• Mysan82

    Är vi för hårda?

    sambons son har bott i familjehem tidigare. Där fick han ett playstation2 utav dem med massa spel. När jag en dag granskade spelen så var flera från 16 år och även från 18 år. dessa spel hade fosterföräldrarna köpt till honom när han var 14. det var skjutspel och det från 18 var det även prostituerade tjejer med.

    vi upptäckte även pornografiska bilder i hans rum, vi anser inte det är okej. det ger sån snedvriden bild, plus att jag verkligen avskyr sånt.

    Bonussonen är 15 år.
    är vi för hårda?

  • Svar på tråden Är vi för hårda?
  • TweleGirl

    Mysan82: man måste nog ändå acceptera att intresset är olika från människa till människa.. ni kan inte förbjuda honom bara för att NI inte gillade det. däremot om ni märker att han tar skada av det eller får konstiga värderingar!

    KUL att han berättar saker för dig!! och känner att han kan lita på dig. då är du ju hans förebild och om han nu haft problem (vet inget om varför han varit i fosterhem) så är det ju jätteviktigt för honom att han känner att han har folk som stöttar och tror på honom! var försiktig där, så du inte förstör det..! när det inte heller är så många år mellan er verkar du ju göra ett toppenjobb!

  • Tippi

    Mysan82 :

    Jag har svårt att tänkamig att det finns någon 15 årig kille som inte har tittat på porr.

    Jag är så gammal, så när jag var 15 så vardet ovanligt att man ihuvudtaget hade video,
    har förmig att jag hade bil när jag såg min första pfilm.

    Mina barn gör det i smyg, dom är 12 o 14 jag tycker inte om det. Men jag kan ju inte förbjuda dom, eller kan man det? och hur ska man kontrollera det isf?

    Ja dom har internet bådatvå på sina rum, dom sitter ungefär 2 tim om dagen.
    Dom sköter det bra, inga skumma räkningar.
    Och sitter med sina skjutspel, men så är det att vara ungdom i dag.

    Och sist men inte minst, säkert fullt med särskrivningar mm, men spy det i min GB eller via PM.

  • Lilith74

    Tippi: Fri tillgång med restriktioner - hur går det till?
    Och det är väl inte alls varken lämpligt eller självklart att en 15-åring ska ha fri tillgång till nätet?
    Så defaitistiskt att ge upp "jag kan ju inte förbjuda dem" att se porr - en 12-åring?

  • Mysan82

    tippi: klart du kan förbjuda dem. du är myndig det är inte dem, jäkla skillnad.

    nej jag ser ingen anledning att spy galla i din gb, tycker det är fel. bättre och hålla sig till tråden.

  • Tippi

    Mysan82 : Det var eventuella klagomål på min stavning som är bättre att ta i GB, tycker inte det har i tråden att göra.

    Nu är det ju inte så att dom sitter och tittar på porr närsomhelst helt öppet för mig.
    Men är det så att man inte tror (vill tro) att sin 15 åring tittar på porr, då tycker jag det är högtid att komma ut i verkligheten. Är det nu så att era sambos, män, pojkvän eller vadet nu må vara, säger att * jag tittade inte på porr när jag var 15* , ja då tror jag inte han är riktigt ärlig eller så har han förträngt det.

    Fri tillgång till Internet med restriktioner? Ja det kanske var lite fel uttryckt. Jag menarväl att så länge det inte gå rut över läxläsning, skola och att dom inte sitter vid datorn all sin ledigatid då är det ?fri tillgång?. Internet har ju faktiskt sina positiva sidor också.

    Jag skulle aldrig acceptera att dom satt och tittade på porr helt öppet, men förbjuda?
    Porr tittas det på ändå även om jag skulle förbjuda det. Dom har väl vänner som har internet, eller ska jag förbjuda dom att träffa vänner?.

  • Mysan82

    tippi: aha jag tycker inte det spelar nån roll om du stavar fel bara man förstår vad du menar.

    sjävklart glodde min sambo på porr det förnekar jag inte dock inte som 15 åring. Utan när han blev äldre.

    sen om sambons son glor på porr hos kompisar jaa det är inget vi kan göra nåt åt. för vi kan ju inte vaka över honom hos kompisar precis.

    han får sitta vid datorn nu men jag granskar ju datorn efteråt för att kolla vad han glott på. och hittills är det typ bara olika PS2 spel han tittar om..

  • Tippi

    Mysan82.

    Jag tittar också igenom mina pojkars datorer lite då och då.
    Hittills har jag bara sett någon enstaga gång att det har porr surfats,
    nu är det ganska mycket kompisar som sitter vid deras dator, det kan ju lika gärna vara dom som "passar på" (dom kanske har hårda internet restriktioner hemma)?

    Vad jag menar är att. Jag tror det är svårt att förbjuda, så länge det sker i smyg så får man nog acceptera det och faktiskt försöka förstå att är men 15 så är man.

    När jag försöker göra det bästa för mina pojkar, så försöker jag tänka *hur gjorde jag, hur tänkte jag* osv i den åldern. Och vad gjorde eller inte gjorde mina föräldrar för mig som var bra eller inte bra. Nu är jag kille så det kanske är lättare för mig att tänka så, precis som det är lättare för en tjej att veta hur en 15 årig flicka tänker i den åldern.

    Så gör jag iaf.

  • Katja80

    Hej!
    Förbjuda tycker jag är ett hårt ord! Många i den åldern är ju påväg att upptäcka sin sexulatitet och det är naturligt att de är nyfikna på sex varför göra så stor affär av det? Tror inte ni vinner förtroende genom att säga NEJ till allt sådant. Detta går ju över med tiden och är en fas.

  • Tippi

    Jag måste bara säga.

    Jag är mera orolig för dessa påker sidor, där har jag "Örn" koll.
    Det vore hemskt om dom skulle börja spelabort sina pengar eller hamna i skuld,
    så där har dom fått visa vart dom spelar. Det finns sidor där man kan spela gratis
    och då har jag sagt att det är ok.

  • Happy me

    Tippi
    Jamen hur jag gjorde behöver ju inte betyda att det var okej! Självklart ska man få tillgång till internet, det har mina barn redan och de är 6 och 8 år. Däremot kan man sätta gränser för såväl en 6 åring som en 15 åring.

    Jämför med tvn till exempel! Mina barn får se tv men under vissa tider. Mina barn får se tv men inte alla kanaler eller alla program. Varför de inte får det diskuterar jag ju med dem också. Tyvärr förstår de kanske inte varför men då får de vänta med förståelsen till de blir större. Jag ändrar inte mina regler pga att barnen tjatar om att ALLA andra gör si eller så. Inte heller pga att jag själv kanske skulle viljat se mera tv när jag var liten.

    Det här är ju lika som med alkohol egentligen. "Klart ungdomar dricker alkohol och bättre jag vet vad de dricker än att jag inte vet det så därför får min 16 åring en pava rödvin" - så resonerar ju många också. Vilket är lika främmande för mig!

    Förresten så tror jag inte att ALLA killar sitter och glor på porr i 15 års åldern. Majoriteten kanske men inte alla. Men det innebär ju inte heller att det är rätt! Den diskussionen pågår ju på många ställen men vem som har rätt eller fel kan ingen säga - det är ju en individuell åsikt som uttrycker en känsla. För många av oss kvinnor är det kränkande.

    Nej, i mitt hus är det mina regler som jag gärna diskuterar och förklarar för barnen, till den dag de väljer att flytta hemifrån.

  • Tippi

    Hm.

    Sa jag att det jag gjorde vid den åldern var rätt?
    Jag sa att jag försöker tänka hur jag själv tänkte och gjorde.
    Och utefter det, med den livs erfarenheten man fått, försöka göra det bästa för barnen.

    Det kan ju även innebära alla dumma saker man gjorde. Jag sa ofta hemma att jag sover hos en kompis, och det var ofta ok utan att dom ringde och kollade om det var ok för den föräldern. Då hände det vid flera tillfällen att jag istället var ute hela natten.

    Då har jag alltså förstått att så är inte bra att göra.
    Därför är jag jätte noga när mina pojkar vill sova borta, jag pratar med föräldrarna
    (det är inte helt självklart för många föräldrar) dom ska ringa när dom går dit på kvällen så att jag vet att dom verkligen är där. Bara ett exempel på att det är bra att tänka till hur gjorde jag vid den åldern.

    Nu trivs dom hemma och vill inte sova hos kompisar så ofta, och det är skönt.
    Förhoppningsvis så kommer jag att ha två killar som inte känner behov av att göra revolution om ett par år.

  • Mysan82

    tippi: jag utgår verkligen inte från vad jag gjorde i den åldern. jag själv fick göra vad jag ville. det är inte heller bra. Man hamnar lätt i tråkigheter. JAG VET.

    just därför utgår jag hellre från att vad jag anser att mian föräldrar borde gjort annorlunda.

  • Tippi

    Mysan82. Jag syftade på Happy me, jag kanske tolkade va honsa fel.

  • Katja80

    Alla har ju sina åsikter, och alla har rätt till åsikter..
    Jag själv kan tvärtemot Mysan 82 säga att jag var hårt hållen vilket inte heller är bra.. ett mellanting helt enkelt .. Det man förbjuder blir automatiskt mer spännanade så upplevde jag det iallafall när jag avr yngre. Det man inte får göra gör man i smyg. Jag VILL att mitt /mina barn ska lita på mej och inte behöva smyga med div grejer..har de rätt uppfostran vet de vad som är rätt och fel i slutänden ändå!
    Tack för ordet!

  • Skalmsta

    Bra att ni fick en bättre relation iaf. Sa ju att DU skulle prata med honom.

Svar på tråden Är vi för hårda?