Därför firar vi Lucia och har lussevaka dagen innan
Allt om varför vi firar Lucia och varför vi har lussevaka den 12 december.
I Sverige firar vi Lucia den 13:e december och dagen brukar bestå av luciatåg med sång, fika och tända ljus. Många firar genom att titta på traditionellt luciafirande på tv och många med mindre barn firar tidigt på morgonen på barnens förskola/skola innan jobbet med sång, tomtar, lucior och pepparkakor som barnen bakat.
Varför firar vi Lucia?
Lucia har sitt ursprung i den kristna tron och högtiden firas till minne av helgonet Lucia som ska ha dött den 13:e december år 304 då hon brändes på bål för sin kristna tro. Dock skedde ett mirakel när hon skulle brännas då lågorna vek undan och hon dog sedan av ett svärdhugg.
Eftersom Lucia har sitt ursprung i den kristna tron så är det än idag stort med luciafirande i kyrkan den 13:e även om också detta firande har blivit modernare på senare år. Lucia kommer med ljus och hopp och ska påminna oss om detta när det är som mörkast ute.
Vad är lussevaka?
Lucianatten räknades förr som årets längsta natt, enligt folktron var denna natt också extra farlig. Man var övertygad om att den 13:e december så var övernaturliga makter i rörelse och visade sig! Har du kanske hört om något som kallas för Lussevaka? Det kommer från just denna lucianatt då folket inte ville somna och höll sig vakna genom att äta vilket sen kom att kallas för lussevaka!
När började Sverige med Luciatåg?
Namnet Lucia kommer från Latinets Lux som passande nog betyder Ljus.Vårt moderna luciafirande har sin början år 1927, då arrangerades det första officiella luciatåget i Sverige. Förr såg det dock annorlunda ut än det gör idag. Då fanns det en lucia och en eller två följeslagare.
Idag kan ett luciatåg var väldigt långt och stort med både lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar bland annat! Firandet har ändrat sig genom åren men det som fortfarande är precis likadant som förr är att vi firar med att äta mat (och fika) tillsammans även om vi idag kanske inte gör det för att kunna hålla oss vakna utan för att umgås och fira att julen är på ingång.