• Kavat

    Mjölkistråden - barn & vuxna

    Mjölkistråden - barn & vuxna


    Här diskuterar vi med varandra om mjölk och problemen som kan uppstå kring komjölkproteinallergi.
    Detta är inte att blanda ihop med laktosintollerans (låglaktosprodukter & laktosfritt är inte komjölkproteinfria) som är en helt annan form av överkänslighet.

    På följande sidor kan du läsa mer om komjölkproteinallergi och produkter som går att ersätta med samt vilka produkter som ska undvikas. Dessutom finns recept och lite tips.

    www.mjolkframjandet.se/__data/assets/pdf_file... (faktablad om mjölkallergi)
    www.allergimat.com (recept)
    www.allergisidan.com (personlig berättelse, fallgropar mm)
    www.celiaki.se (info, översättningskort)
    www.gilbertson.nu/kokbok (Niklas kokbok),
    www.tasteline.com (recept)

    www.familjeliv.se/hem/bla_myran/blogg.php
    Blå Myrans mjölkfria bloggar om mjölkallergi, och recept på mat, fika och barngrötar mm.

    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b103288.html
    K Kavats blogg om mjölkfritt, hur mycket kalcium behöver man? mm

    www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b113859.html
    Amuletts blogg med tips på bl.a mat vid mjölkallergi

    Mjölkallergitråden för bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m48720286.html
    Laktosintollerans tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m29952216.html
    Allergitråden: www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html

    www.mjolkfri.com Fakta, Dietist-hjälp, recept mm

    Recepttråd för mjölkproteinallergiker del 2 www.familjeliv.se/Forum-5-72/m39689357.html
    Bak/fika/godisrecepttråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Matrecept tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m36477506.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-14 13:10
    Ny mjölkproteinallergi-tråd för bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 20:32
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 21:04
    Miralicias blogg med tips, recept och fakta: utanallt.blogspot.com
    Mjölkbeteckningar: utanallt.blogspot.com/2010/03/innehallsforteckningsguide-mjolkprotein.html
    Istället för mjölk: utanallt.blogspot.com/2010/08/istallet-for-mjolk.html
  • Svar på tråden Mjölkistråden - barn & vuxna
  • 2Fina

    Hejsvejs, läser i denna tråd till och från då vi har en 2½-årig pojke som är mjölkallergiker.

    Nu har vi dock så smått börja provocera, eller så smått, vi började med vanligt bregott för snart ett år sedan och han får smaka ost om han vill (men det vill han sällan/aldrig). Då han hitills inte ätit "kladdig" mat så har det varit svårt att ha mjölk i maten.

    Häromdagen fick jag för mig att det kanske är bättre att provocera laktosfritt (han har vid något tillfälle reagerat med orolighet och grin på natten då vi har lyckats få i honom någon sorts mjölkprodukt i maten). Eftersom han aldrig har druckit mjölk/ätit mjölkprodukter på det viset så kan han ju faktiskt vara laktosintolerant? Eller, någon som har erfarenhet av detta?

    Häromdagen fick han i alla fall 1 tsk laktosfri glass blandat med sin tofuglass, han vaknade på natten och somnade inte om på en timme men å andra sidan så kan han vara så ibland ändå, verkade inte ha ont. Dagen efter smakade han på sås som var gjort på iMat och någon msk laktosfri matlagningsgrädde, vaknade igen på natten men var lugn och inte orolig, så jag är hoppfull. Vad tror ni om metoden? Vi har tagit det lugnt så länge och backat vid minsta lilla anmodan till reaktion, nu känner vi att vi vill testa att gå lite längre, men hur är det, tror ni på laktosfritt? bara man vet att han klarar mjölkprodukter sen så kan vi ju testa med icke laktosfri kost?

    tankar?         


    »-(¯`v´¯)-> Leya -07 & Billy -10 »-(¯`v´¯)->
  • SockerStinn
    Catasita81 skrev 2013-02-19 18:45:56 följande:
    Vet du något alternativ på rak arm??
    EnaGo. Den är från 6 månader tror jag? Man kan ge ytte-pytte av den, gluten ska introduceras långsamt. Både äpple och banan (de tillgängliga smakerna) är stoppande, men säkert inte lika mycket som andra saker så som ris, majs eller sädesslag. Gröt är mycket stoppande med andra ord. Behövs det vid den åldern? Varför inte ge mat istället? Och så bara ett rån (läs innehållsförteckningen) att suga på för gluten. Lycka till hos läkaren
  • SockerStinn
    2Fina skrev 2013-02-19 20:42:21 följande:
    Hejsvejs, läser i denna tråd till och från då vi har en 2½-årig pojke som är mjölkallergiker.

    Nu har vi dock så smått börja provocera, eller så smått, vi började med vanligt bregott för snart ett år sedan och han får smaka ost om han vill (men det vill han sällan/aldrig). Då han hitills inte ätit "kladdig" mat så har det varit svårt att ha mjölk i maten.

    Häromdagen fick jag för mig att det kanske är bättre att provocera laktosfritt (han har vid något tillfälle reagerat med orolighet och grin på natten då vi har lyckats få i honom någon sorts mjölkprodukt i maten). Eftersom han aldrig har druckit mjölk/ätit mjölkprodukter på det viset så kan han ju faktiskt vara laktosintolerant? Eller, någon som har erfarenhet av detta?

    Häromdagen fick han i alla fall 1 tsk laktosfri glass blandat med sin tofuglass, han vaknade på natten och somnade inte om på en timme men å andra sidan så kan han vara så ibland ändå, verkade inte ha ont. Dagen efter smakade han på sås som var gjort på iMat och någon msk laktosfri matlagningsgrädde, vaknade igen på natten men var lugn och inte orolig, så jag är hoppfull. Vad tror ni om metoden? Vi har tagit det lugnt så länge och backat vid minsta lilla anmodan till reaktion, nu känner vi att vi vill testa att gå lite längre, men hur är det, tror ni på laktosfritt? bara man vet att han klarar mjölkprodukter sen så kan vi ju testa med icke laktosfri kost?

    tankar?         
    Vist kan man köra laktosfritt, då vet man ju säkert vad det är om de reagerar. Magen kan ju vara känslig för det. Dock klarade min dotter laktos direkt när vi introducerade det vid 4 eller 5 års ålder, hon hade inte fått laktos sen hon ammades och det slutade hon med vid 6 månader.

    Vi introducerade ugnsbakat först under några månader, sen kokt/stekt under några månader och sist otillagat. Ost är den mest koncentrerade formen av mjölk, ren kasein med lite fett. Så det låter bra att han har undvikit det om ni vill ta det lugnt.  Så vi tog smör-mjölk/grädde/yogurt-ost. T.ex. under när vi körde ugnsbakat-perioden började vi med smörad form, sen smör i såsen, sen smör och mjölk i moset, sist ost på t.ex. pizzan. Och sen samma med stekt/kokt. Först saker som tillagas lång tid, sen kort och sist inte alls.
  • Catasita81
    SockerStinn skrev 2013-02-19 20:55:14 följande:
    EnaGo. Den är från 6 månader tror jag? Man kan ge ytte-pytte av den, gluten ska introduceras långsamt. Både äpple och banan (de tillgängliga smakerna) är stoppande, men säkert inte lika mycket som andra saker så som ris, majs eller sädesslag. Gröt är mycket stoppande med andra ord. Behövs det vid den åldern? Varför inte ge mat istället? Och så bara ett rån (läs innehållsförteckningen) att suga på för gluten. Lycka till hos läkaren
    Har förlitat mig på bvc Gråter
    De ville gröt för att få igång magen. Hon har ätit gröt en månad ungefär.
    Vet inte om de tyckte mat var tidigt då?
    Sitter och läser och läser, och känner hur tårarna kommer.
    Vet inte hur min röriga hjärna ska reda ut det här.
    Vill ju henne bara det bästa Hjärta
  • 2Fina
    SockerStinn skrev 2013-02-19 21:04:37 följande:
    Vist kan man köra laktosfritt, då vet man ju säkert vad det är om de reagerar. Magen kan ju vara känslig för det. Dock klarade min dotter laktos direkt när vi introducerade det vid 4 eller 5 års ålder, hon hade inte fått laktos sen hon ammades och det slutade hon med vid 6 månader.

    Vi introducerade ugnsbakat först under några månader, sen kokt/stekt under några månader och sist otillagat. Ost är den mest koncentrerade formen av mjölk, ren kasein med lite fett. Så det låter bra att han har undvikit det om ni vill ta det lugnt.  Så vi tog smör-mjölk/grädde/yogurt-ost. T.ex. under när vi körde ugnsbakat-perioden började vi med smörad form, sen smör i såsen, sen smör och mjölk i moset, sist ost på t.ex. pizzan. Och sen samma med stekt/kokt. Först saker som tillagas lång tid, sen kort och sist inte alls.

    Ja, då är det bra han inte ätit osten VI kände lite så att han är så dålig på att äta vilket vi tror beror på att han vet att han inte får äta allt och därför undviker allt,d etta har nu börjat släppa lite iallafall. Vanligt margarin och smör kör vi helt med + att han fått några strån riven ost på sin pizza men det är ju inte mycket han fått sig men det har han klarat iallafall. Sen har han smakat en flik av syrrans pannkaka som var på vanlig mjölk och det klarade han också men det är ju så pass liten bit....

    Tack för svar !  
    »-(¯`v´¯)-> Leya -07 & Billy -10 »-(¯`v´¯)->
  • SockerStinn
    2Fina skrev 2013-02-19 21:14:12 följande:

    Ja, då är det bra han inte ätit osten VI kände lite så att han är så dålig på att äta vilket vi tror beror på att han vet att han inte får äta allt och därför undviker allt,d etta har nu börjat släppa lite iallafall. Vanligt margarin och smör kör vi helt med + att han fått några strån riven ost på sin pizza men det är ju inte mycket han fått sig men det har han klarat iallafall. Sen har han smakat en flik av syrrans pannkaka som var på vanlig mjölk och det klarade han också men det är ju så pass liten bit....

    Tack för svar !  
    Fortsätt kör då. Öka sakta - det ökar chanserna att det ska gå bra hela vägen. 
  • emeliem

    Hej! Jag har en fyraåring här hemma som (äntligen!) fått konstaterat mjölkallergi. Han har varit känslig för mjölk sedan han föddes, men vi fick rådet av BVC att han skulle "äta så mycket han klarade" så vi har låtit honom göra det och inte haft en tanke på att hans torra hud, dåliga humör och långsamma tillväxt kunde bero på mjölken. (Han har haft en del andra hälsoproblem också.) Men så fick hans läkare för sig att ta ett test för mjölkallergi som visade sig vara positivt, och det var som att alla pusselbitar föll på plats. Nu har vi uteslutit mjölk sedan en månad och han är som en annan pojke! Jätteroligt! Han har mer ork, friskare hud, inte alls lika ofta ont i magen, osv. I nästa vecka ska vi kolla för en del andra allergier också då jag tycker att han har reagerat på fisk och ägg. Får se vad som händer...

    Nu till min fråga: Fram till för en månad sedan åt han visserligen inte mycket mjölkmat, då han helt enkelt inte tyckte om det (kände väl på sig att han inte mådde bra av det fast vi inte fattade nåt) men han kunde ändå äta en liten tallrik fil eller en sås med mjölk i utan någon tydlig reaktion. Idag köpte jag singoallakex, som innehåller spår av mjölk, och tänkte att jag skulle testa för om han klarade ren fil tidigare så borde han väl klara spår av mjölk nu. Men nej, han fick ont i magen och det kliade i munnen, och jag antar att det var just singoallakexen som var boven i detta. Han åt även bragos bondgårdskex och mjölk- och äggfria köttbullar i samma veva (jo jag vet - knasig blandning) men dessa ska ju vara mjölkfria. Kan det vara så, att när man väl utesluter mjölken så reagerar man sedan även på mycket mindre mängder än vad man gjort tidigare? Eller ska jag leta efter något annat ämne som kan ha funnits i något av det han åt och som han också kan vara allergisk mot?

  • SockerStinn
    emeliem skrev 2013-02-28 22:33:09 följande:
    Hej! Jag har en fyraåring här hemma som (äntligen!) fått konstaterat mjölkallergi. Han har varit känslig för mjölk sedan han föddes, men vi fick rådet av BVC att han skulle "äta så mycket han klarade" så vi har låtit honom göra det och inte haft en tanke på att hans torra hud, dåliga humör och långsamma tillväxt kunde bero på mjölken. (Han har haft en del andra hälsoproblem också.) Men så fick hans läkare för sig att ta ett test för mjölkallergi som visade sig vara positivt, och det var som att alla pusselbitar föll på plats. Nu har vi uteslutit mjölk sedan en månad och han är som en annan pojke! Jätteroligt! Han har mer ork, friskare hud, inte alls lika ofta ont i magen, osv. I nästa vecka ska vi kolla för en del andra allergier också då jag tycker att han har reagerat på fisk och ägg. Får se vad som händer...

    Nu till min fråga: Fram till för en månad sedan åt han visserligen inte mycket mjölkmat, då han helt enkelt inte tyckte om det (kände väl på sig att han inte mådde bra av det fast vi inte fattade nåt) men han kunde ändå äta en liten tallrik fil eller en sås med mjölk i utan någon tydlig reaktion. Idag köpte jag singoallakex, som innehåller spår av mjölk, och tänkte att jag skulle testa för om han klarade ren fil tidigare så borde han väl klara spår av mjölk nu. Men nej, han fick ont i magen och det kliade i munnen, och jag antar att det var just singoallakexen som var boven i detta. Han åt även bragos bondgårdskex och mjölk- och äggfria köttbullar i samma veva (jo jag vet - knasig blandning) men dessa ska ju vara mjölkfria. Kan det vara så, att när man väl utesluter mjölken så reagerar man sedan även på mycket mindre mängder än vad man gjort tidigare? Eller ska jag leta efter något annat ämne som kan ha funnits i något av det han åt och som han också kan vara allergisk mot?
    Man blir ofta mycket känsligare när man utesluter mjölk helt ur kosten, så på så vis hade bvc helt rätt i att han skulle äta det han klarade av. Det är bra så svårt att veta hur mycket det är utan att först utesluta allt och se hur man mår när man slipper alla allergireaktioner. 
    Spår av mjölk är lite lurigt. Det får en att tro att det är så yttepytte små mängder att det nästan inte är en hel protein i. Men så är det ju inte alls. Upp till 1% kan vara "spår av" enl. hästköttdebatten, och det motsvarar de sista sakerna i många innehållsförteckningar. Ena gången finns det inget mjölk i alls, och andra gången kan en kaka ha ett helt spån vit choklad på sig, t.ex. "Kan innehålla små mängder" tycker jag är en bättre benämning, har sett den på någon vara. På marabous choklad har de t.o.m. lagt till skummjölkspulver sist i inehållet eftersom de gjort mätningar som visar att det alltid innehåller mjölk trots att de gjort försök att hålla produktionen ren. 
    Jag reagerade mycket kraftigare på mjölk när jag varit utan, men då hade jag varit utan en mycket längre period.
    Det kan som du säger vara något annat han inte tål som är i/kommit i kakan av misstag.
    Vilka köttbullar var det? Du kan inte ha missat något i innehållsförteckningen? Det gjorde jag en del i början. 
  • emeliem

    Tack för svar! Ja det är lite knepigt att förstå det där, om man ska utesluta helt eller äta så mycket man klarar av. Men som du säger är det väl så att man inte vet hur mycket man klarar av förrän man har kört helt utan. Jag fattade ju som sagt inte att den torra huden osv förmodligen berodde på mjölken..

    Köttbullarna innehåller nötkött, potatis, lök, potatismjöl, potatisfibrer, salt, koriander, svartpeppar och smält socker (?!). Inte är det någon dold mjölk där?

    Det kröp även fram igår kväll att Theo hade snott ett litet chips med ostpulver från en naturgodislåda i affären, det kan ju förklara reaktionen.

  • SockerStinn
    emeliem skrev 2013-03-01 13:20:53 följande:
    Tack för svar! Ja det är lite knepigt att förstå det där, om man ska utesluta helt eller äta så mycket man klarar av. Men som du säger är det väl så att man inte vet hur mycket man klarar av förrän man har kört helt utan. Jag fattade ju som sagt inte att den torra huden osv förmodligen berodde på mjölken..

    Köttbullarna innehåller nötkött, potatis, lök, potatismjöl, potatisfibrer, salt, koriander, svartpeppar och smält socker (?!). Inte är det någon dold mjölk där?

    Det kröp även fram igår kväll att Theo hade snott ett litet chips med ostpulver från en naturgodislåda i affären, det kan ju förklara reaktionen.
    Det låter ju som en troligare förklaring, för inte är det mjölk i köttbullarna. 
    Ja, socker är det i mycket halvfabrikat. Förutom att en nypa socker förbättrr smaken så förbättrar det aptiten och går direkt på belöningssystemet så man gärna köper samma igen. Om det är smält tills det fått färg kan det också användas som färgämne så köttet ser brunt ut ist för grått.  
Svar på tråden Mjölkistråden - barn & vuxna