emeliem skrev 2013-02-28 22:33:09 följande:
Hej! Jag har en fyraåring här hemma som (äntligen!) fått konstaterat mjölkallergi. Han har varit känslig för mjölk sedan han föddes, men vi fick rådet av BVC att han skulle "äta så mycket han klarade" så vi har låtit honom göra det och inte haft en tanke på att hans torra hud, dåliga humör och långsamma tillväxt kunde bero på mjölken. (Han har haft en del andra hälsoproblem också.) Men så fick hans läkare för sig att ta ett test för mjölkallergi som visade sig vara positivt, och det var som att alla pusselbitar föll på plats. Nu har vi uteslutit mjölk sedan en månad och han är som en annan pojke! Jätteroligt! Han har mer ork, friskare hud, inte alls lika ofta ont i magen, osv. I nästa vecka ska vi kolla för en del andra allergier också då jag tycker att han har reagerat på fisk och ägg. Får se vad som händer...
Nu till min fråga: Fram till för en månad sedan åt han visserligen inte mycket mjölkmat, då han helt enkelt inte tyckte om det (kände väl på sig att han inte mådde bra av det fast vi inte fattade nåt) men han kunde ändå äta en liten tallrik fil eller en sås med mjölk i utan någon tydlig reaktion. Idag köpte jag singoallakex, som innehåller spår av mjölk, och tänkte att jag skulle testa för om han klarade ren fil tidigare så borde han väl klara spår av mjölk nu. Men nej, han fick ont i magen och det kliade i munnen, och jag antar att det var just singoallakexen som var boven i detta. Han åt även bragos bondgårdskex och mjölk- och äggfria köttbullar i samma veva (jo jag vet - knasig blandning) men dessa ska ju vara mjölkfria. Kan det vara så, att när man väl utesluter mjölken så reagerar man sedan även på mycket mindre mängder än vad man gjort tidigare? Eller ska jag leta efter något annat ämne som kan ha funnits i något av det han åt och som han också kan vara allergisk mot?
Man blir ofta mycket känsligare när man utesluter mjölk helt ur kosten, så på så vis hade bvc helt rätt i att han skulle äta det han klarade av. Det är bra så svårt att veta hur mycket det är utan att först utesluta allt och se hur man mår när man slipper alla allergireaktioner.
Spår av mjölk är lite lurigt. Det får en att tro att det är så yttepytte små mängder att det nästan inte är en hel protein i. Men så är det ju inte alls. Upp till 1% kan vara "spår av" enl. hästköttdebatten, och det motsvarar de sista sakerna i många innehållsförteckningar. Ena gången finns det inget mjölk i alls, och andra gången kan en kaka ha ett helt spån vit choklad på sig, t.ex. "Kan innehålla små mängder" tycker jag är en bättre benämning, har sett den på någon vara. På marabous choklad har de t.o.m. lagt till skummjölkspulver sist i inehållet eftersom de gjort mätningar som visar att det alltid innehåller mjölk trots att de gjort försök att hålla produktionen ren.
Jag reagerade mycket kraftigare på mjölk när jag varit utan, men då hade jag varit utan en mycket längre period.
Det kan som du säger vara något annat han inte tål som är i/kommit i kakan av misstag.
Vilka köttbullar var det? Du kan inte ha missat något i innehållsförteckningen? Det gjorde jag en del i början.