• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • blehnda

    Hej hej!

    Baby: vi var på föräldrarutbildning i samma korridor som bm från kl 13,30 och sen hos bm från kl 15,30.
    Jag fick berätta alla mina problem och det kändes super skönt, älskar kikki! Jag berättade att jag är öm utanpå magen och då klämpe honr unt, gjorde skitont nere vid äggledarna så jag fick lämmna urin för odling + att vi fick göra ett extra ul. allt såg bra ut men pga. alla problem jag har nu så tyckte hon att jag skulle träffa en specialistläkare på förlossningen nästa vecka. så på tisdag ska vi dit och  träffa en läkare och göra ul och en massa annat, hoppas det ser bra ut bara.

    Jag är i vecka 32 nu och ahde sf mått 34-tjockis!!!! bebisen upskattades till 2500 g, bamsebebbe alltså!

    Bm stal en saccocäck från mvc till mig som jag fick låna med hem eftersom jag svimmar om jag sitter fel eller ligger ner i soffan. sååå skönt, ligger och myser i den nu =)
    Älskar min bm, hon är verkligen guld värd!

    Vi fick hämta hem våran fina volvo v.70 idag också=) super fin! och en ny och fin bilbarnstol!

  • Jimmysfru

    Det där med vätska är helt bisarrt, mina fingrar har sett ut som prinskorvar sedan jul... Är det vanligare att vi diabetiker samlar mycket vätska??

    Blev utredd för karpaltunnel eftersom massa vätska klämmer åt nerverna, men det var tydligen helt normalt. (allt är tydligen normalt enl. bm) Så nu vaknar jag av kalla händer, vissa dagar tappar jag kajalen för att handen är så svullen...

  • Vilda Tiger

    Ja, det är vanligt att vi diab samlar mer vatten än andra.

    Blehnda
    Hur mkt är sjukt mkt i viktökning för dig då? Alltså hur mkt har du gått upp? Jag har 21 kg nu i v 34, och börjar samla vatten nu sedan någon v tillbaka. Det handlar om att alla gravida för vidgade kärl (alla kärl) i kroppen. En del får tät näsa av detta, för att kärlen i slemhinnorna blir tjockare, och en del samlar vatten. En del får åderbråck av det. Det jag kan tipsa dig om är att dricka mycket vatten (vatten driver ut vatten), äta minimalt med salt, lägga upp benen högt flera ggr om dagen, ha STÖDSTRUMPOR på dagarna! Du ska helst sätta på dem det första du gör, INNAN du reser dig upp från sängen, för så fort du gör det strömmar vätskan ner i ben och fötter. Jag fick supersvullna ben TROTS dem sist men de gör ändå sitt till, jag lovar.

    Jag har inte fått igenom min sjukskrivning av fk än men nu fick jag iaf förlängt den jag har till bf, 30 maj. Läkaren gav mig ju bara fyra veckor först men nu har jag alltså hela vägen ut från hans sida. Bara hoppas jag verkligein får igenom den för fk nu med. Det handlar ju om 50 %, resten jobbar jag hemifrån (15%) eller tar föräldradagar för.

  • blehnda

    Vilda: Innan jag började samla vätska för tre veckor sedan så hade jag gått upp ca:15 kg, och idag när jag vägde mig hos bm hade jag gått upp 22 kg, dvs 7 kg på tre veckor. dessa tre veckorna har jag inte ätit speciellt mycket eftersom jag mår illa så fort jag äter lite för mycket, får liksom svårt att andas då känns det som.

    Jag gör allt som du tipsar om redan, trots det har jag fått så ont i fötterna de sanaste dagarna att jag knappt kan gå utan skor( min mans skor) för det gör så j-vla ont att gå på ett platt o hårt underlag.

    Ska lämmna en massa prover i morgon o träffas spec. läkaren på tisdag så får vi se vad de säger. bs ligger lite högt nu också så jag är lite orolig att bebben också ska må dåligt snart, men en dag i taget!

    Nu ska jag nana! God natt på er alla!

  • Vilda Tiger

    Blehnda
    Jag förstår dig! Jag gick upp 13 kg på 12 dagar (eller var det 12 på 13 dagar...) då jag var i ca v 32 med Lyckeli. BOFF sa det och sedan kunde jag inte ha andra skor än svärfars tofflor i storlek 44. Najs! Jag gick vätskedrivande av läkaren men det hjälpte inte mig. Jag håller tummarna för att läkaren kan hjälpa dig bättre. Kramar!

  • ebyl

    blendha: Ja jag är ju lika stor nu (iaf magen) som jag var när jag fick Iris, å då har jag 10 veckor kvar.. Så nog finns det tid att växa på alltid! Än så länge är det kontrollerat, men man vet ju aldrig vart det slutar.
    Har jag otur får jag gå till v.40, men från v.36 kan man räkna med att de kommer. Sen har jag hört att om man fött barn tidigare är det vanligare att tvillingar stannar i magen längre (livmodern är väl slappare, precis som allt annat). Än om man är förstföderska. Jag hoppas hoppas att saker å ting går för naturlig väg å att de vill komma ut runt v.37, synd man inte kan bestämma sånt..

  • blehnda

    Goddagens!

    Ännu en sömnlös natt, hade så ont i underlivet och svanskotan att jag grät, tog några alvedon o sen vart det lite bättre. gör ont att kissa nu också så jag tippar på urinvägsinfektion. har vart o lämmnat prover nu så jag hoppas dom ringer så fort dom får svaren.

    Suck, idag borde jag verkligen städa huset samt tvätta kläder, stort behov av båda just nu, men jag orkar inte...kanske ska försöka sova middag eller nåt så kanske jag blir lite piggare under dagen.

    SUUUUPER fint väder är det också så hela mitt huvud skriker att jag vill gå ut, synd bara att kroppen inte riktigt håller med.

  • ebyl

    blendha: Lyssna på kroppen! Det har jag alltför väl fått erfara. Lägg dig å vila, det behöver du!

  • TurkiskPeppar

    Var på VUL idag och allt såg jättebra ut så nu är det dags att jag börjar fatta att jag verkligen är gravid och njuter av den lille där inne

  • kim86

    Grattis Turkiskpeppar.. Vad kul..
    Jag går och längtar tills RUL som är om lite mindre än 3 veckor.. =)

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare