Allt om Björn Frantzén: Fotboll, restauranger och frun Sara Sandberg

Björn Frantzén är idag en av Sveriges mest framstående kockar och har sammanlagt samlat på sig sex Michelin-stjärnor. Men faktum är att karriären började på fotbollsplan. Här är allt du vill veta om stjärnkocken.

Björn Frantzén.
Björn Frantzéns restaurang Frantzéns var den första i Sverige att få tre Michelinstjärnor.

Kocken och restaurangägaren Björn Franzén har en gedigen bakgrund inom matlagning och har arbetat på prestigefyllda restauranger runt om i världen.

Björn Frantzén: Ålder och uppväxten

Björn Frantzén föddes den 26 januari 1977, det gör att han 2023 fyllde 46 år gammal. Frantzén är uppvuxen i Solna, norr om Stockholm, men bor sedan sex år tillbaka i centrala Stockholm tillsammans med sin familj.

Björn Frantzéns fru Sara Sandberg Frantzén

Björn och frun Sara Sandberg Frantzén träffades redan i högstadiet, men det var inte förens 2016 som paret valde att gifta sig. Paret har döttrarna Stella och Leiah.

Sara Frantzén involvering i Björns restauranger

Sara jobbar inom HR och rekrytering på maken Björns restauranger.

– Jag har alltid varit involverad i restaurangerna även om vi jobbar tillsammans rent fysiskt nu, säger hon. Vi behöver flätas samman och dela visioner, annars går det inte riktigt att ha det här livet. Det här är vår familjs livsstil, säger hon till Lagerlings Östermalm

Fotbollskarriären – Björn fick lägga skorna på hyllan

Som barn var det fotbollskarriären som Björn Frantzén prioriterade, men som 19-åring fick han avsluta den drömmen på grund av ett medfött hjärtfel enligt Lagerlings Östermalm.

Frantzén och Zén – Michelinstjärnor

Björn Frantzén började sin kockkarriär på historiska Edsbacka krog i Sollentuna, innan han rörde sig vidare till olika Michelin-prisade restauranger runt om i världen, bland annat Chez Nico’s at 90 Park Lane i England och Restaurant L’Arpege i Frankrike.

2008 startade han den egna restaurangen Frantzén, som fick sin första Michelinstjärna 2009, i dagsläget har den tre stjärnor i Guide Michelin. Utöver det driver han flertalet andra restauranger, varav Zén i Singapore som även den har tre Michelinstjärnor.

Björn Frantzén på Instagram

På Instagram hittar du Björn Frantzén under användarnamnet @bjornfrantzen. Där har han i skrivande stund 367 000 följare och uppdaterar härliga matbilder.