Så maxar du solsemestern med barnen
Solskolan
– Lektion ett i lilla solskolan är, tyvärr, att undvika solen – i alla fall med de yngsta. Innan de har fyllt ett år har dina barn praktiskt taget inget eget skydd mot solens strålar, så det gäller att vara extra försiktig, särskilt mellan klockan elva på förmiddagen och tre på eftermiddagen.
– På solsemester med barnen gäller det att välja ett vattenresistent solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor. Lapar ni sol på svenska stränder kan det räcka gott och väl med solskyddsfaktor 30, men i varmare breddgrader eller ute till havs kan det vara bra att höja till faktor 50.
– Tröttnar du få allt smörjande finns det så kallade UV-dräkter som skapar ett heltäckande skydd för barnen. Men glöm då inte att komplettera med solskyddsmedel i ansiktet, bakom öronen, på händerna och på fötterna.
– När ni är ute på stranden, slå upp ett parasoll eller annat solskydd som barnen kan ta skydd under. Tänk på att alltid ha en flaska vatten med er, eftersom barn blir uttorkade lättare än vuxna.
Badtipsen
– Både vatten och sand reflekterar solljus och det innebär att solens strålar tar mer på stranden. Något många inte vet är att solstrålar dessutom når ned en halv meter under vattenytan. För många barn innebär det att hela kroppen utsätts för strålningen även när de är i vattnet, och hela kroppen bör därför smörjas in med solskyddsfaktor – vattenresistent sådan, såklart.
– Badskor skyddar små fötter mot vassa stenar, sjöborrar och liknande, dessutom skapar de en barriär mot solens strålar. När barnen leker vid poolen kan de använda antihalksockar för att inte trilla och slå sig.
– Ambitiöst badande, snorklande eller dykande kan ibland resultera i att vatten tar sig in i den yttre hörselgången vilket i sin tur kan orsaka en öroninfektion. Symptom på infektionen är att barnet får en känsla av lock för örat och en kladdig vätska i hörselgången. Detta bör gå över på ett par dagar – annars är det bra att ta kontakt med en läkare.
Källa: 1177.se