Så hittar du lusten i vardagen igen
Eva Borg vill att fler småbarnsmammor ska få lust till livet – och då menar hon inte att man ska ha sex minst fyra gånger i veckan.
– Lust är en mängd saker. Lust är att vara i sin kropp, att vara nöjd med sig själv, att ta egna beslut, att stanna i lagomlandet när man vill det, att kunna be om hjälp och inte minst, att våga se möjligheter. När jag säger ordet lust menar jag alltså lust för allt från mat till sömn och sensualism.
Men vad är det som hindrar oss från att känna lust? Enligt Eva finns det en mängd faktorer som kan få oss att tappa gnistan. En av dem är det mediala flödet vi stöter på dagligen.
– Vi lever i ett överflöd av bilder och meddelanden som berättar hur vi ska vara, äta, se ut, bo och tänka. Det här gäller inte minst för småbarnsföräldrar som översköljs av ideal kring ”den perfekta familjen” och trender för barnuppfostran. Det bygger upp en stress, och stress tar oss bort från vår inneboende lust.
Lättare lass i hemmet
En annan vanlig lustdödare är den sneda ansvarsfördelningen som gäller mellan män och kvinnor i hemmet.
– Tyvärr ser det fortfarande ut så att kvinnor, oavsett om de är hemma med barnen eller jobbar heltid, tar det största ansvaret för hemmet. Det är en jättestor grej som både kan leda till ren utmattning och till frustration gentemot partnern – ingen grogrund för lust, direkt.
För att skapa bättre förutsättningar för att känna lust – till partnern, vardagen eller sig själv – tycker Eva att man ska försöka skära ned på stress, krav och ideal och se till sina grundbehov.
– Titta på det lilla barnet, det måste ha tre saker: Näring, sömn och närhet. Samma sak gäller för oss. Hur många är det inte som lider av problem som är relaterade till det vi äter, hur vi sover och hur vi relaterar till andra? Om du kan arbeta fram en hälsosam relation till näring, sömn och närhet så kommer lusten som ett paket på posten.
Evas tips för en mer lustfylld vardag
1. Gå på mediafasta: Testa en vecka utan icke-nödvändig media, till exempel sociala medier, skönhetstidningar, bloggar och dylikt. Känn efter, sjunker stressnivåerna – märker du ingen större skillnad eller är det tvärtemot väldigt svårt att gå utan?
2. Inventera ansvarsfördelningen: Om du bor med din partner, se över vem som gör vad hemma hos er och räkna på hur mycket tid ni lägger ned på hemmet och barnen. Tar du på dig mer än hälften av jobbet? Får du någon egentid?
3. Nobba kraven: Att känna lust kan också bli en av de många uppgifter man sätter på sin att göra-lista. Strunta i det. Det handlar inte om att du ska gå och bowla varje tisdag eller läsa en ny bok i månaden, utan om att lägga grunden för att du ska vilja och orka göra det.