Åklagaren om mordet på Tove: Ströps till döds

Två unga kvinnor åtalas för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Enligt åklagaren har de båda kvinnorna gemensamt strypt Tove och bränt hennes kropp. Motivet till det hela är däremot fortfarande oklart.

Två unga kvinnor åtalas för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Enligt åklagaren har de båda kvinnorna gemensamt strypt Tove och bränt hennes kropp. Motivet till det hela är däremot fortfarande oklart.
Två unga kvinnor åtalas för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Enligt åklagaren har de båda kvinnorna gemensamt strypt Tove och bränt hennes kropp. Motivet till det hela är däremot fortfarande oklart.

Tove anmäldes försvunnen efter en utekväll i Vetlanda i oktober. En stor sökinsats inleddes kort därefter, där flera hundra frivilliga deltog.

Kort efter försvinnandet häktades två kvinnor, 18 och 20 år gamla, misstänkta för inblandning.

Ströps till döds

I början på november hittades Tove avliden i ett skogsområde utanför Vetlanda, och de båda misstänkta kvinnorna omhäktades misstänkta för mord och gravfridsbrott.

Nu åtalas de båda för att "gemensamt och i samförstånd" ha mördat Tove.

Enligt åtalet har kvinnorna dödat henne genom att ta strypgrepp på henne när hon låg på golvet. De ska enligt åklagaren båda ha varit inblandade i mordet.

Transporterade Toves kropp till skogsområde och tände eld

Senare har de transporterat hennes kropp till skogsområdet, där de försökt bränna upp den.

20-åringen ska dessutom, enligt åtalet, ha återvänt till platsen senare samma dag för att hälla brandfarlig vätska över kroppen och återigen antända den.

"Polisen har genomfört ett gediget utredningsarbete och jag anser mig ha en tydlig bild av händelseförloppet och de misstänktas delaktighet", skriver åklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande.

"Konfliktfylld relation"

De båda häktade kvinnorna har tidigare uppgett att det uppstod bråk mellan 20-åringen och Tove på nattklubben där de befann sig.

"Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas", skriver åklagaren.

Båda de häktade kvinnorna har tidigare erkänt delar av gärningen, men ingen av dem har erkänt mord.

– Hon har inte varit delaktig i något mord. Hon har inte ens varit i rummet där det ska ha hänt. Hon har känt sig tvingad att hjälpa till att flytta kroppen. Det har hon gjort, men ingenting annat, säger Mikael Svegfors, som försvarar 18-åringen, till TT.

Försvararen: Saknat uppsåt

Clea Sangborn som försvarar 20-åringen meddelar att även hennes klient erkänner gravfridsbrott.

"Min klient erkänner att hon i ett bråk med målsäganden och efter att målsäganden tagit ett grepp runt min klients hals, svarat med att kortvarigt ta ett grepp runt målsägandens hals", skriver hon i ett sms till TT.

20-åringen bestrider däremot ansvar för mord.

"Dels då greppet i sig inte kan ha orsakat dödsfallet och dels då hon har saknat uppsåt att döda målsäganden", skriver Clea Sangborn.

20-åringen mår mycket dåligt över situationen, uppger hennes försvarare.

"Jag har en väldigt ung klient. Hon är helt ostraffad. Hon mår väldigt dåligt och jag oroar mig för henne, eftersom varje gång det rapporteras om målet så försämras hennes mående", skriver Sangborn.

Åtalas även för skadegörelse

20-åringen åtalas även för skadegörelse, då hon enligt åklagaren har antänt fasaden på Toves pappas hus i januari 2022, där även Tove bodde vid tidpunkten. 20-åringen förnekar det brottet, enligt hennes försvarare.

Fakta: Detta har hänt

Lördag 15 oktober: Den 21-åriga kvinnan är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls sedan misstänkta för människorov.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter 21-åringen avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar 21-åringen död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott. Senare plockas misstankarna om människorov bort.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och gravfridsbrott.