Anställd skadad efter knivdåd på skola – man gripen

En skolanställd har skadats lindrigt vid ett knivdåd på en skola i Vällingby i västra Stockholm. En misstänkt tonåring har gripits.
— Lärarna tog med sig eleverna in i klassrummen så att ingen skulle bli skadad, säger Sophia Jiglind på polisen.

En skolanställd har skadats lindrigt vid ett knivdåd på en skola i Vällingby i västra Stockholm.
En skolanställd har skadats lindrigt vid ett knivdåd på en skola i Vällingby i västra Stockholm.

Polisen larmades strax före klockan 13 på onsdagen om att en man med en kniv tagit sig in på skolan i Vällingby.

En manlig anställd på skolan försökte stoppa den knivbeväpnade mannen, som enligt polisen är äldre än 18 år men yngre än 20 år gammal.

– Det rör sig om en person inte hör till skolan, som med en kniv angrep personer. I samband med det skadades en vuxen man lindrigt, och eventuellt när mannen ingriper skadas även gärningsmannen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

Fem målsägande

Polisen hade vid klockan 15.45 inga uppgifter om att fler personer kommit till skada. Knivmannen är gripen och misstänks nu för grov misshandel, grovt olaga hot och grovt brott mot knivlagen.

Totalt har tre män och två kvinnor utsatts för brott i samband med händelsen. Enligt polisen har inga barn utsatts för brott.

– Vem som har utsatts för vad har jag inga uppgifter om just nu, och rubriceringarna kan komma att ändras, säger Daniel Wikdahl.

"Väldigt obehaglig händelse"

Enligt polisen blev flera personer vittne till händelsen. Eleverna togs till sina klassrum och fick vänta där under hela händelseförloppet.

– Personalen agerade väldigt föredömligt och tog med sig alla eleverna in i klassrummen så att ingen skulle bli skadad. De var kvar i klassrummen fram tills nyss, sade Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen, vid 14-tiden.

Polisen kommer nu att höra fler personer som var på plats.

– Vi pratar med de inblandade och ser hur vi kan stötta framöver här, med tanke på att det är en väldigt obehaglig händelse. Det är ändå flera som har sett den här personen, säger Sophia Jiglind.