• Anonym

    Vad kostar det att bo i hus?

    Jag och min man är inte överens. Jag vill bo i lägenhet och han vill bo i hus. Nu vill han inte bo i hus för att det är just ett hus utan för att han är övertygad om att det är billigare än att bo i lägenhet där man får betala avgift till föreningen.

    Men säg att man betalar 5500 i månaden till föreningen. Då ingår:

    Yttre underhåll
    Kabeltv
    Värme
    Vatten
    Fastighetsavgift
    Sopor

    Vad kostar det att bo i hus med vatten, sopor, underhåll, värme etc. Vad kostar det för er?
    Jag tror ju att det går på ett ut det där...

  • Svar på tråden Vad kostar det att bo i hus?
  • Thursday

    Det brukar inte vara valfritt att försäkra huset om man har lån, då är det ett krav från banken.


    Nyfiken gul skrev 2012-03-22 07:12:52 följande:
    Försäkringar på huset är ju helt upp till mig om jag vill ha det över huvud taget eller om jag bara väljer en hemförsäkring via facket eller om jag vill ha en dyrare villaförsäkring som täcker det mesta 
    I reject your reality and substitute my own.
  • Anonym

    Jag betalar ca 3500 kr i snitt i driftkostnad för vårt hus på 200 kvm. Allt inräknat, dvs el, vatten, värme, internet, telefon, försäkring, sopor osv.

    Sedan tillkommer ju ränta på eventuella lån. Vi har ca 1,5 miljon i lån, betalar ca 5000 kr i månaden i ränta och har därmed en total boendekostnad runt 8500 kr för en stor och fin villa. Det som tillkommer sedan är ju såklart underhållskostnader och eventuella renoveringar, men allt sådant är ju investeringar i fastigheten som ökar dess värde.

  • Thursday

    Jag gjorde vid tillfälle en beräkning av vad det egentligen kostade att bo i vårt hus, det var då 2008.

    Sophämtning 1505 Hemförsäkring 3896 Vägförening 402 Sotning 713 El 10187 Uppvärmning 19200 Fastighetsskatt 6000
    Totalt 41 903 kr på ett år, dvs 3 500 kr i månaden. De två senaste vintrarna har ju varit betydligt kallare, så då har vi gjort av med kanske en extra leverans pellets, 4 pall, ca  Kabel-TV hade jag inte med då, men nu har vi bara grundutbudet så vi betalar bara TV-licensen. Bredband kostar ca 200 kr i månaden.

    Sen tillkommer ju då yttre renovering och underhåll som ju är annorlunda mot en bostadsrätt. Det beror ju i mångt och mycket på i vilket skick huset är. Vi har ett gammalt hus, som då kostade mindre i inköp än ett nytt. Vi har bytt tak på både uthuset och huset plus målat fasad på uthus och lite fönster på huset, ca 210 000 kr totalt. Vi hade en vattenläcka samma år vi flyttade in, ca 16 000 kr.  Vi bytte oljebrännare mot pelletsbrännare, ca 25 000 kr. Och så trädgården, där väljer man ju hur mycket man vill lägga.


    I reject your reality and substitute my own.
  • Ravenna

    Jag flyttade nyligen från bostadsrätt till villa och jag tycker att det är en stor fördel att själv kunna styra över sina avtal, påverka hur mycket el man använder och själv kunna styra över kostnadsbesparande investeringar. Vi planerar t.ex. att installera en kamin - dels för mysighetsfaktorn och dels för att avlasta elräkningen inför nästa vinter. Kaminen kommer att betala sig själv över ca 10 års tid.

    Det kan man inte bara göra i en bostadsrätt om man känner för det!

  • sextiotalist

    Personligen så bor jag mycket hellre i hus än i en bostadsrätt. Dels för att jag inte är en lägenhetsmänniska men även för att jag inte gillar den juridiska formen som bostadsrätt innebär.

    hur mycket ett hus kan kosta, vi hyr ett hus idag, ett dåligt isolerat hus kan jag tillägga, direktverkande el.

    Vi betalar c:a 3000 i snitt i el per månad (vintern drar upp), sedan är det va/sopor som ligger på 500 i månaden. Underhåll behöver vi inte tänka på att spara till.   

  • Anonym (moi)

    Vi bor idag i lägenhet där det kostar oss 10-11000 per månad med alla avgifter.

    Vi skall flytta till hus där vi kommer sätta in 10000 varje månad på huskontot. det kommer täcka alla räkningar, lån osv. men det kommer även vara 3-4000 över varje månad som då kommer sparas hela tiden utifall någonting händer som måste lagas, därav är vi säkrade för det med.
    Sen har vi turen att jag jobbar med att sälja vvs va och elmaterial, så skulel något gå sönder f¨r jag det ju för inköpspriser ;)

  • Anonym (Anna 34)

    6000 betalar vi och det är inkl. allt.

    Huset kostade 350.000.

  • Anonym (Anna 34)
    Anonym (Anna 34) skrev 2012-03-22 10:27:03 följande:
    6000 betalar vi och det är inkl. allt.

    Huset kostade 350.000.
    Inkl lån också såklart.
  • dec2010

    Som så många andra har skrivit. Skillnaden är ju att du själv kan reglera kostnaderna i ett hus.

    Vatten, avlopp, sopor osv. Det är ju högst individuellt. I vår kommun vägs soporna o man betalar efter vad man slänger. Vi sopsorterar o får ner kostnaden på det viset. Dock har vi blöjsopor o dem går ju inte att sortera bort.

    Vi bor på landet med eget vatten och avlopp. Så den kostnaden slipper vi varje månad. Det är en gång om året när det slamsugs. Samt vattenprov osv.

    Elen reglerar man ju själv genom att använda mindre. Vi har bergvärme så den värmen är inte så dyr.  

    Försäkring måste man ha. Annars vill inte banken låna ut pengar.  

    Jag tror generellt som din sambo att det är billigare att bo i hus. Du får liksom mer för pengarna. Underhåll, ja det är klart. Men det ser ni ju när ni flyttar in. Klart det kostar mer att köpa ett hus där allt ska göras. Och ett hus där inget är akut.

    Har inga exakta siffror i huvudet för vad vi har. Då vi är relativt nyinflyttade i detta huset.

  • Anonym

    Tack för era svar.

    Jag ser att det varierar lite. Många verkar ha glömt fastighetsavgiften i beräkningen men den är ju bara några hundralappar i månaden, så det spelar kanske mindre roll.

    Det jag kan se är ju att kostnaderna är likvärdiga + att man kan få stora kostnader om taket, pannan eller något annat går sönder. Fördelen med hus är att man kan styra själv över sina utgifter. Värma endast ett rum och huttra i de andra om man har dåligt med pengar etc. Visst, man kan inte bestämma själv i en lägenhet men fördelen är ju just att man delar kostnaderna med grannarna

    Även i lägenhet kan man välja elavtal och försäkringar själv.

    Vi VILL bo i lägenhet, då vi inte är husmänniskor. Vi har bott i hus tidigare och gillade det inte alls, så för alla är inte hus optimalt. Vi vill använda vår tid till barnen och varandra, inte till trädgården, måla fönster och fasad på semestern etc.  Min man ville nu flytta tillbaka till hus för att han tror det blir billigare men jag tror inte det, och speciellt inte efter vad ni skrivit om era kostnader.

    En fundering jag har är om den där driftkostnaden som står i annonsen när man köper hus stämmer? På de hus min man tittat på så ligger det på ca 45000 per år (3750) och då har vi inte avsatt pengar för underhållet och kabeltv och/eller internet som oftast ingår i avgiften. 

Svar på tråden Vad kostar det att bo i hus?