15 enkla och roliga lekar till barnkalaset

Planerar du ett barnkalas och vill hitta lekar som är både roliga och engagerande? Här är en guide till femton lekar som kommer att göra ditt barnkalas oförglömligt, oavsett om du har små eller större barn.

Barn som leker lekar, barn på kalas.
Barnen uppskattar alltid lekar.

Traditionella lekar med en twist

  1. Fiskdamm med överraskningar - Istället för vanliga godispåsar i fiskdammen, varför inte inkludera små leksaker eller pysselmaterial? Det blir en trevlig och oväntad överraskning för barnen.

  2. Stoppdansen med uppdrag - När musiken stannar får barnet som står sist ett roligt uppdrag att utföra, som att hoppa på ett ben eller sjunga en sång.

  3. Säckhoppning med frågesport - Varje gång ett barn når en viss punkt på banan, måste barnet svara på en enkel fråga för att få fortsätta.

  4. Skattjakt med kluriga ledtrådar - Lägg till kluriga frågor eller gåtor som barnen måste lösa för att hitta nästa ledtråd.

  5. Musikaliska stolar med teman - Dekorera stolarna efter ett tema, som djungel eller rymden, för att göra leken mer spännande.

Kreativa lekar som stimulerar fantasin

  1. Skapa din egen saga - Ge barnen en inledning till en historia och låt dem fylla i resten. Det är en naturlig och enkel väg till att få igång deras kreativitet.

  2. Måla med kritor på trottoaren - Detta är en utomhusaktivitet där barnen kan uttrycka sig fritt. Och det bästa av allt? Inget kladd!

  3. Bygga med klossar eller LEGO - Skapa en tävling där barnen får bygga den högsta tornet eller den mest kreativa konstruktionen.

  4. Teaterpjäs med rekvisita - Förbered en låda med olika kläder och accessoarer. Barnen kan sedan använda dessa för att sätta upp en liten pjäs.

  5. Gör egna smycken eller armband - Med enkla material som snören och pärlor kan barnen skapa sina egna smycken.

Lekar som kräver lite förberedelse 

  1. Ägg och sked-race - Varje barn får ett ägg (kan vara av plast eller ett kokt ägg) och en sked. De måste balansera ägget på skeden och springa en bana. Om ägget trillar måste de börja om från start.

  2. Hemliga budskap - Skriv ner korta meddelanden på små papperslappar och göm dem runt i huset eller trädgården. Barnen får sedan uppdraget att hitta och samla ihop alla meddelanden.

  3. Blixtbingo - Förbered bingobrickor med bilder istället för nummer, till exempel djur eller saker som hör till ett visst tema. När du ropar ut bilderna måste barnen markera dem på sin bricka.

  4. Skumgodis-kast - Lägg en hink i mitten av ett rum och ge varje barn en påse små skumgodisar. Målet är att kasta skumgodiset i hinken från en viss avstånd.

  5. Gissa låten - Spela upp korta klipp av populära barnlåtar och låt barnen gissa vilken låt det är. Det barn som gissar rätt får en liten belöning.

Extra tips för en lyckad fest

Nu när du har en lång lista av roliga lekar är det dags att tänka på detaljerna. Det kan vara smart att ha en backup-plan om vädret inte samarbetar för de utomhusaktiviteter du har planerat. Inomhuslekar som "Gissa låten" eller "Blixtbingo" är perfekta för sådana tillfällen. Och glöm inte att förbereda priser eller godis som barnen kan vinna i de olika lekarna. Det ger en extra krydda av spänning och gör festen ännu roligare!

Det kan kännas som mycket att tänka på, men med lite förberedelse kan du skapa ett fantastiskt och minnesvärt barnkalas. Genom att välja lekar som passar barnens ålder och antal, samt genom att ha allt material redo i god tid, lägger du grunden för en lyckad dag.