Barnmorskan bor gratis i Gällivare – förlöser barn

Barnmorskan Mikaela Stadig tröttnade på Stockholms förlossningskris. I sommar jobbar hon i stället i Gällivare. Både nattåg och boende för familjen bjuder Region Norrbotten på.
– Vissa gör det för pengarna. Jag gör det för äventyret, säger hon.

Mikaela Stadig ser årets sommarjobb i Gällivare som ett äventyr tillsammans med familjen. Till hösten väntar jobb på en annan förlossningsavdelning i Stockholm än tidigare
Mikaela Stadig ser årets sommarjobb i Gällivare som ett äventyr tillsammans med familjen. Till hösten väntar jobb på en annan förlossningsavdelning i Stockholm än tidigare

Efter åtta år som barnmorska har Mikaela Stadig hunnit jobba både i Skåne och i Stockholm. Tidigare somrar har hon upplevt överfulla förlossningsavdelningar och kvinnor som hänvisats till andra regioner.

Mikaela kände oro inför ännu en sommar. I mars valde hon att säga upp sig från Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, där hon arbetat sedan 2018.

– Bland annat för att inte behöva vara med om sommaren där. Jag ville inte utsätta mig för det, säger hon.

Lockade med midnattssol

I stället fick Mikaela Stadig upp ögonen för ett ovanligt erbjudande från Region Norrbotten. För att locka vård- och tandvårdspersonal erbjuder regionen gratis resa och boende för hela familjen.

Nästan 70 000 brev har skickats ut till potentiella sommarjobbare, och "världens bästa sommarjobb" har sålts in.

– Vi försökte använda det som lockar: en fjällvärld, midnattssolen och en fantastisk kust, säger Jonas Sandberg, kampanjens uppdragsledare vid Region Norrbotten.

I sommar arbetar Mikaela Stadig tre veckor i Gällivare. En av veckorna följer hennes man och barnen, 3, 7 och 10 år gamla, med.

Familjen kommer att åka nattåg till Gällivare och bo i en trea som regionen står för. Familjen har även på egen hand hyrt en bil för utflykter.

– Vi ska åka till Kiruna, Jokkmokk och besöka Dundret. Det blir en annan typ av livsstil som vi får smaka på, berättar Mikaela.

Billigare än hyrpersonal

Mikaela ser nu fram emot att få arbeta med en annan typ av förlossningsvård än den högspecialiserade vård som ges på Karolinska i Huddinge. Hon hoppas även på en lite lägre arbetsbelastning.

– Det blir en win-win för alla. Jag får utmanas i mitt barnmorskeri, min familj får vara med om ett spännande äventyr, och de som arbetsgivare får upp någon som är motiverad att jobba, säger hon.

Totalt har 800 personer har hört av sig angående Region Norrbottens kampanj. 80-90 personer har än så länge skrivit kontrakt inför sommaren.

Trots ökade kostnader för resa och boende är regionens inställning att det här kommer att bli billigare än att ta in hyrpersonal.

– De vi anställer får inga överlöner, utan en marknadsmässigt bra lön. Det är kampanjen och konceptet som lockar, att få göra något exotiskt tillsammans med familjen, säger Jonas Sandberg på Region Norrbotten.