Albumaktuella Fröken Elvis: "Känns som att det alltid är någon som måste vabba"

Fröken Elvis släpper ny singel – och snart även ett helt nytt album. I en intervju med Familjeliv berättar Camilla Fritzén, bandets "lead singer", om det nya albumet och hur de bollar både karriär och vardagspusslet:
– Hur jämställt förhållande du än har så är pusslet större för en kvinna med småbarn. Iallafall om du samtidigt vill hålla liv i nån slags karriär.

Fröken Elvis släpper ny singel – och snart nytt ett helt album nytt album 'Fröken Elvis & GIGANTERNA'.
Fröken Elvis släpper ny singel – och snart nytt ett helt album nytt album "Fröken Elvis & GIGANTERNA".

Fröken Elvis är ett av Sveriges mest älskade liveband. Idag släpper bandet en ny singel med titeln “Aldrig nöjd”, och den 25 februari släpper de dessutom sitt nya album “Fröken Elvis & GIGANTERNA”. I albumet, som de spelat in i ett gammalt kvinnofängelse, får vi höra bandet tolka Elvis, men också fler musikgiganter:

– Om vi måste sätta en genre på det skulle det kanske bli svensk singer-songwriter med inslag av ös. Den här gången är det faktiskt några äldre musikgiganter som vi lånat melodier från. Det blir Mozart, Bach och Beethoven med texter som speglar det som sker omkring oss.

I en intervju med Familjeliv berättar bandets "lead singer" Camilla Fritzén om det nya albumet, om varför det är viktigt att fler kvinnor får ta plats i samhället och hur de gör för att kombinera sin strålande musikkarriär med småbarnslivet – med allt vad det innebär.

"En enorm låtskatt att plocka från"

Fröken Elvis tolkar framför allt Elvis-låtar på svenska. Idén som ligger till grunden till succén uppkom dels när bandet upptäckte att ingen hade översatt just Elvis. Flera andra giganter var redan “tagna”, men hos Elvis fanns det en oöppnad låtskatt:

– Otroligt nog visade det sig att Elvis var ”ledig”. Av någon oförklarlig anledning hade ingen översatt honom och vi hade tur och hittade luckan. Det får nämligen bara finnas en översättning per låt och du måste söka rättigheter från Elvis förlag i USA, berättar hon och fortsätter:

– Elvis spelade in över 700 låtar, tidlösa melodier och med teman som funkar än idag så vi hade en enorm låtskatt att plocka från.

“Till största del män som styr”

Fröken Elvis består av fem kvinnor: Camilla Fritzén, Lisa Bodelius, Maria Olsson, Josefin Berge och Sanna Andersson. Bandet är ett av få band som består av enbart kvinnor. Men det behövs fler kvinnliga förebilder, inte bara i musikbranschen:

– Unga behöver kunna se sig själva för att veta att det finns en möjlighet för dem att bli till exempel basist i ett band, företagsledare eller polis. Musikbranschen är känd för att ligga efter. Det är fortfarande till största del män som styr, producerar, skriver låtar och spelar, säger Camilla Fritzén och tillägger:

– Men det håller sakta på och förändras och förhoppningsvis får vi vara med om en tid där begreppet ”tjejband” inte finns utan ”blandband” eller ännu hellre, bara ”band” är standard.

Pusslet större för kvinnan – iallafall om du samtidigt vill hålla liv i din karriär

Att kvinnor och män behandlas olika är en realitet som är svår att undvika, menar Camilla. Både hon och flera andra i bandet har fått erfara hur det är att försöka hålla igång en strålande musikkarriär, samtidigt som de varit gravida och fött barn.

– Att kvinnors karriär påverkas när vi är gravida och föder barn, det är ett faktum, säger hon.

– Jag menar hur jämställt förhållande du än har så är pusslet större för en kvinna med småbarn. Iallafall om du samtidigt vill hålla liv i nån slags karriär.

"Pussel att få ihop allas scheman"

Sedan bandet släppte sitt första album 2015 har de producerat två album, men också fått totalt sex bebisar. Nu är inte bara ett tredje album påväg, utan även en sjunde bebis. Sedan Fröken Elvis första albumsläpp har de alltså hunnit med en hel del.

– Parallellt gjorde vi ca 200 konserter mellan 2015 och 2018. Sen tog vi en liten paus. Dels för att ta fram nytt material, men också för att jag var sjukskriven i samband med min andra graviditet då min dotter var påväg ut för tidigt, berättar Camilla Fritzén.

Efter pausen kom coronapandemin, som gjorde så att pausen blev längre än tänkt. Men nu tar Fröken Elvis plats på den svenska musikscenen igen och för bandmedlemmarna innebär det både turnéer och pussel:

– Visst är det ett pussel att få ihop allas scheman. Plötsligt är det inte bara fem personer att ta hänsyn till: almanackorna hos allas respektive och förskolans öppettider skall också synkas innan vi kan ses. Men det går!

"Känns som att det alltid är någon som måste vabba"

Camilla berättar att livet fått en uppdaterad prioriteringslista sedan hon blev förälder. Att jobbet inte står högst upp på listan längre, men att det trots allt inte behöver betyda att jobbet påverkas negativt:

– Vi är nog mycket mer effektiva nu än innan alla barn kom. Att bli förälder skapar en dimension till i livet på nått sätt som gör att jobbet, trots att det är en passion, inte är livsviktigt längre. På ett bra sätt alltså, säger hon och fortsätter:

– Det lät kanske konstigt, men du tvingas stänga av jobbet när du är med dina barn och det gör iallafall mig mer kreativ när jag sen väl jobbar.

Men jobbet kommer också med utmaningar, för visst är det så att även musiker behöver hitta tid för att vabba:

– Det mest utmanande just nu är nog att synka allas scheman och att helt enkelt hitta tider då alla kan ses och till exempel repetera. Det känns som att det alltid är någon som måste vabba, haha.

Fröken Elvis släpper nytt album 'Fröken Elvis & GIGANTERNA'.
Fröken Elvis släpper nytt album "Fröken Elvis & GIGANTERNA".

Vad är det roligaste med ert jobb?

– Det roligaste är att vara just ett band. Vi är bra på att ta till vara på varandras styrkor och olikheter. Det är väldigt högt i tak vilket bidrar till kreativitet och en chans att hela tiden utvecklas musikaliskt. Som ett turnerande band så umgås vi nästan dygnet runt, men som tur är gillar vi varandra och det är nog faktiskt inte en självklarhet i alla band. Men för oss är det nästan en förutsättning. Det behöver klicka både musikaliskt och socialt för att det ska kännas lustfyllt och utan lust så går det inte, säger Camilla.

Vad kan publiken förvänta sig av ert kommande album?

– Vår grej har ju blivit att ta kända melodier och skriva egna svenska, vardagsnära texter som känns aktuella idag. Sen arrangerar vi låtarna på vårt sätt, det vill säga akustiskt, med en massa instrument och stämsång, säger hon och berättar att det bland annat finns en låt på den nya plattan som är ett inlägg i klimatdebatten, en som handlar om ensamheten som många äldre fått uppleva under pandemin, men också en låt om att få glömma “vab-världen”:

– En låt handlar om att få glömma vab-världen för en natt och dansa tills svetten lackar, säger hon och tillägger:

– Sångerna handlar om livet helt enkelt. Men det finns en massa humor också! Får jag säga att vi är nöjda? Isåfall gör vi det. Den här plattan är den bästa vi gjort hittills och vi är bara så stolta och peppade på att folk ska får höra “Fröken Elvis & GIGANTERNA”!

Lyssna på Fröken Elvis nya singel "Aldrig nöjd" här!