10 roliga och mysiga aktiviteter att hitta på med ditt barn i höst

Hösten är en fantastisk tid för familjeaktiviteter. Naturen bjuder in till lek med sina krispiga löv och svala vindar, medan hemmet blir en mysig tillflyktsort från den kyligare temperaturen. Här är 10 tips på mysiga höstaktiviteter att hitta på tillsammans med ditt barn!

Hösten är den perfekta årstiden att hitta på mysiga familjeaktiviteter på.
Hösten är den perfekta årstiden att hitta på mysiga familjeaktiviteter på.

1. Pressa blommor

Hösten bjuder inte bara på färgrika löv utan även på vackra blommor som är på väg att tacka för sig. Ta en promenad med barnen och samla på er blommor och blad. Hemma kan ni sedan pressa dem mellan två tunga böcker. Efter några veckor har ni vackert pressade blommor att använda i pyssel eller för att skapa konstverk.

2. Måla med naturmaterial

Istället för penslar kan ni använda naturmaterial som kottar, pinnar eller löv för att måla. Doppa dem i vattenfärg och utforska de olika mönster och texturer de skapar på papper. Detta ger barnen en chans att se och känna naturen på ett nytt sätt samtidigt som de kan uttrycka sin kreativitet.

3. Baka tillsammans

Bakning är en fantastisk aktivitet att njuta av när det blir kyligare ute. Baka tillsammans med barnen och använd höstens skörd som inspiration. Kanske en kryddig morotskaka, kanelbullar eller en äppelpaj på nyplockade äpplen? Låt barnen vara delaktiga i alla steg, från att mäta ingredienserna till att dekorera färdiga bakverk. Och glöm inte det bästa - att smaka tillsammans när allt är klart!

4. Ha en picknick i naturen

Trots att temperaturen sjunker kan en picknick vara en underbar aktivitet. Packa en ryggsäck med varma drycker och några hemgjorda mackor eller bakverk. Lägg även till några filtar och kanske en termos med varm soppa. Välj en solig dag och hitta en mysig plats i skogen eller vid en sjö. Njut av maten, drycken och den friska höstluften.

5. Anordna en skattjakt

Förbered en lista med höstrelaterade föremål eller ledtrådar för barnen att leta efter. Det kan vara specifika löv, kottar, äpplen eller andra tecken på säsongen. Skriv roliga och kluriga ledtrådar som leder dem från en punkt till en annan, kanske med en liten överraskning eller godis vid varje stopp. För de äldre barnen kan du göra det lite mer utmanande genom att skapa rebusar eller gåtor. När allt är klart, sätt barnen på jakt! Det är en utmärkt aktivitet för att uppmuntra till utforskning av naturen, samarbete och problemlösning.

6. Bygg en koja

Hösten är en idealisk tid för att bygga kojor utomhus. Naturen ger oss massor av byggmaterial, allt från kraftiga grenar till tjocka löv. Välj en plats i trädgården eller i en närbelägen skog, och börja med att leta efter långa, stabila grenar för att skapa kojans ram. Bind ihop grenarna med rep eller snöre och fyll sedan på med mindre grenar för att skapa väggar och tak. Inuti kojan kan ni lägga några filtar eller mattor för att göra det extra mysigt. Denna aktivitet är inte bara rolig, utan lär också barnen om konstruktion och teamwork.

7. Ordna hemmabio

Förvandla ert vardagsrum till en höstig hemmabio! Välj en film med hösttema eller en familjefavorit. Förbered popcorn, tänd några ljus, dra för gardinerna och gör rummet så mörkt och mysigt som möjligt. Bred ut massor av kuddar och filtar på golvet för en riktig bioupplevelse. Och som pricken över i:et, varför inte servera varm äppelcider eller choklad för att hålla er varma medan ni njuter av filmen? Det är det perfekta sättet att komma in i höststämning och ha kvalitetstid tillsammans.

8. Gå ut på höstsafari

Ta en uppfriskande promenad ute i naturen och uppmuntra barnen att hitta och samla olika höstskatter - som kottar, olika sorters löv och kanske några stenar. Hemma kan dessa skatter sedan bli till roliga pysselprojekt. Kanske kan ni göra vackra höstkransar eller en lövtavla?

9. Gå på fågelspaning

Hösten är en fascinerande tid för fågelskådning. Många arter börjar sin flytt söderut, medan andra stannar kvar. Ordna en fågelskådningsdag med barnen. Börja med att leta upp en bra guidebok över lokala fåglar och utrusta er med kikare. Bestäm en plats i naturen där ni kan observera – det kan vara en närliggande skog eller kanske bara er egen trädgård. För en journal där ni noterar vilka arter ni ser, när ni såg dem och var.

10. Skapa egna pumpalyktor

Inför Halloween eller bara som ett sätt att lysa upp de mörka höstkvällarna kan ni skapa egna pumpalyktor. Börja med att låta barnen välja en pumpa var, och sedan rita ett ansikte eller mönster på den med en tuschpenna. För de yngre barnen kan detta vara hela projektet, medan äldre barn kan hjälpas åt med att skära (under vuxens uppsikt). När pumporna är urgröpta och klara, placera ett ljus inuti och sätt dem utanför dörren eller i fönstret.

Läs mer: