• little miss sunshine

    Var bodde ni i SA?

    Vilket hotell bodde ni på i Sydafrika när ni hämtade ert barn?
    Vi har dessa att välja på:
    Chancellors court, The Rose, Elstree Mansions eller Alleyn Mansion?
    Vi lutar åt Alleyn Mansion för att det är så nytt...

  • Svar på tråden Var bodde ni i SA?
  • gracel79

    Hej igen!

    Det gick utmärkt att laga mat på chancellors court också, visst fanns det kök. Inte mer än basutrustning, men det räckte gott. Vi använde oss bara av Mr delivery en gång under vår vistelse, Vi lagade egen mat ibland och ibland köpte vi färdiga rätter i affären, det fanns gott om olika alternativ. Jättegoda fina sallader kommer jag särskilt ihåg. Gatan utanför var svår att gå över, men tog man liten omväg på några minuter så fanns det övergångställe. Finns säkert för och nackdelar med alla ställen, och olika personer upplever det olika.

  • ViljaDrömma
    gracel79 skrev 2009-11-17 11:54:04 följande:
    Hej igen!Det gick utmärkt att laga mat på chancellors court också, visst fanns det kök. Inte mer än basutrustning, men det räckte gott. Vi använde oss bara av Mr delivery en gång under vår vistelse, Vi lagade egen mat ibland och ibland köpte vi färdiga rätter i affären, det fanns gott om olika alternativ. Jättegoda fina sallader kommer jag särskilt ihåg. Gatan utanför var svår att gå över, men tog man liten omväg på några minuter så fanns det övergångställe. Finns säkert för och nackdelar med alla ställen, och olika personer upplever det olika.
    Håller med dig! Alla ställen verkar bra på sitt sätt och alla (nästan) i tråden verkar ju vara nöjda med sitt boende!

    Jättekul dock att ta del av era erfarenheter!

    Om någon vill, så får ni gärna berätta om hur överlämnandet av barnet gick till. Har så mycket tankar kring just detta!
  • Penapöna

    ViljaDrömma: Vi kommer inte bo på Allen mansion nästa gång vi åker till Sydafrika, vi kommer inte heller ha kontakt med Break-Away (Martie) då. Nästa gång vill jag bo någonstans där man kan få både frukost och middag. Visst var det skönt med eget kök men det var tur att vi (tack vare att vi åkte med en annan familj som varit där tidigare) stannade och storhandlade redan på väg från flygplatsen, fullt utrustat kök innebär tydligen inte inte att det finns saker som salt och peppar tex. Stekpannan (som var en traktörpanna) var helt värdelös, gick inte ens att steka ett ägg utan att det fastnade. Så det fick vi köpa oss en.

    När vi kom dit kom vi samtidigt men en svensk familj, det fanns då en svensk och en holländsk familj som åkte hem en vecka senare. Då kom det en norsk familj och några dagar senare en finsk och en dansk familj. De 3 familjerna var kvar när vi åkte hem. Vi hade bra gemenskap med dom, även om en familj var dålig på engelska och en annan inte så väldigt sällskaplig. Kvällen innan vi åkte hem hade vi lite fest med grillning och marängswich (hur stavas det?) med alla familjerna förutom en (deras barn hade mässling vid överlämnadet och de fick då utegångsförbud).

  • ViljaDrömma

    Finns det fler som har erfarenhet av boende i SA?

    Någon som vill tipsa om bra restauranger, affärer, utflykter och liknande, så är det jättevälkommet!

    Undrar oxå om det är något särskilt man bör packa med sig, som ni tyckte var bra, eller som är svårt att få tag på i SA?

    Tog ni vagn med er? Babylift till flyget?

    Hur gick flygresan hem?

  • Tap dancing mum

    Vi ar precis har nere i SA och ska fa lilla systern i overmorgon. Vi har bokat boende pa Elstree Mansions, hade det och Alleyn Mansion som alternativ, men eftersom vi ar sa manga (vi + farforaldrar) ville Martie tydligen ha oss i Elstree, med badrum i varje sovrum (fast vi sade att det var onodigt). Vet inte an hur det ar an eftersom vi har tagit en tjuvstart med 4 dagars semester i Kapstaden, och aker till Pretoria forst i morgon.

    Pa forsta resan var vi mesta dels i Durban, men de 4 sista dagarna maste vi bo i Pretoria (passet) och valde da Chancellors court. Tog Bachelors flat, eftersom det var sa pass kort tid, men kan inte rekommendera det! Som nagon sager ovan, kan det vara stor skillnad mellan rum/lagenheter. Och ocksa uppfattningne om vad som ar nodvandigt eller "lyx" skiljer sig tydligen mellan oss nordbor och sydafrikaner..

  • ViljaDrömma

    Tap dancing mum skrev 2009-11-21 21:00:16 följande:


    Vi ar precis har nere i SA och ska fa lilla systern i overmorgon. Vi har bokat boende pa Elstree Mansions, hade det och Alleyn Mansion som alternativ, men eftersom vi ar sa manga (vi + farforaldrar) ville Martie tydligen ha oss i Elstree, med badrum i varje sovrum (fast vi sade att det var onodigt). Vet inte an hur det ar an eftersom vi har tagit en tjuvstart med 4 dagars semester i Kapstaden, och aker till Pretoria forst i morgon.Pa forsta resan var vi mesta dels i Durban, men de 4 sista dagarna maste vi bo i Pretoria (passet) och valde da Chancellors court. Tog Bachelors flat, eftersom det var sa pass kort tid, men kan inte rekommendera det! Som nagon sager ovan, kan det vara stor skillnad mellan rum/lagenheter. Och ocksa uppfattningne om vad som ar nodvandigt eller "lyx" skiljer sig tydligen mellan oss nordbor och sydafrikaner..
    Oj, va häftigt! STORT GRATTIS till lillasyster!!!! Hur gammal är hon? Hur länge fick ni vänta på BB?

    Då får du gärna rapportera från Elstree, när ni kommit dit, så får vi se vad ni tycker!

    Hmm, det kan alltså vara så att man inte ska bo i Pretoria? Varför står det enbart om boenden just där i PM:et då egentligen? Var ska man bo om man inte ska till Pretoria? Någon som vet?
  • Tap dancing mum

    Det blev ett längre avbrott.. FL slutade fungera från datorn på Elstree, och vi hade ingen laptop med.

    Vi var i stort sett nöjda med Elstree. Lägenheten var stor, och köksutrustningen helt ok, inte dock till för att laga stora middagar för flera personer varje dag. Tvättmaskin fanns det inte, men man kunde lämna in tvätt 2 ggr/veckan, och få det tvättad tillbaka nästa dag. På gården fanns det en liten pool, som var i flitig användning, speciallt av barnen.

    Elstree ligger lite längre bort än de andra guesthousen, så det är en fördel i fall det bor nån annan familj där samtidigt, med barn i samma ålder. Annars kan det bli lite tråkigt, speciellt om man stannar hela 3 veckor i Pretoria. Eltsree ligger ganska nära Union Building, på en kulle, så man ska ha "rätt så bra kondition" (eller man får det i alla fall efter vistelsen) om man promenerar upp och ner i backen flera ggr/dag, speciellt i sommarvärmen och skuffandes en barnvagn. ABBAs kontor, Eastwood med matställen, Hatfiled mm. är dock på promenadavstånd.

    Det finns en gratis internetkoppling i huset, men den är inte jätte snabb, eller pålitlig, så om man vill föra resedagbok på nätet eller skicka mycket bilder till släkt och vänner, skulle jag ta med en egen laptop.

    Ett litet minus var att det inte fanns någon av "personalen" att ta emot oss utan att vi fick lära oss husreglerna från en finsk familj som redan bodde där. Ja, och en annan är knarrande golv, om man är lätt väckt!

  • Moster J

    När vi oktober 2008 hämtade vår son bodde vi på Chancellors court och var jättenöjda. Lägenheten var fin och stort kök där vi kunde laga egen mat. Det bästa var sammanhållningen med alla adoptivfamiljer. Det tog ca 20 min att gå till Hatfield köpcentrum och 10 min till Eastwood. Nästa gång kommer vi troligen öven då bo där.

  • ViljaDrömma
    Kwela skrev 2010-01-09 23:07:02 följande:
    Vad hade ni för kostnader i SA? Boende och mat? Fler utgifter?
    Bra fråga! Ni som varit i SA: Stämde prisuppgiften på 49 000:- (som AC uppskattat) eller blev den högre eller lägre?
  • Tap dancing mum

    Tyvärr har vi inte hunnit räkna ihop allt än, och väntar fortfarande på slutfakturan från Martie. Generellt är maten nog billigare än här hemma (och jätte god). Om man vill äta riktigt fint, behöver det inte bli dyrt. Annars så beror det ju mycket på vad man gör. Vår rundresa på 12 dagar kostade ju lite extra, men samtidigt hade vi lämnat bort vårt boende i Pretoria under tiden.  Boendet blev nog billigare (max 1000 SEK/2 personer i dubbelrum), oftast tog de inte betalt för barnen, när den mindre hade resesäng, och den större sov med oss, eller så bäddade vi åt henne på golvet. Bilhyran (9 platser i bilen) för 12 dagar var mellan 9000 och 15 000 SEK (men den fakturerar Martie, så exakt vad det blev vet vi ej än).
    Om man vill shoppa så finns det mycket trevliga barnkläder att köpa väldigt billigt, det ända dåliga är att man får köpa de till reserv, när årstiderna är de motsatta. Alla fina sommarklänningr som jag hamstrade får hänga i skåpet och vänta tills snön smälter..

  • Kwela

    Måste man bo på ngn av de där fyra eller finns det ngt annat alternativ som ABBAS har godkänt? Hur länge måste man bo på anvisade ställen? Hoppas ngn vänlig själ vill svara. Tjoho!!!

  • Biene

    Jag tror inte det är ett måste, men de här ställena är ju speciellt utvalda med tanke på närhet till ABBA och framförallt säkerhet för adoptivfamiljerna, en lugn och trevlig miljö där man kan få vara ifred och lära känna varandra ordentligt samt att också lära känna andra familjer.

    Vistelsen i Sydafrika är 3 veckor nu mera, men under den perioden kan man naturligtvis resa omkring och se sig om, besöka andra orter i Sydafrika. Det är många som göra så.


    Crazy enough to have fun all the time
  • Kwela

    Tack för svaret! Det står att man måste bo på godkända ställen av A fram tills adoptionen har gått igenom. Hur lång tid tar det? Tack!

  • Biene
    Kwela skrev 2010-05-31 19:54:05 följande:
    Tack för svaret! Det står att man måste bo på godkända ställen av A fram tills adoptionen har gått igenom. Hur lång tid tar det? Tack!

    Då kanske det är så, att det är de där 4 ställena man har att välja på. Vi reflekterade aldrig över det utan valde en av de där ställena som vi tyckte verkade bra.

    Man stannar 3 veckor i landet och under den tiden är adoptionen avklarad. Vi anlände en torsdag, fick vår dotter måndagen därpå. Sedan fick vi gå till domstol för underskrift av dokument 2 dagar senare. Passet var sedan klart sista dagen på vår 3-veckors vistelse och hämtades på vägen till flygplatsen på svenska ambassaden i Pretoria. Där emellan fanns det en hel del tid där man kunde göra egna aktiviteter, resa och se sig om, men vi valde att ta det lugnt och satsa på att jobba på anknytningen till/med vårt barn, göra kortare utflykter i närheten.


    Crazy enough to have fun all the time
  • Tap dancing mum

    Ja, som det sägs ovan måste man bo på ett guest house godkännt av Abba tills domstolshandlingarna är avklarade. Vi var där nere i nov-dec 2009, och stannade då på  Elstree bara från söndagen före överlämnandet till fredag morgon samma vecka. Domstol hade vi på onsdag. Sen var vi borta från Pretoria fram tills tredje veckans tisdag kväll. Och därefter de 3 sista nätterna på Elstree igen. Vi skulle ha kunnat bo de sista nätterna annanstans också, men det var bekvämt att vara nära Abba för att ordna allt de sista. Dessutom fick vi det på ett bra pris, eftersom det var nära till jul, och det var ingen som skulle bott där den veckan alls annars.

Svar på tråden Var bodde ni i SA?