Avslöjandet: Så mycket skattepengar fick kungahuset förra året

Hur mycket av skattebetalarnas pengar som går till det svenska kungahuset har tidigare varit hemligt. Nu avslöjas apanaget i årsredovisningen för 2021.

Hur mycket av skattebetalarnas pengar som går till det svenska kungahuset har tidigare varit hemligt. Nu avslöjas apanaget i årsredovisningen för 2021.

Har du alltid varit nyfiken på hur mycket av Sveriges skattepengar som går till kungafamiljen? Nu avslöjas beloppet när årsredovisningen för 2021 redogör siffrorna allt tydligare.

Så mycket skattepengar fick kungahuset förra året

I årsredovisningen för 2021 visar det sig att närmare 150 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar går till kungahuset – årligen.

Cirka hälften av det totala beloppet går till driften av slottet. Resterande pengar går till “det kungliga apanaget”, som låg på runt 74 miljoner förra året.

Vem tjänar mest i kungafamiljen?

Det belopp som går till var och en i kungafamiljen kallas för “rambeloppet”, och ligger enligt redovisningen 2021, på 13,6 miljoner kronor av apanaget på 74 miljoner kronor.

  • Kungen och drottningen fick 8 miljoner kronor.
  • Kronprinsessan Victorias familj fick 4,5 miljoner kronor, och är därmed den som får mest av barnen.
  • Prins Carl Philips familj fick 1,1 miljoner kronor.
  • Madeleine får inga pengar alls.

Därför får kungafamiljens medlemmar olika mycket pengar

Att de får olika mycket, och att barnbarnen inte får något alls, beror enligt hovets ekonomichef Jan Lindman på att de har helt olika roller och därmed har olika kostnader som är går i linje med rollerna.

Han beskriver även att det som ligger till grund till summorna handlar om att bekosta sin vardag – i brist på vanlig lön. Det kan till exempel handla om boendekostnader och kläder inför en officiell representation.

– Och det förstår man ju direkt, att det är högre kostnader för damerna än för herrarna, säger Jan Lindman till SVT.

Kungen bestämmer hur mycket pengar de ska få

Enligt Lindman är det kungen som bestämmer hur mycket de olika familjemedlemmarna ska få, utifrån ett underlag från kansliet.

Kungafamiljens medlemmar har även en privat förmögenhet. Storleken på den är dock hemlig, men kommer enligt Lindman troligen i stor utsträckning från Karl XIV Johan, men också från några ingifta prinsessor på 1800-talet.