Blivande mamma? Här är snygga och billiga mammakläder online

Tycker du också att det känns tradigt att lägga pengar på dyra mammakläder under graviditeten? Då måste du spana in vår köpguide här nedan. Förutom att ge dig all info du behöver om mammakläder tipsar vi också om de bästa köpen i butikerna just nu – billiga mammakläder som är både snygga, bekväma och kvalitativa!

Genrebilder. Foto: Pexels
Genrebilder. Foto: Pexels

Artikeln innehåller kommersiella länkar

Vad är mammakläder?

Mammakläder är kläder framtagna för gravida personer, kvinnor eller icke-binära. Den gravida magen väser och behöver därför kläder som är stretchiga och expanderar med magen. Det finns även icke-stretchiga mammakläder justeras i takt med att magen växer istället för att de töjs ut. Mammakläder designas även för att ge magen lagom stöd utan att den blir klämd. Det är också viktigt att magen hålls varm under graviditeten, något som mammakläder hjälper till med i större utsträckning än ”vanliga” kläder.

När ska man börja använda mammakläder?

När man börjar använda mammakläder kan vara väldigt individuellt. Våra kroppar är olika och beter sig olika, så gravidmagens storlek och form kan därför se olika ut. Grundregeln är i alla fall att du kan ha dina vanliga kläder så länge de sitter bekvämt. Om du vanligtvis bär väldigt tajt åtsittande plagg, som exempelvis tighta jeans, kan de börja bli obekväma och skava ganska tidigt in i graviditeten. Om du däremot oftast bär klädesplagg med lös passform, såsom baggy jeans, luftiga långklänningar eller liknande, kan dessa i vissa fall användas under hela graviditetens 40 veckor. Generellt brukar de vanliga kläderna börja kännas trånga omkring vecka 10. Om du väntar tvillingar eller bär på flera barn i magen kan det hända att du behöver byta till mammakläder tidigare. Känn efter själv – du känner din kropp bäst!

Vilka mammakläder behöver man?

Så, vilka mammakläder behöver du? Här listar vi några av de plagg som uppskattas av gravida och som kan vara värda att investera i. Du kommer även behöva komplettera med andra plagg, såsom exempelvis underkläder, men även mammakläder specifika för din livsstil, såsom exempelvis träningskläder för gravida. En del gravida vittnar även om att deras fötter växer en storlek under graviditeten och kan därför också behöva köpa ett par skor i en eller två storlekar större.

Billiga mammakläder

Det kan snabbt bli dyrt när man måste köpa allting nytt för att ha en garderob som passar ens nya kropp. 

Mammabyxor 

Foto: Åhlens
Foto: Åhlens

Prisvärda och snygga kostymbyxor som passar till allt! Spana in dem här!

Mammajeans

Foto: Lindex
Foto: Lindex

Klassiska mammajeans från Lindex som både är stretchiga och skön mudd på magen, du hittar dem här!

Stickat set med kjol och topp

Foto: Lindex
Foto: Lindex

Ett set för gravida är alltid bra att ha i garderoben när man inte vet vad man ska ha på sig. 
Toppen och kjolen går även perfekta kombinera med sina andra kläder. Du hittar kjolen här, och här hittar du toppen!

Långt linne

Foto:Lindex
Foto:Lindex

Många byxor som är framtagna för gravida har en låg skärning, följt av ett mjukt tyg som ger plats för magen. Det vill man som gravid gärna dölja. Du kommer också märka att dina vanliga toppar snabbt blir för korta när magen växer. Det är här det långa linnet kommer in som en räddare i nöden. Det här linnet kommer från Lindex och finns i både vitt och svart.

Mjuk ribbad mammaklänning

Foto: Lindex
Foto: Lindex

En mjuk klänning är det perfekta plagget för den blivande mamman som vill klä sig ”som vanligt”. Det är ett toppenplagg att dra på sig både till vardags och till lite festligare tillställningar. Det finns dessutom otroligt mycket snygga mammaklänningar och amningsklänningar. Klicka hem denna från Lindex här!

Stilrena mammatights

Foto: Lindex
Foto: Lindex

När du satsar på mammaklänningen eller den stretchiga kjolen under graviditeten behöver du, under årets kallare månad, kombinera detta med ett par schyssta tights som ger stöd och plats för magen. Du hittar tightsen här! 

Mammakjol

Foto: Lindex
Foto: Lindex

Det kan vara svårt att hitta plagg för mer uppklädda tillfällen, då är en satinkjol perfekt som gör att man både ser uppklädd och får plats med magen. Du hittar den här!

Nattlinne 

Foto: Lindex
Foto: Lindex

Ett skönt och mjukt nattlinne är det perfekta plagget att glida runt hemma i, du hittar det här i flera färger!

Åhléns Mammakläder

Hos Åhléns kan du shoppa mammakläder från det populära varumärket Boob. Boob specialiserar sig på att tillverka mammakläder som får gravida att känna sig bekväma och snygga under graviditeten. 

Shoppa mammakläder hos Åhléns här.

Lindex Mammakläder

Lindex är en kedja som är känd för att tillverka snygga och billiga kläder. De har såklart också en mammakollektion med kvalitativa plagg som du kan klicka hem för en låga priser. Shoppa mammakläder från Lindex här.

Finns det några hacks att testa innan jag köper mammakläder?

Många kan känna konsumtionsskam över att köpa nytt som man vet att man endast kommer använda under en begränsad tid. Vad kan man då göra för att bota sin skam? Jo, vi har några konkreta tips och hacks som du kan ha med dig för att minska din konsumtion.

  • De flesta känner säkert till hårsnodden som gör att du kan använda dina vanliga jeans lite längre in i graviditeten. Ja, det berömda jeans/hårsnodd-hacket är faktiskt också effektivt för icke-gravida under långa middagar som exempelvis julbord (då magen kan expandera lite hehe). Hårsnodden fästs i knappens hål och dras sedan över knäppknappen på andra sidan. På så sätt kan du ha jeansen helt uppknäppta, men de håller sig ändå på plats. Hur bra?
  • Knuten på toppen är också en välbeprövad och populär grej. Vad är knuten på toppen då? Jo, det är ett sätt att kunna använda dina vanliga toppar även under graviditeten. Du kommer märka att dina vanliga toppar snabbt blir för korta och helt enkelt inte täcker magen. Knyt då en tjusig liten knut längst ned på toppen, ungefär som en magtröja och bär den över en mjuk mammaklänning eller en stretchig kjol. Vips så har du en snygg outfit där då kan använda kläderna du redan äger.
  • Glöm inte att du också kan komma över snygga mammakläder second hand, från exempelvis släkt och vänner. Det kan vara värt att fråga runt innan du handlar nytt.