MSB rekommenderar inte att man bunkrar och köper onödigt mycket varor.
MSB rekommenderar inte att man bunkrar och köper onödigt mycket varor. - Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT, Anders Wiklund/TT

Behöver man bunkra? Så tycker MSB i frågan

När det säkerhetspolitiska läget slås omkull väcks många frågor: "Hur förbereder man sig på bästa sätt?" och "Behöver man bunkra?". Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sagt sitt i frågan.


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har minst sagt haft mycket att göra de senaste veckorna när det säkerhetspolitiska läget i Europa blivit allt mer allvarligt.

Så tycker MSB om att bunkra

Nedladdningarna av informationsbroschyren “Om krisen eller kriget kommer” har ökat lavinartat. Detsamma gäller frågor om var skyddsrummen i Sverige är belägna, samt frågor om hur mycket man bör förbereda sig, bunkra upp.

Läs mer: Det här kan hända om Sverige hamnar i krig

Så här svarar Anna Wennerström, pressansvarig på MSB, i frågan:

– Vi trycker alltid på att det är bra att ha en god hemberedskap där de som kan ska kunna klara sig i ungefär en vecka utan samhällets hjälp, säger hon till SVT.

"Tänk solidariskt"

Hon betonar också vikten i att se över mat, värme, vatten och kommunikationer. Hon rekommenderar att man ska se över sitt eget hushåll och utifrån det anpassa sitt eget behov.

Vad gäller så kallad “prepping”, eller bunkring, berättar Anna Wennerström att det är bra att folk förbereder sig, men att man inte ska överdriva.

– Man ska inte bunkra, utan tänk solidariskt. Köp sånt som du behöver, men köp inte upp stora lager, rekommenderar hon.

/
/
/
/
/
stats