Astrid Lindgren pekas ut som nazist i Ryssland: "Föredrog Hitler"

"Vi är emot nazism – inte de". Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad och Ingmar Bergman pekas ut som nazister i rysk propaganda.

Astrid Lindgren pekas ut som nazist i rysk propaganda.
Astrid Lindgren pekas ut som nazist i rysk propaganda.

På sociala medier sprider sig just nu bilder från ryska busshållplatser med ryska affischer som påstår att bland annat Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad och Ingmar Bergman var nazister. På affischerna står det bland annat ett citat från Astrid Lindgren där hon säger att hon föredrar Hitler framför Ryssland:

Utrikesdepartementet medvetna om kampanjen

Utrikesdepartementet (UD) känner till propagandan, som syns i Moskva, och kommenterar kampanjen till Aftonbladet:

”Vi är medvetna om affischerna. Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ”Vår seger” som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ”nazism” mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”, skriver UD i ett mejl till Aftonbladet.

Ryssland har i sin krigsföring mot Ukraina bland annat menat att Ukraina styrs av nazister. Detta har fått kritik, bland annat eftersom Volodimir Zelensky, Ukrainas president, själv är jude.

Astrid Lindgren var starkt emot våld, aga och krig

Men hur var då Astrid Lindgrens politiska färg? Enligt egen utsago ska hon ha varit socialdemokrat, men ska ha riktat hård kritik mot skattepolitiken i Sverige. Hon har också många bevingade citat om både barnaga, våld och krig, bland annat i detta tal:

”Vi vill alla ha fred. Finns det då ingen möjlighet att vi kan förändra oss, innan det är för sent? Att vi kan lära oss ta avstånd från våld? Försöka bli en ny sorts människor, helt enkelt. Men hur skulle det gå till, och var skall vi i så fall börja?

Jag tror att vi måste börja från grunden. Med barnen.”

Citatet är hämtat från Astridlindgren.com.

Ett år efter hennes tal förbjöds barnaga.

"Vi skällde i all gemytlighet på Hitler"

När andra världskriget började ska Astrid Lindgren ha börjat föra krigsdagbok:

”O, idag började kriget. Ingen vill tro det. Igår eftermiddag satt Elsa Gullander o. jag i Vasaparken och barnen sprang och lekte runt omkring och vi skällde i all gemytlighet på Hitler och kom överens om att det nog inte skulle bli krig och idag!”