något slag ?

    Utåt sett kan dessa barn( och senare då vuxna) verka lugna och inte allt för ofta ses de som drömmare som aldrig får något gjort i tid..  men inombords är det lika fullt kaos som de barn som agerar ut sitt kaos genom tex att ha myror i rumpan , att få utbrott o sparka o slå omkring sig etc.

    ADHD  finns i tre olika former 

    Kombinerad  form av ADHD- stora uppmärksamhets problem och är mycket överaktiv och inpulsiv

    Huvudsakligen ouppmärksamform av ADHD - stor uppmärksamhets problem  men få / inga symptom på överaktivitet 

    Huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv form av ADHD - mycket överaktiv och impulsiv men inga eller få symptom på uppmärksamhet 


    Den första är den vanligaste formen av ADHD 
    mellan formen är det som i dagligt  tal ofta kallas ADD
    och den sista formen är den som de flesta yngre barn får som diagnos..när de sedan blir äldre så ändras den ibland till någon av de andra två

    Detta att man ändrar i diagnoser hur de benämns / vad som ingår är ju inget unikt .. en annan Npf- diagnos som bytt namn är ju Aspergers syndrom och atypisk autism som 2013 slogs samman till diagnosen autism 


    Tack för att du upprepar samma fakta som jag just skrev men i många fler ord. Jag vidhåller dock att man inte kan säga att man både har adhd och add. Det är som att säga att man både har en hund och en pudel.
Svar på tråden Idiotiska uttalanden om npf