Förslaget: Regeringen vill satsa på fler familjehem för utsatta barn
Regeringen vill satsa på fler familjehem för utsatta barn. I vårändringsbudgeten föreslås därför bland annat 100 miljoner kronor extra för det ändamålet under 2023.
Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten att ytterligare 100 miljoner avsätts 2023 för att stärka den statliga subventionen av kommunernas familjehemsplaceringar. Av de 100 miljonerna är 50 miljoner "nya pengar", enligt socialministern Jakob Forssmed (KD)
– Vi behöver att fler familjer öppnar upp sina hem för att ge stöd, omsorg och kärlek till de barn som finns i utsatthet, säger Jakob Forssmed.
Han betonar att det i dag råder brist på platser i familjehem för utsatta unga.
– De kan gå till själva placeringen av barn, men också till utvecklingsinsatser i kommunerna för att kunna bedöma fler familjehem och ge stöd till befintliga familjehem, säger socialministern.
Hindra olämpliga aktörer
För att på längre sikt få fram fler familjehem så ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en informationskampanj till allmänheten om bland annat familjehem och jourhem. För det får Socialstyrelsen fem miljoner i år och tio miljoner kommande år.
Regeringen avsätter också pengar för att utveckla kommuners stödinsatser till familjehem. Det finns en risk att olämpliga aktörer vill bli familjehem, enligt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
– Därför ska Socialstyrelsen utveckla ett kunskapsstöd till kommunerna när man nu ska rekrytera, utbilda och stötta dessa familjehem, säger hon.
Bryta nyrekryteringen?
På längre sikt vill regeringen införa ett nationellt register för familjehem. När det kan vara på plats är inte klart.
Regeringen avser även att tillsätta en nationell samordnare för fler kvalitativa placeringar inom den sociala barn- och ungdomsvården.
Förhoppning är att satsningen även ska ha effekt på nyrekryteringen till kriminella gäng.
– Jag tror att bra placeringar i trygga familjehem kommer att kunna bryta den sortens utveckling – absolut, säger Waltersson Grönvall.