• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Minnie7

    Tack för att ni delar med er av era livsöden. Igår kände jag avföringen vid slidan när jag torkade mig efter att jag kissat. Reagerade för att det var så hårt vid bakre sliddelen. Och när jag kände efter så var det avföring som gick att putta upp (alltså via slidan). Idag har jag inte känt detta, tack och lov. Fick en fundering- sprack ju inne i slidan (i vävnaden bakåt) och de suturerna gick upp efter en vecka. Det hade inte hunnit läka och nu undrar jag förstås om det kan påverka eftersom väggen mellan slidan och tarmen är tunnare där.

    Har ju inte varit på efterkontrollen ännu, men vet redan nu att hon inte kommer kunna svara på en enda fråga jag har. Allt ser ju ( och känns) normalt när jag ligger ner.

    Ni som fött barn och fick framfallet i anslutning till detta: kände ni direkt att något buktade ut? Blev det successivt värre och hur lång tid tog det? Hade ni problem av det direkt eller kom det efter ett tag?

    Många funderingar, jag vet...

  • Gladhannapanna

    Isa: Jag brast mycket när jag födde mitt första barn, hela mellangården och även inuti. Jag var sydd med sisådär 40 stygn! Jag kände mig aldrig läkt efteråt utan besvären stannade kvar, min gynekolog konstaterade framfall tio månader efter första förlossningen. När jag var gravid andra gången träffade jag en förlossningsläkare för att diskutera olika möjligheter, jag var livrädd för nya bristningar. Hon sa direkt att jag behövde opereras och att jag inte skulle vänta ett år med att söka hjälp utan söka efter ett drygt halvår för att bli opererad ett år efter förlossningen.

    Jag tror att bristningen orsakade framfallet, men läkarna säger att både förlossning och själva graviditeten påverkar båda två. Det är ju en enorm påfrestning för bäckenbotten att bära ett barn!

  • Minnie7

    På vilket sätt kände du dig aldrig läkt? Svårt att förklara en känsla, jag vet... Jag har inte så ont längre, men ett obehag som är svårt att förklara. Det liksom skaver ibland, trycker ibland och ibland känns "ägget" mellan benen trots att det bokstavligen inte hänger utanför så mkt (känns i slidmynningen). Dessutom suger slidan in luft när jag böjer mig och det blir också en obehagskänsla.

  • Gladhannapanna

    Jag hade tyngdkänsla och det kändes som skav och som om det skulle trilla ut, vilket det inte gjorde. När jag tittade med spegel var jag väldigt öppen.

  • Minnie7

    Såg du framfallet i spegeln? Det gör jag. Ja, det känns verkligen som om något håller på att ramla ut. Jag går gärna lite bakåtlutad och kniper. Usch ja...

  • nian74

    Isa73: beställ tid hos en gynekolog, gärna en specialist. På efterkontrollen säger BM alltid att det ser normalt ut.
    Men faktiskt - när jag var på efterkontroll nu efter min fjärde förlossning så tyckte barnmorskan att det såg "lite konstigt ut" hon tyckte att jag var så öppen och att de borde sytt ihop mer på förlossningen.
    En gynekolog behöver inte ens se framfallet om de inte vet att det är det de ska leta efter. När man ligger ner behöver det inte synas - man får krysta för att de ska kunna se. Så känner de hur tunn väggen är och om ändtarmen "buktar in" i slidan, så att avföringen samlas där. 

  • mani79

    Pyttis: skönt att det har gått så bra för dig, det ger hopp. Jag drömmer om att kunna springa och hoppa igen. Kan säga att mitt har kommit gradvis första 8-10 mån märkte jag inget konstigt.

  • Gladhannapanna

    Isa: jag såg det i spegeln. Bm sa vid efterkontrollen att jag hade framfall, så i mitt fall var det självklart med op från alla jag träffat, förstår att många inte blivit tagna på allvar, det är så trist att läsa!

  • Minnie7

    Tack alla, det blir definitivt besök hos gyn igen om besvären kvarstår. Ska specifikt fråga BM på efterkontrollen om hon tycker jag borde ha sytts mer (vilket jag tycker). Blä säger jag bara...

  • So nice

    Pyttis bra för dig att allt funkar bra, jag frågade min läkare Jan om han kunde sy med metal klämmormen men ha sa att det är för stor infektions risk, jag tycker det är värt det, hellre en infektions som går att bota med antibiotika än en som i båda mina fall när stygnen har lossnat direkt!

    Hella, jag vet inte vad jag ska säga om BO, jag har bara dålig erfarenhet, han är säkert bra men jag har ju inte blivit bra så det klart han hamnar långt ner i min lista, sedan tycker jag att man behandlas så dåligt, man är inte värd någonting !!! känns som de på DS tycker mer eller mindre att man ska acceptera att det är så här man ska leva nu.
    Jag önskade någon hade berättat detta för mig tidigare för då hade jag valt KS istället för vanlig förlossning.

    Om detta hade varit ett manligt problem  hade det säkert funnits en lösning för länge sedan.
    Jag är skit less på att ha det så här.

    Jag har också problem med främre kan inte tömma blåsan helt, men jag kommer inte vilja att dem op det. för jag vill inte att det bli värre 

    Pyttis Eva Dalgren som op gjorde hon din förra op också?
    Funderar på att åka ner till henne faktiskt på vilket sjukhus jobbar hon? 

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder