10-årig flicka död efter fall från skoltak

En tioårig flicka som föll från ett skoltak i Svedala har avlidit. Just takspring är ett välkänt problem i kommunen sedan tidigare.
– Det är ett bekymmer, och där vädjar vi till alla föräldrar och boende att rapportera när detta sker, säger utbildningschef Fredrik Aksell till TT.

Polisen på plats på Kyrkskolan på Malmövägen i centrala Svedala på söndagskvällen efter att ett barn fallit från ett 10 meter högt tak
Polisen på plats på Kyrkskolan på Malmövägen i centrala Svedala på söndagskvällen efter att ett barn fallit från ett 10 meter högt tak

Svedala kommun har bekräftat att flickan har avlidit efter att ha fallit från ett skoltak under söndagskvällen.

Tiktok-utmaningar

Sorghanteringen på skolan är aktiverad, och kristeam är inkopplade för att möta elever under måndagen.

– Det är nedstämt, säger kommunens utbildningschef Fredrik Aksell, som varit på skolan under morgonen.

Larmet om olyckan kom vid 20.15 på söndagen. Flickan föll från en höjd på runt tio meter, har räddningstjänsten tidigare uppgivit till medier.

Att barn vistas på skoltaket är enligt räddningstjänsten också känt sedan tidigare. Enligt polisen handlar takspringet om utmaningar via sociala medier, rapporterar Aftonbladet.

– Det har pågått till och från till följd av Tiktok- och Snapchatutmaningar, säger kommunpolis Paul Nilsson till tidningen.

"Svårt att styra över"

Orsaken till att barn befann sig på taket under söndagskvällen känner inte utbildningschefen till.

– Jag vet inte på vilka grunder eller varför dessa flickor tagit sig upp, varför de gjorde det eller hur ofta de varit där.

– Vi får utreda och kolla för att se om det är något vi behöver göra framöver för att undvika det, säger Fredrik Aksell till TT om takspringet och fortsätter:

– Att vi har barn som är uppe och klättrar på saker är ett bekymmer.

TT: Kommer kommunen göra någon åtgärd på grund av takspring?

– Ja, inom det som är rimligt. Det ska inte gå att ta trappor dit upp. Sedan vad barn och unga gör under lov och ledigheter har vi väldigt svårt att styra över. Men att motarbeta att olyckor sker – vi vill inget hellre.

Polisen ser det inträffade som en olyckshändelse. Det finns inga misstankar om att ett brott skulle ligga bakom fallet.

Larmet om olyckan kom vid 20.15 på söndagen.