• Anonym (TS)

    Autism och att visa hänsyn, respekt etc

    Har en bonusson med autism nivå 1. Han är 11 år och jag har funnits med i hans liv sedan han var 2 år. Ju äldre han blir desto mer självcentrerad blir han. Hur arbetar man med detta?


    Han vaknar på dåligt humör och är sur/gnällig hela dagarna. Han kan sitta på toaletten i badrummet 45 minuter på morgonen när alla andra behöver badrummet för att borsta tänderna, borsta håret, sminka sig, duscha, kissa, använda hårfönen eller liknande osv för att han vägrar använda lilla toan. Trots flertalet samtal om att han måste gå på lilla toan för att vi kommer försent till jobbet, syskonen kommer försent till skolan osv om vi andra i familjen inte kan använda badrummet. Om toaletten är upptagen när han vaknar står han och bankar och skriker utanför tills personen där inne kommer ut för att då ska han ha toaletten. Han sitter där inne och spelar trots att vi sagt att det är telefonförbud på toaletten så smusslar han in den dit. 
     
    När han ska ha tv och någon annan använder tv blir han arg. Samma med dator osv. Men han skulle aldrig själv lämna ifrån sig åt någon annan utan att även då bli arg. Såhär är det med allt. Han tar sista smörgåsarna, typ 5 stycken, så ingen annan får men blir jätte arg om någon annan tagit de sista. Han sitter varje morgon och väntar på att man ska servera honom frukost och blir arg, gråter osv om man säger att han får göra frukost själv om man inte har tid. Han kan göra frukost själv.
     
    Det är som att han endast ser sig själv och sina behov, vilket jag förstått är vanligt bland autister.
     
    Hur arbetar man med denna typ av beteende? Att öka förståelsen för andra, att lära sig visa hänsyn, att dela med varandra osv. Vi har jobbat med detta sedan han var liten på olika sätt, men beteendet blir bara värre och värre.
  • Svar på tråden Autism och att visa hänsyn, respekt etc
  • Anonym (Telefonen)
    Anonym (TS) skrev 2023-12-03 19:27:52 följande:
    Han är väldigt skärmberoende. Han slutade sonika gå till fritids och gick hem istället (vi har kod till dörren) och vägrade gå tillbaka dit för att han ville spela efter skolan. Tar man telefonen sätter han sig vid tv eller dator. Han "dras" till skärmar likt en magnet. Har han t ex slut speltid sitter han bredvid ett syskon som använder sin telefon eller oss vuxna eller tittar på tv som något syskon gör. Han gör det tror jag utan att ens tänka på det. När han stängt av sitt så dras han automatiskt till andra skärmar som är på och det är svårt att stänga av allt då t ex syskon varit ute och lekt medan han suttit inne och spelat och de vill använda sin skärmtid när de kommer in. 
    KLIPP
    Jag hade testat skärmfria morgnar för hela familjen, fram tills bonussonen var klar för avfärd (minus ytterkläder på sig kanske ifall det blir för varmt) och att han då fick sin telefon eller valfri skärm som belöning för att han blev klar. Lås in skärmarna eller ha dem fysiskt på er så att det är väldigt tydligt att de inte är tillgängliga. Ge honom en checklista eller ett bildschema som han ska jobba sig igenom, först med mycket vuxenstöd och senare mer och mer självständigt. Han får sin telefon när han är klar, oavsett hur han tog sig dit. Är det mycket krångel så blir det ju bara kortare tid kvar innan han ska iväg till skolan som en naturlig konsekvens. Om du inte tror att han fixar en hel morgon utan skärmar så bryt upp rutinen in mindre bitar med en kortare speltid som belöning för varje liten bit - det är viktigt att han kan vara framgångsrik. Förhoppningsvis klarar sig de andra syskonen sig utan skärmar på morgonen, särskilt om de ser att det blir bättre flyt och tillgång till det gemensamma badrummet.

    Kanske ett liknande upplägg för att ta sig igenom kvällsrutinen skulle funka? Alltså, ni tar fysisk över alla skärmar och syskon får ha skärmar i ett avskilt rum eller avstå under tiden det tar för din bonusson att varva ner och göra sig klar inför kvällen.

    Han är skärmberoende, skriver du, och skärmar är nästan det enda som motiverar honom. Använd det till er fördel och gör det till en morot för att få honom att orka ta sig igenom alla andra måsten. Jag tror att det kommer att vara långt mer effektivt än att försöka motivera honom med rättvisa och hänsyn för andra. Samtidigt så blir det nog lättare om du verkligen accepterar att han är skärmberoende och faktiskt inte kan stänga av eller välja bort skärmarna själv (ni kan ju jobba på den biten när han är lite äldre) så att du inte blir frustrerad när han inte fixar det.
  • Anonym (Rost)

    Sorry att jag också fastnar för brödet som är en pyttedel i det hela.

    Runda bröd låter som polarbröd. 

    Perfekt att köra i brödrosten som någon sa. Det handlar inte om att rosta. Prova själv och frys in en sådan vid tillfälle. Ta ut den djupfryst och sätt den i brödrosten på lägsta temperaturen. Blir som nybakt nästan. 

    Alternativt så tar man fram tre brödskivor varje kväll i en burk bara till honom från det frysta brödet. 

    Sedan låter det som ni behöver hjälp om han är så skärmberodende. Har ni pratat med någon om det? Det finns hjälp att få inom habiliteringen. Det kommer bli tårar och skrik men hjälp finns att få. sök på problem med skärmtid autism så finns det minikurser för er. Med ett skärmberoende minskar ju intresset för allt annat, tyvärr. 

  • Anonym (npf-förälder)
    Anonym (TS) skrev 2023-12-03 19:27:52 följande:
    Han har noll intresse av att prata. Han kan berätta om de spel han spelar t ex. Vad man ska göra eller liknande. Men all annan konversation går ej. Går ej att prata om dagen som varit. Går inte att prata om vad han tycker är kul eller inte. Enda han svarar är spela. Han önskar sig bara fler speltyper typ VR spel, pengar till spel etc i julklapp. Han tycker allt är tråkigt utom spel. Skolan är tråkig, vara ute är tråkigt, lekland är tråkigt, bada är tråkigt, all form av fysisk aktivitet såsom skridskor, skidor, fotboll, alla typer av sporter etc är tråkigt. Han vill inte titta på film tillsammans med familjen heller. Vill inte vara med och baka, spela sällskapsspel, picknick etc. Alla typer av aktiviteter vi ska göra krävs en diskussion kring eller att han blir arg och vägrar. 

    Går inte att prata om hur man mår, vad man vill göra, vilken middag han vill äta eller liknande. Han svarar endast "Jag vet inte" eller "Jag vill inte säga". Ger man förslag på olika aktiviteter är allt tråkigt. Ger man förslag på olika maträtter är allt äckligt. Det enda han vill äta om han får välja är hamburgare. 

    Det går inte att få reda på vad han tycker om. Varje år inför jul och födelsedag är det samma sak. Omöjligt att veta vad man ska köpa för han önskar sig inget förutom det jag skrev ovan. 

    Rättvisa går inte att nämna. Han förstår inte det. Speciellt inte i förhållande till olika åldrar som det är mellan honom och syskon. Han själv pratar mycket om rättvisa. T ex att lillasyskonet som är 2 år är vaken längre än honom. Han kan inte se rättvisa. T ex om ett syskon ska få resa iväg till en annan ort själv med en förälder och han själv gjort samma resa innan, så förstår han inte rättvisan i det utan ser endast orättvisa. 
    Anonym (Acceptans) skrev 2023-12-03 18:30:06 följande:

    Angående toaproblemen:
    1. Flytta allas tandborstar mm till den lilla så blir de inte blockerade.


    2. Få hela familjen att inse att om man låser in sig på toan på morgonen och någon behöver hämta något därinne så måste den få komma in och ta saken.

    I övrigt. Acceptera att sonen har ett funktionshinder.


    Det får inte plats på lilla toan. Det är endast en toalettstol och ett pyttelitet handfat. Endast för att kissa/bajsa på. Får inte plats med hyllor eller liknande. Man får inte komma in på toaletten, vilket är svårt att ställa som krav också då det handlar om integritet. Man måste få vara ifred om man kissar eller bajsar. Problemet är att han inte förstår syftet med att lämna direkt man är klar så andra får tillgång till toaletten. Själv har han inget problem med att banka, skrika, gråta utanför toaletten om någon annan duschar t ex för att han inte vill använda lilla toaletten. Men när han själv är där inne så får man absolut inte komma in. Inte ens lillasyskonet som akut behöver kissa. Utan hen har fått kissa på golvet utanför vid flera tillfällen. Han kan inte relatera till det heller när man förklarat i efterhand att han måste släppa in lillasyskonet. Han förstår inte att denne inte kan hålla sig.
    Mobilen finns redan en regel om att den ska läggas på en hylla utanför toaletten, men han gör inte det.

    Jag tror verkligen ni behöver samtalshjälp i detta.
    I dina svar hör/läser jag att du utgår helt och hållet från ditt perspektiv, dvs. ett utifrånperspektiv (om man tänker sig honom som objekt).
    Ni kommer inte att nå honom på det sättet.


    När jag föreslår att försöka prata med honom så handlar det just om att prata om det som är hans intresse, till 100%. Det är något annat än att försöka intervjua honom, fråga vad han vill äta eller ha till present.
    Det är att helt ge upp sig själv under en timme eller så och helt försöka gå in i hans värld.


    Om det enda han faktiskt vill prata om är sina spel så är det den vägen man får försöka gå. Lyssna nyfiket, lär er om hans spel, fråga om detaljer i spelet, strategier olika typer av spelare. Intressera er på riktigt för det som är allra viktigast i hans liv.


    Det låter onekligen som att han inte förstår konceptet rättvisa, då är det inte en framkomlig väg och inte heller något att använda i argumentation. Det låter som om hans mognadsnivå inte är tillräcklig för detta eller om det är en del av diagnosen. Ni behöver hjälp av habiliteringen med detta, kanske försöka få kontakt med någon specialist (psykolog) som kan hjälpa er mer direkt?


    när det gäller toalettproblemet så behöver ni försöka bygga en lösning utifrån de begränsningar som finns. Ni kommer inte kunna ändra hans beteende genom regler och tjat etc. Det kommer bara fortsätta öka antalet konflikter.


    Mer än något annat behöver du/ni hjälp med att förstå hur han fungerar, hans begränsningar, hans sätt att se på världen. När poletten trillar ner så kommer ni märka att han troligen inte är utstuderat egoistisk eller elak etc. Han utgår ifrån en uppsättning "regler" som är fullständigt naturliga och verkliga för honom.


    Detta sätt att se på världen, tillvaron, relationer och andra människor behöver ni få hjälp med att förstå för att kunna hitta ett fungerande sätt att leva tillsammans.


    De strategier som visar sig funka i längden är oftast lågaffektiva, dvs. man lär sig i vilka situationer konflikter uppstår, upptäcker tidiga signaler och agerar innan det brakar lös för att spara tid, energi och få situationer att fungera.


    Det finns nästan inga lösningar när konflikten väl har brutit ut (dvs. när han står och skriker, bankar och är vansinnig). Den situationen kommer alltid att kosta väldigt mycket tid.


    Man kan tycka och tänka vad man vill om detta men det är en sanning man behöver acceptera och förhålla sig till.


    Kanske är det så att ert boende helt enkelt inte fungerar för era behov?
    Kanske behöver ni faktiskt ett boende med minst två kompletta badrum?


    Vi hade dubbla uppsättningar av tandborstar och annat nödvändigt även om det inte var så kaotiskt som du beskriver.


    - Acceptera utgångsläget, försök koppla bort känslor, ilska, konflikt
    - Försök aldrig få till ett samtal eller diskuterar rätt/fel när han är upprörd (det är omöjligt att komma nån vart då, tid behöver gå, pulsen måste gå ner och sen kanske man lugnt kan säga något.
    - Beröm så mycket som bara är möjligt. Han är van vid att alltid få skäll, han tror kanske han inte är värd något, alla hatar honom etc. Kanske känner han tydligt att han är annorlunda och tror att han är värdelös och misslyckad.


    - Acceptera och ställ in er mentalt på att det kommer ta tid, troligen 5-10 år till innan han förhoppningsvis vuxit till sig och kan förstå hur det fungerar.


    - sök egen samtalskontakt (kurator, psykolog) för att prata om sånt här, om dina egna känslor och frustration.


    Ge upp idén om att det går att fostra honom och snabbt få resultat på de saker du tagit upp här. Ni behöver jobba runt problemet på något sätt. Väl era strider, det går inte att slåss och ha krig om allt hela dagarna. Ingen orkar det, inget förändras till det bättre. Det bryter bara ner. 

  • Myling

    Mobilspel är bara skit, låg kvalitet och beroendeframkallande som vitt socker. Ta väck hans telefon, låt honom ha bra dataspel på en riktig dator istället. Då blir det lättare att styra tiderna också.

  • Anonym (TS)
    felicityporter skrev 2023-12-03 19:54:41 följande:

    Jag tror faktiskt du är en bidragande faktor till alla problem. Du verkar själv rätt fyrkantig i hur du tänker, ta bara exemplet med brödet som inte räcker och du påpekar att ni inte kan köpa mer eftersom han inte äter fryst bröd. Någon föreslog brödrost och du skriver att det bara måste vara runda bröd. Du har ingen som helst vilja att göra något konkret för att lösa brödroblemet utan bollar bara hela tiden vidare över till att bonussonen är kräsen. Köp för fan en extra limpa av det runda brödet han äter och frys inte in! Det är inte svårare än så!


    Vi köper flera paket bröd och försöker så gott det går att bröd ska finnas hemma. Vi åker iväg till affären kl 22.30 för att köpa bröd så det ska finnas hemma till frukost. Men ibland är livet stressigt. Vi hinner inte åka och handla efter jobbet t ex. Brödet var ett exempel på vad som kan gå fel för att ge exempel på när det är svårt för honom att anpassa sig. T ex så hör det ju till att visa hänsyn. När han är vuxen och ska ut i arbetslivet behöver han kunna anpassa sig också. Då kan han inte barrikera toaletten på jobbet halva dagen och lösningen ska vara att övriga anställda ska få gå till en annan våning för att använda toaletten t ex. 

    Min fråga rörde hur man tränar på att visa hänsyn. Vi försöker anpassa och gör så gott vi kan, men att visa hänsyn är något man behöver kunna i vuxen ålder och därför behöver träna på även från yngre ålder. Diagnos eller inte.
    Anonym (Acceptans) skrev 2023-12-03 21:17:33 följande:

    Den enda orsaken till varför småsyskonet kissat på sig är rimligen för att de stått utanför och tjatat på sonen tills det blev försent, snarare än att direkt gå till den lilla toan. 


    Funktionshinder påverkar hela familjen. Det är naivt att tro något annat. Sen menar jag inte att man alltid måste anpassa sig till precis alla problem men ts verkar enbast fokusera på att sonen ska lära sig hänsyn.



    Lillasyskonet behöver in på toaletten direkt denna känner att den är kissnödig. Hen kan inte stå utanför och vänta och hinner inte upp till lilla toan oavsett om vi hjälper eller inte. Vi andra i familjen ställer pottan utanför eller öppnar direkt småsyskonet säger att denna behöver kissa. Men han gör inte det, för han förstår inte. 

    Han tror att för att han kan hålla sig så kan lillasyskonet det också.

    Just denna tråden handlar om att lära sig visa hänsyn. Inte om hur man ska lösa att han har bröd varje dag eller hur han ska spela mindre. Utan just det trådstarten innehåller. Hur tränar man på att visa hänsyn?
    Anonym (npf-förälder) skrev 2023-12-04 11:45:40 följande:

    Jag tror verkligen ni behöver samtalshjälp i detta.
    I dina svar hör/läser jag att du utgår helt och hållet från ditt perspektiv, dvs. ett utifrånperspektiv (om man tänker sig honom som objekt).
    Ni kommer inte att nå honom på det sättet.


    När jag föreslår att försöka prata med honom så handlar det just om att prata om det som är hans intresse, till 100%. Det är något annat än att försöka intervjua honom, fråga vad han vill äta eller ha till present.
    Det är att helt ge upp sig själv under en timme eller så och helt försöka gå in i hans värld.


    Om det enda han faktiskt vill prata om är sina spel så är det den vägen man får försöka gå. Lyssna nyfiket, lär er om hans spel, fråga om detaljer i spelet, strategier olika typer av spelare. Intressera er på riktigt för det som är allra viktigast i hans liv.


    Det låter onekligen som att han inte förstår konceptet rättvisa, då är det inte en framkomlig väg och inte heller något att använda i argumentation. Det låter som om hans mognadsnivå inte är tillräcklig för detta eller om det är en del av diagnosen. Ni behöver hjälp av habiliteringen med detta, kanske försöka få kontakt med någon specialist (psykolog) som kan hjälpa er mer direkt?


    när det gäller toalettproblemet så behöver ni försöka bygga en lösning utifrån de begränsningar som finns. Ni kommer inte kunna ändra hans beteende genom regler och tjat etc. Det kommer bara fortsätta öka antalet konflikter.


    Mer än något annat behöver du/ni hjälp med att förstå hur han fungerar, hans begränsningar, hans sätt att se på världen. När poletten trillar ner så kommer ni märka att han troligen inte är utstuderat egoistisk eller elak etc. Han utgår ifrån en uppsättning "regler" som är fullständigt naturliga och verkliga för honom.


    Detta sätt att se på världen, tillvaron, relationer och andra människor behöver ni få hjälp med att förstå för att kunna hitta ett fungerande sätt att leva tillsammans.


    De strategier som visar sig funka i längden är oftast lågaffektiva, dvs. man lär sig i vilka situationer konflikter uppstår, upptäcker tidiga signaler och agerar innan det brakar lös för att spara tid, energi och få situationer att fungera.


    Det finns nästan inga lösningar när konflikten väl har brutit ut (dvs. när han står och skriker, bankar och är vansinnig). Den situationen kommer alltid att kosta väldigt mycket tid.


    Man kan tycka och tänka vad man vill om detta men det är en sanning man behöver acceptera och förhålla sig till.


    Kanske är det så att ert boende helt enkelt inte fungerar för era behov?
    Kanske behöver ni faktiskt ett boende med minst två kompletta badrum?


    Vi hade dubbla uppsättningar av tandborstar och annat nödvändigt även om det inte var så kaotiskt som du beskriver.


    - Acceptera utgångsläget, försök koppla bort känslor, ilska, konflikt
    - Försök aldrig få till ett samtal eller diskuterar rätt/fel när han är upprörd (det är omöjligt att komma nån vart då, tid behöver gå, pulsen måste gå ner och sen kanske man lugnt kan säga något.
    - Beröm så mycket som bara är möjligt. Han är van vid att alltid få skäll, han tror kanske han inte är värd något, alla hatar honom etc. Kanske känner han tydligt att han är annorlunda och tror att han är värdelös och misslyckad.


    - Acceptera och ställ in er mentalt på att det kommer ta tid, troligen 5-10 år till innan han förhoppningsvis vuxit till sig och kan förstå hur det fungerar.


    - sök egen samtalskontakt (kurator, psykolog) för att prata om sånt här, om dina egna känslor och frustration.


    Ge upp idén om att det går att fostra honom och snabbt få resultat på de saker du tagit upp här. Ni behöver jobba runt problemet på något sätt. Väl era strider, det går inte att slåss och ha krig om allt hela dagarna. Ingen orkar det, inget förändras till det bättre. Det bryter bara ner. 



    Som jag skrivit kan han inte prata om spel. Han kan inte förklara strategier eller vad spelet handlar om. När han gjorde utredningen var det en av de saker som kom fram. Han ligger inom lågbegåvning på orddelen. Han kan inte beskriva saker, känslor, händelser etc. Det går inte att prata med honom om sånt. Han kan inte beskriva vad han gör eller gjort i ett spel. Hur han tänker i spel eller liknande.

    Vi pratar aldrig med honom i affekt. Vi är inte totalt outbildade, blåsta människor som inte kan något om npf. Vi använder oss av alla typer av stöd man kan använda men som jag skrivit funkar det inte på honom, fast det funkar på syskonen med samma diagnoser. 

    Men denna tråden handlade inte om det. Utan om hur man kan träna på att visa hänsyn. Nu har jag i tråden konstaterat att det inte är möjligt. Så vi får helt enkelt fortsätta komma försent till jobbet för att han måste få ha badrummet 45 minuter till att spela varje morgon. Tack, det var svaret jag var ute efter.
  • Anonym (Telefonen)
    Anonym (TS) skrev 2023-12-04 18:41:15 följande:
    KLIPP 

    Men denna tråden handlade inte om det. Utan om hur man kan träna på att visa hänsyn. Nu har jag i tråden konstaterat att det inte är möjligt. Så vi får helt enkelt fortsätta komma försent till jobbet för att han måste få ha badrummet 45 minuter till att spela varje morgon. Tack, det var svaret jag var ute efter.
    Jag är ledsen att du inte hittade ett bra svar för just er familj. Det mest konkreta sätt jag kan komma på att träna på att visa hänsyn skulle vara "social stories" av olika slag. Det går lätt att skapa en själv med olika templater från nätet, tex här, eller leta upp någon färdig som är relevant för just er situation.

    Annars, försök att se små steg i riktning mot att börja visa hänsyn och belöna dessa rikligt. Kanske att han noterar någon annans behov eller bara lyssnar och försöker förstå när någon förklarar för honom vad som sker? 

    Inget av förslagen kommer tyvärr att ge några omedelbara och perfekta resultat, men på sikt så tror jag verkligen att de kan göra stor skillnad. Oavsett, så skickar jag mängder med tålamod och kärlek i din riktning.

    PS Och testa att norpa telefonen!
  • Anonym (Acceptans)
    Anonym (TS) skrev 2023-12-04 18:41:15 följande:
    Vi köper flera paket bröd och försöker så gott det går att bröd ska finnas hemma. Vi åker iväg till affären kl 22.30 för att köpa bröd så det ska finnas hemma till frukost. Men ibland är livet stressigt. Vi hinner inte åka och handla efter jobbet t ex. Brödet var ett exempel på vad som kan gå fel för att ge exempel på när det är svårt för honom att anpassa sig. T ex så hör det ju till att visa hänsyn. När han är vuxen och ska ut i arbetslivet behöver han kunna anpassa sig också. Då kan han inte barrikera toaletten på jobbet halva dagen och lösningen ska vara att övriga anställda ska få gå till en annan våning för att använda toaletten t ex. 

    Min fråga rörde hur man tränar på att visa hänsyn. Vi försöker anpassa och gör så gott vi kan, men att visa hänsyn är något man behöver kunna i vuxen ålder och därför behöver träna på även från yngre ålder. Diagnos eller inte.
    Anonym (Acceptans) skrev 2023-12-03 21:17:33 följande:

    Den enda orsaken till varför småsyskonet kissat på sig är rimligen för att de stått utanför och tjatat på sonen tills det blev försent, snarare än att direkt gå till den lilla toan. 


    Funktionshinder påverkar hela familjen. Det är naivt att tro något annat. Sen menar jag inte att man alltid måste anpassa sig till precis alla problem men ts verkar enbast fokusera på att sonen ska lära sig hänsyn.



    Lillasyskonet behöver in på toaletten direkt denna känner att den är kissnödig. Hen kan inte stå utanför och vänta och hinner inte upp till lilla toan oavsett om vi hjälper eller inte. Vi andra i familjen ställer pottan utanför eller öppnar direkt småsyskonet säger att denna behöver kissa. Men han gör inte det, för han förstår inte. 

    Han tror att för att han kan hålla sig så kan lillasyskonet det också.

    Just denna tråden handlar om att lära sig visa hänsyn. Inte om hur man ska lösa att han har bröd varje dag eller hur han ska spela mindre. Utan just det trådstarten innehåller. Hur tränar man på att visa hänsyn?
    Som jag skrivit kan han inte prata om spel. Han kan inte förklara strategier eller vad spelet handlar om. När han gjorde utredningen var det en av de saker som kom fram. Han ligger inom lågbegåvning på orddelen. Han kan inte beskriva saker, känslor, händelser etc. Det går inte att prata med honom om sånt. Han kan inte beskriva vad han gör eller gjort i ett spel. Hur han tänker i spel eller liknande.

    Vi pratar aldrig med honom i affekt. Vi är inte totalt outbildade, blåsta människor som inte kan något om npf. Vi använder oss av alla typer av stöd man kan använda men som jag skrivit funkar det inte på honom, fast det funkar på syskonen med samma diagnoser. 

    Men denna tråden handlade inte om det. Utan om hur man kan träna på att visa hänsyn. Nu har jag i tråden konstaterat att det inte är möjligt. Så vi får helt enkelt fortsätta komma försent till jobbet för att han måste få ha badrummet 45 minuter till att spela varje morgon. Tack, det var svaret jag var ute efter.
    Men då spelar det ju ingen roll om sonen varit på toa fem eller 45 minuter om småsyskonet inte kan hålla sig ens en minut för att gå upp en våning. Jag förstår att du är frustrerad men det handlar uppenbarligen om annat än de exempel du tagit upp för de är antingen inte sonens fel eller går att arbeta runt. Han beter sig inte som du önskar och tja, personer med autism på den nivån gör sällan det och är sällan empatiska och hänsynstagande, precis som personer med grav hörselnedsättning sällan kan sjunga väl men det skulle du sannolikt aldrig kräva heller.
  • Anonym (npf-förälder)
    Anonym (TS) skrev 2023-12-04 18:41:15 följande:
    Men denna tråden handlade inte om det. Utan om hur man kan träna på att visa hänsyn. Nu har jag i tråden konstaterat att det inte är möjligt. Så vi får helt enkelt fortsätta komma försent till jobbet för att han måste få ha badrummet 45 minuter till att spela varje morgon. Tack, det var svaret jag var ute efter.

    Bra, acceptans är en bra utgångspunkt även om jag anar en viss ironisk ton i din kommentar?


    Det är alltså inte fråga om bristande hänsyn på det sätt man kanske tänker på. Troligen gör han så gott han kan utifrån sina förutsättningar. De kan utvecklas men långsamt med rätt typ av stöd.


    Om man accepterar att läget är som det är kan man börja jobba runt det. Gå upp tidigare själv och göra sig iordning, se till att det finns tidsmarginaler när så är möjligt.


    Kanske kan man få till ett samtal med sitt arbete om flextid?
    Kanske går det att få en del vårdnadsbidrag (om ni inte redan har det?) för att kunna gå ner i tid under en period.
    Kanske behöver ni börja titta på alternativa boenden och planera för en flytt till något som är bättre anpassat?


    Till sist vill jag säga något om att det också handlar om hur man själv tar sig an utmaningar och problem. Det finns anledning att söka samtalsstöd för att försöka ändra sitt eget mind-set.


    Är man i ständig stress och ser sig själv som ett offer för omständigheterna kommer man inte heller hitta lösningar - då kommer man hitta problem i varje (föreslagen) lösning.


    Om man kan få hjälp att se realistiskt på situationen, sakta in och sänka kraven på sig själv, så kan man faktiskt upptäcka att det finns en lösning i väldigt många problem.


    Lycka till!

  • fornminne

    Fast TS, flera i tråden har ju svarat att ni inte alls måste finna er i det där. Beslagta hans mobil på morgonen, så han inte kan smussla med den in på toaletten. Han får tillbaka telefonen när han är klar. Eller ordna så att det går att låsa badrummet utifrån, så att han inte kommer in utan får använda den andra toaletten. 

    Ni kan inte vänta på att han självmant ska förstå och ändra sig. Tydligen klarar han inte det. Blir det inte bättre kommer han ha svårt att fungera i samhället ja, men det är inte alls säkert att det blir så. Han är bara 11 år. Det är många år kvar innan han ska ut i arbetslivet.

    Han har många år kvar att träna på hänsyn, utifrån sina förutsättningar. Det betyder inte att ni ska lägga er platt och komma för sent till jobbet, eller att syskonen alltid ska behöva stå tillbaka. Hitta lösningar så att han inte KAN stänga in sig i badrummet i 45 min, precis som ni inte låter honom spela hur mycket som helst. Blir det skrik och bråk får ni ta det. Vad är skillnaden mot nu, när det inte heller funkar?

  • Anonym (npf-förälder)
    fornminne skrev 2023-12-05 17:22:16 följande:

    Fast TS, flera i tråden har ju svarat att ni inte alls måste finna er i det där. Beslagta hans mobil på morgonen, så han inte kan smussla med den in på toaletten. Han får tillbaka telefonen när han är klar. Eller ordna så att det går att låsa badrummet utifrån, så att han inte kommer in utan får använda den andra toaletten. 

    Ni kan inte vänta på att han självmant ska förstå och ändra sig. Tydligen klarar han inte det. Blir det inte bättre kommer han ha svårt att fungera i samhället ja, men det är inte alls säkert att det blir så. Han är bara 11 år. Det är många år kvar innan han ska ut i arbetslivet.

    Han har många år kvar att träna på hänsyn, utifrån sina förutsättningar. Det betyder inte att ni ska lägga er platt och komma för sent till jobbet, eller att syskonen alltid ska behöva stå tillbaka. Hitta lösningar så att han inte KAN stänga in sig i badrummet i 45 min, precis som ni inte låter honom spela hur mycket som helst. Blir det skrik och bråk får ni ta det. Vad är skillnaden mot nu, när det inte heller funkar?


    jag har inte svarat på andra kommentarer än TS hittills men vill säga några ord om detta perspektiv.


    Allt du skriver ovan här funkar kanske hjälpligt för barn utan diagnoser men för ett barn med autism är det i princip att likställa med misshandel och kommer helt garanterat göra barnet sjukt, troligen in i en depression relativt snart.


    Jag hoppas verkligen inte att någon förälder lyssnar på den här typen av råd från personer som saknar kunskap och erfarenhet av NPF.


    Innan jag fick mer kunskap och lärde mig den hårda vägen provade jag/vi också en del av dessa "fostrande" lösningar, lite auktoritärt med tuffa konsekvenser så att barnet förhoppningsvis skulle lära sig.


    Fullständig katastrof för alla inblandade. 
    Det visar sig att bestraffning och orimliga konsekvenser inte leder till någon som helst utveckling hos barnet eftersom barnet verkligen inte förstår åtgärden. Man upplever bara att det är orättvist, att föräldrarna hatar en och att man är värdelös. 


    Det går mycket snabbt därifrån in i depression och snart har de en unge som vägrar gå upp, vägrar äta, vägrar gå till skolan och behöver medicinering.


    Var lite försiktiga med enkla lösningar på svåra problem

  • Dockan

    Jag tror du behöver dig förhålla dig till hans oförmåga på ett annat sätt. En diagnos inom autistiskt spektra är en NPF diagnos, alltså ?neuropsykiatrisk funktionvariation?. Han fungerar på ett annat sätt än personer inom normen, det är inget han kan träna bort. Han fungerar på ett annat sätt. 


    Som någon föreslog får du möta honom och ändra förutsättningarna där det är möjligt. Exempelvis ändra tillgången på badrum (flytta eller bygg ut). Han kommer kanske inte greppa att hans syskon behöver in snabbt och att sociala regler ändras i förhållande till situation och objekten. Sådant som en normvuxen lätt greppar.


    Däremot har de barn på spektrat jag träffat kunnat lära sig regler för olika sociala situationer, men det blir liksom en regel för alla variationer ?kom in på toaletten? - inte en enda generell man anpassar efter situationer. Så vad gäller när
    småsyskonet knackar, vad gäller när pappa knackar osv  

    Om du kan komma ur tankegången att han agerat som han gör pga bristande hänsyn blir din vardag lättare tror jag, han fungerar utifrån sitt sätt. Det är inget du kan uppfostra bort, tro mig han vill nog vara precis så som du vill egentligen, för att slippa konflikter, men kan inte. 

    Prata om situationerna innan eller efter de hänt, använd er av bildstöd. Sen kommer det ta tid och mycket ligger hos dig, du kan påverka ditt beteende mycket mer än han kan påverka sitt eftersom du både är vuxen och tillhör funktionsnormen.

    Under mina första år som lärare ryade jag som du, innan jag fattade det där sista. Hamnade i dumma konflikter med elever med spektra diagnoser och det blev inte bra undervisning för
    dem, nu trivs jag med NPF elever och de med mig. De uppför sig efter mina regler men det tar lite längre tid och jag får ge dem det de behöver innan. För många är det viktigt med förväntningarna innan ?nu har du toaletten i 10 min, sen kommer pappa att knacka och då har du 2 min innan du måste komma ut? och så får ingen knacka innan den tiden utan då får ni lösa det på annat sätt för syskonet med. Förberedelse är nyckeln och ramar innan som ni alltid håller på. Att det blir som ni sagt i allt man kan påverka.


     

  • fornminne
    Anonym (npf-förälder) skrev 2023-12-05 17:39:53 följande:

    jag har inte svarat på andra kommentarer än TS hittills men vill säga några ord om detta perspektiv.


    Allt du skriver ovan här funkar kanske hjälpligt för barn utan diagnoser men för ett barn med autism är det i princip att likställa med misshandel och kommer helt garanterat göra barnet sjukt, troligen in i en depression relativt snart.


    Jag hoppas verkligen inte att någon förälder lyssnar på den här typen av råd från personer som saknar kunskap och erfarenhet av NPF.


    Innan jag fick mer kunskap och lärde mig den hårda vägen provade jag/vi också en del av dessa "fostrande" lösningar, lite auktoritärt med tuffa konsekvenser så att barnet förhoppningsvis skulle lära sig.


    Fullständig katastrof för alla inblandade. 
    Det visar sig att bestraffning och orimliga konsekvenser inte leder till någon som helst utveckling hos barnet eftersom barnet verkligen inte förstår åtgärden. Man upplever bara att det är orättvist, att föräldrarna hatar en och att man är värdelös. 


    Det går mycket snabbt därifrån in i depression och snart har de en unge som vägrar gå upp, vägrar äta, vägrar gå till skolan och behöver medicinering.


    Var lite försiktiga med enkla lösningar på svåra problem


    Varför yrar du om misshandel och hårda straff? Vad i mitt inlägg är likställt med misshandel?

    De begränsar redan pojkens skärmtid. Vad är skillnaden?

    Menar du att pojken ska få göra som han vill? Jag förstår inte.

    Vad har du själv för förslag på åtgärder? Du som har så mycket KUNSKAP OM NPF.

    Det finns en hel familj att ta hänsyn till och alla måste få tillgång till badrummet. Men pojken kan inte själv styra sitt beteende. Då är det föräldrarnas uppgift att träda in och göra det åt honom. Det du kallar straff och orimliga konsekvenser, kallar jag hjälp på traven.

    Har han inte med sig telefonen i badrummet, lär han inte spendera 45 min där. Är badrummet upptaget eller låst får han använda den andra toan.

    Ja, det hade säkert underlättat om han hade haft ett eget badrum, egen spa-avdelning, egen spelhall, men nu är det inte så. 

    Som jag skrev bör man ta hänsyn till hans funktionshinder och förutsättningar. Men det är INTE detsamma som att lägga sig platt eller låta resten av familjen lida.
  • felicityporter

    Dessutom lät pojken märks väldigt tydligt att hans s.k. ?Bonusmma? tycker att han är egoistisk och besvärlig, att hon inte tycker om honom? Detta gör självklart inte situationen bättre, det kommer bara bli ännu värre eftersom hon så tydligt signalerar detta till sonen.

Svar på tråden Autism och att visa hänsyn, respekt etc