Festplats - festlokaler

Man bör vara ute minst ett år innan festen skall äga rum, särskilt om brudparet väljer att gifta sig vid en populär tidpunkt som pingst och midsommar samt om man väljer en populär festlokal. Det finns mycket att välja på tex. ha festen på en herrgård med allt inkluderat, hyra lokal med catering eller ordna festen helt själv i en samlingslokal eller i det egna hemmet.

Bygdegårdar
En bygdegård är oftast en enkel samlingslokal som man hyr och disponerar helt själv, många med bord, stolar och servis. Dessa lokaler drivs av ideella föreningar och är medlemmar i Bygdegårdarnas Riksförbund. Det finns ungefär 1.300 olika bygdegårdsföreningar runt om i landet. Med en bygdegård har ni möjlighet att påverka och göra det mesta av festarrangemanget själva och på så sätt utföra festen med den budget som passar er bäst. Att hyra en bygdegård är relativt billigt och kostar oftast bara mellan 500 - 3 000 kronor http://www.bygdegardarna.se/

Festlokal, slott och herrgårdar
De flesta festlokalerna erbjuder helhetsarrangemang där man betalar ett kuvertpris per person där det mesta ingår. Runt storstäderna är det vanligt med ett kuvertpris som ligger på 700 - 900:- medan kuvertpriserna på mindre orter ligger på 400 - 600 kronor. I kuvertpriset ingår generellt sett lokal, brudskål, servis, 3-rätter, vin (3 glas), kaffe och srvering.

Man kan också med vissa festlokaler hyra endast lokalen för att själv ta med mat & dryck ller anlita catering. Om man anlitar catering tillkommer ofta kostnader förutom maten åsom, hyra av porslin, bestick, personal, bordslinne, servetter, dekorationer m.m. otalkostnaden med catering kan faktiskt bli samma som festlokalens egna elhetsarrangemang om själva festlokalen i sig är dyr att hyra.

Serveringstillstånd
Om ni har möjlighet att servera egen dryck i en festlokal så behöver man inte något peciellt tillstånd (s.k. serveringstillstånd) när det handlar om bröllopsfest. En böllopsfest klassas som ett slutet sällskap och därför får man servera vin och sprit till det exakta jälvkostnadspriset eller helt gratis. Men om festlokalen redan har ett serveringstillstånd år man inte själv ta med egen dryck eller servera, man måste då låta de som har erveringstillståndet sälja och servera alkoholdryckerna. Man behöver alltså inte längre nsöka om något serveringstillstånd (hette tidigare utskänkningstillstånd) för att servera alkohol för detta ändamål.

Gällande alkohollag (till Sveriges Riksdag)

/
stats