5 tips så tacklar du trotsåldern som förälder

– Det finns egentligen flera trotsåldrar, men den med stort T infaller någon gång när barnet är 2-3 år gammalt. Och ganska många ungar får en släng av trotsålder när de bara är 18 månader, säger barnpsykologen Malin Bergström som också skrivit boken Lyhört föräldraskap.


Hon säger att man egentligen vet ganska lite om varför barnen hamnar i trotsåldern, helt enkelt eftersom vår kunskap om hjärnan ännu är begränsad. Men klart är att åldern mellan 2 och 3 år är händelserik för alla barn.

Det formligen sprakar i huvudet på våra barn i den här åldern, och utvecklingen är så intensiv. Språket kommer med full kraft och de kognitiva förmågorna utvecklas snabbt. När det händer så mycket i hjärnan är det inte heller så konstigt att barnen lätt kan bryta ihop.

Malin Bergström säger att den snabba utvecklingen gör att barnen vid den här åldern också för första gången kan uttrycka sitt missnöje på riktigt, och ha åsikter om saker och ting.

– Det är ju så klart jättebra, även om man inte ska sticka under stol med att det kan vara väldigt jobbigt för både föräldrarna och barnen. Och det är också viktigt att komma ihåg det, att det här är lika jobbigt för barnen. De är inte ondskefulla utan bara offer för sina egna känslor, säger Malin. 

Acceptera konflikterna

För att du som förälder ska klara av trotsåldern utan att bli skvatt galen gäller det att göra flera saker. Det första är att avdramatisera konflikterna som kommer att uppstå. För en konflikt är inte hela världen.

– Vi tycker så klart att det är jättejobbigt att hamna i konflikt med våra barn, men det får man bara släppa. Vi ska inte vara så rädda för att bråka, för de här situationerna leder framåt. Vi kanske känner att vi blir för arga, men det blir vi inte. Barnen behöver vår vägledning och styrning.

Och när det är som jobbigast kan det också vara skönt att veta att en jobbig trotsålder absolut inte är ett tecken på att ditt barn kommer att vara jobbigt längre fram.

– Nej, det finns ingen som helst koppling däremellan. Trotsåldern är en helt naturlig fas i barnens utveckling.

Malin Bergströms bästa tips: 5 sätt att klara av trotsåldern

1. Tänk om. Barnen är offer för ett känslomässigt haveri, de är inte jobbiga med vilje.

2. Att vara superkonsekvent är sällan lösningen. Pröva att vara lite flexibel i stället, du vinner inget på att visa vem som bestämmer.

3. Ibland går det inte att undvika konflikter. Acceptera det och satsa på att bli sams efteråt i stället.

4. Fundera över hur du kan hjälpa ditt barn igenom det jobbiga. Sätt gränser utan att vara stenhård, visa att du är vuxen och kommer att leda ditt barn genom en jobbig period.

5. Det är ingen vits alls att prata med barnen mitt i deras utbrott. Sitt tyst bredvid i stället, eller ge dem en riskaka om du hinner. Detsamma gäller, vilket ni nog har märkt, för bråk med vuxna – exklusive riskakan kanske.

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock